Η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας για το θέμα της Αγίας Σοφίας κράτησε 17 λεπτά, που θεωρείται πολύς χρόνος, αναμένεται δε να καθαρογραφεί η απόφαση και ν’ ανακοινωθεί το βραδύτερο εντός 15 ημερών. Τότε θα μάθουμε οριστικά, αν το Δικαστήριο άκουσε τον ενάγοντα, που πριν 4 χρόνια ζητούσε, να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε λατρευτικό τέμενος, τζαμί. Δηλαδή να καταργηθεί ένα παλαιό Διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ του 1934 που άλλαζε το καθεστώς του μνημείου και από τέμενος το μετέτρεπε σε μουσείο.
Στην ουσία δεν κρίθηκε τίποτα χθες για το θέμα της Αγιά Σοφιάς, αν δεν πάρει απόφαση με Π. Δ/γμα ο πρόεδρος Ερντογάν, στον οποίο ρίχνεται το μπαλάκι. Η υπόθεση έχει πολιτικό και όχι νομικό χαρακτήρα που σημαίνει, ότι σύμφωνα με το Σ/μα ο πρόεδρος δεν είναι υποχρεωμένος, να υπογράψει το Διάταγμα, το οποίον μπορεί να καθυστερήσει, όσο θέλει. Τούτο θα συμβεί, αν το Σ.τ.Ε. πει, ότι είναι αναρμόδιο, ν’ ακυρώσει παλαιό Προεδρικό Διάταγμα, ή να ακυρώσει την προσφυγή για λόγους τυπικούς, όχι ουσίας. Να βρει μια δικαιολογία ακόμα και ότι έλειπε ένα χαρτόσημο. Ωστόσο πληροφορίες έχουν διαρρεύσει, ότι ο εισηγητής του Σ.τ.Ε. πρότεινε, το μνημείο να κρατήσει τον μουσειακό του χαρακτήρα.
Αρα ο Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιήσει την απόφαση του Σ.τ.Ε. για κάποια άλλη πολιτική πίεση, όταν τον συμφέρει ή για “άρτον και θεάματα” στο εσωτερικό. Πιθανολογείται ότι θα δημοσιευθεί την ημέρα που θα κλείνουν 4 χρόνια απ’ το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του στις 15-16 Ιουλίου, να πάρει επετειακό χαρακτήρα, συσπειρώνοντας τον κόσμο γύρω απ’ το άτομό του. Εάν ο Ερντογάν αισθανθεί χριστιανική πίεση, θα πουλήσει το θέμα της Αγίας Σοφίας, απ’ το οποίο αντλεί δύναμη, στο εσωτερικό και θα πει, εγώ είμαι ο εκφραστής του Ισλάμ, η Δύση είναι εναντίον μου, σ’ εμένα νά ’χετε εμπιστοσύνη. Μονά ζυγά δικά του. Η “ανεξάρτητη”(!) δικαιοσύνη γνωμοδοτεί. Ο λύκος δεν μπορεί να γίνει πρόβατο. Παρεμβάσεις απ’ το εξωτερικό έχουμε πρώτα – πρώτα απ’ τη Ρωσική Εκκλησία δια του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, ο οποίος θεωρεί, ότι θα δημιουργηθεί “διαθρησκευτική ένταση”. Κατόπιν επενέβη και η εκπρόσωπος του Υπ. Εξωτερικών κα Ζαχάροβα, ζητώντας απ’ την τουρκική ηγεσία μια ισορροπημένη απόφαση υπογραμμίζοντας την τεράστια σημασία του μνημείου και ότι πρέπει να διατηρηθεί ο χαρακτήρας και η προσβασιμότητά του στους επισκέπτες. Φαίνεται πως η Μόσχα θελει να τηρήσει χαμηλούς τόνους με την Αγκυρα. Δεν έχει λόγους τώρα, να γίνει ενοχλητική.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν συγκρατημένες δηλώσεις. Οι δημοκρατικοί όμως, δεν αντέδρασαν για το θέμα της Αγιά Σοφιάς. Εχουν ν’ ασχοληθούν με την έξαρση της πανδημίας, με τα κατορθώματα του Τραμπ και τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη. Αξιοσημείωτη, ως τόσο, είναι η παρέμβαση του ΥΠΕΞ κ. Πομπέο, ο οποίος καλεί την τουρκική κυβέρνηση, να μην αλλάξει το υπάρχον καθεστώς, μετατρέποντας τον ναό σε τέμενος.
Οσον αφορά την ύστατη έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ότι η Αγία Σοφία «δεν ανήκει μόνο σ’ αυτον, που την κατέχει, αλλά εις ολόκληρον την ανθρωπότητα» η τουρκική ηγεσία την αγνόησε, όπως και τις άλλες διεθνείς αντιδράσεις.