Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ στην Κρήτη – Αντιδρά το ΚΚΕ (video)

 

Την έντονη αντίδραση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ προκαλεί η αναμενόμενη εγκατάσταση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην 133 Σμηναρχία Μάχης (Σ.Μ.) στο Καστέλι Ηρακλείου, για την οποία φέρεται να συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση.

Το Κ.Κ.Ε. καταγγέλει πως η αποδοχή του αμερικανό-νατοϊκού αιτήματος απειλεί « να εμπλέξει πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό ενώ η Ανατολική Μεσόγειος και η Βόρεια Αφρική φλέγονται εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και των συμμάχων τους, στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνεται στην περιοχή από μια σειρά ανταγωνιζόμενα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κατάσταση που εντείνεται μετά την ανάληψη ενεργού στρατιωτικής δράσης στη Συρία και από τη Ρωσία».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η εξέλιξη αυτή «αποτελεί συνέχεια της προετοιμασίας τους εδάφους που είχε κάνει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβρη του 2013, όπου τότε είχε επιθεωρηθεί η παραπάνω μονάδα για τις δυνατότητές της να υποδεχτεί τα “drones”. Αποτελεί συνέχεια επίσης των προθέσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του πρώτου 7μήνου του 2015 για την ίδρυση νέας βάσης της λυκοσυμμαχίας στην Κάρπαθο, την ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ στην Κρήτη, αλλά και την επέκταση και ενίσχυση της βάσης της Σούδας».

Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ «καλεί το λαό και τη νεολαία να αντιδράσουν αποφασιστικά, να καταδικάσουν κάθε συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και να απαιτήσουν:

• Να κλείσει τώρα η βάση της  Σούδας.

• Να μη διατεθούν υποδομές, όπως η 133 ΣΜ στο Καστέλι Ηρακλείου, που βρίσκονται στη χώρα μας, ούτε και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

• Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή»

Τι “παζαρεύεται”

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το “Βήμα”, η αμερικανική πλευρά κατέθεσε πολύ πρόσφατα – πριν από μερικές εβδομάδες – νέο σχέδιο «Τεχνικής Συμφωνίας» (Technical Arrangement) στην Αθήνα σχετικά με τη στάθμευση δύο μοιρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), κατά πάσα πιθανότητα τύπου MQ-1 Predator ή/και MQ-9 Reaper, στην Ελλάδα.

 

Το σχετικό έγγραφο μελετήθηκε εκτενώς στο υπουργείο Εξωτερικών και πλέον βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Γραμματέα, πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλου, ενώ απολύτως ενήμερος είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σύμφωνα πάντα με το “Βήμα”, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να επιθυμεί όχι μόνο στρατιωτικά (πχ προμήθεια στρατιωτικού υλικού) αλλά και πολιτικά ανταλλάγματα για την οριστική έγκρισή της.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΔΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Οι Αμερικανοί  επιμένουν η βάση των drones να είναι η αεροπορική βάση στο Καστέλλι της Κρήτης (σσ. στην 133η Σμηναρχία Μάχης), όπως ήταν το αρχικό τους σχέδιο που στην ολότητά του είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» στις 27 Ιουλίου 2014. Το σχετικό αίτημα είχε προβληματίσει την τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, λόγω της ανησυχίας για πιθανές αντιδράσεις από τον ευρισκόμενο στην αντιπολίτευση ΣΥ.ΡΙΖ.Α επειδή η σχετική συμφωνία απαιτεί έγκριση της Βουλής. Μία ιδέα που είχε πέσει στο τραπέζι και είχε απορριφθεί ήταν η στάθμευση των UAVs στη βάση της Σούδας. Αυτό όμως δεν ήταν εφικτό λόγω χωροταξικών προβλημάτων.

Η στάθμευση στο Καστέλι είναι κάτι που πλέον η Ελλάδα μοιάζει έτοιμη να αποδεχθεί, παρά τις ιδέες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Ως γνωστόν, ο κ. Καμμένος είχε κυκλοφορήσει την ιδέα για τη δημιουργία μίας νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο. Την είχε μάλιστα παρουσιάσει τον περασμένο Μάιο, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, στην αμερικανίδα υφυπουργό Άμυνας Κριστίν Γουόρμουθ.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα