Σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση στην πρώιμη παιδική ηλικία για τις διαταραχές του αυτισμού, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα: “35 χρόνια ΕΛΕΠΑΠ -Προσφορά και προοπτικές” που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Για τους πρώιμους δείκτες διαταραχών αυτιστικού φάσματος μίλησε η παιδίατρος, αναπτυξιολόγος Ειρ. Παπαδημητρίου που αναφέρθηκε στην διαταραχή επικοινωνίας (ποιοτική απόκλιση στην επικοινωνία), στην διαταραχή κοινωνικότητας (ποιοτική απόκλιση της κοινωνικής συναλλαγής), και στα περιορισμένα, επαναληπτικά στερεότυπα πρότυπα συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων.
Για τον ρόλο της έγκαιρης παρέμβασης όσον αφορά στις διαταραχές του αυτισμού που εμφανίζονται στην πρώιμη παιδική ηλικία μίλησε ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Αρης Στουρνάρας. ‘Οπως επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, οι συγκεκριμένες αναπτυξιακές διαταραχές του αυτισμού εμφανίζονται μέχρι τα 3-3,5 χρόνια του παιδιού και είναι σημαντικό η παρέμβαση να γίνεται άμεσα βασισμένοι σε δύο άξονες: σε θεραπευτικό επίπεδο (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, φυσικοθεραπεία) και σε ψυχοπαιδαγωγικό επίπεδο κ.α
«Μια αγκαλιά για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ»
Για το σημαντικό έργο της ΕΛΕΠΑΠ για παιδιά με αναπηρίες στα Χανιά, την σημαντική στήριξη της τοπικής κοινωνίας, αλλά και για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της δομής, μίλησε ο υπεύθυνος του τοπικού παραρτήματος της ΕΛΕΠΑΠ Γιώργος Μανουσέλης.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσέλη, στα 35 χρόνια λειτουργίας της ΕΛΕΠΑΠ στα Χανιά έχουν βοηθηθεί περίπου 1.620 παιδιά με αναπηρία. Μέσα στο 2015 περισσότερα από 230 παιδιά με αναπηρίες έχουν εξυπηρετηθεί από την ΕΛΕΠΑΠ και περίπου 200 παιδιά είναι ενταγμένα στα προγράμματα της σε εβδομαδιαία βάση. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται προς τα παιδιά με αναπηρίες είναι φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, θεραπευτική κολύμβηση, βιο-ανατροφοδότηση. Από πέρυσι έχουν ξεκινήσει δύο τμήματα πρώιμης εκπαιδευτικής και θεραπευτικής παρέμβασης για παιδιά προσχολικής ηλικίας εκτός από την ψυχολογκή και κοινωνική υπηρεσία της ΕΛΕΠΑΠ, την επιστημονική ομάδα που αποτελείται από φυσίατρο, ορθοπεδικό, νευρολόγο, παιδοψυχίατρο, παιδίατρο- αναπτυξιολόγο.
Στα σχέδια της ΕΛΕΠΑΠ είναι η διεύρυνση των προγραμμάτων της όπως πρόγραμμα αισθητηριακής ολοκλήρωσης ( η αίθουσα έχει ήδη εξοπλιστεί και ξεκινά άμεσα) αλλά και θεραπευτικά προγράμματα Τέχνης, Κίνησης, Χορού, Μουσικής.
‘Ολα αυτά τα προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ καταφέρνουν να λειτουργούν χάριν στην ευαισθησία και την στήριξη της Χανιώτικης κοινωνίας, εδώ και 35 χρόνια, καθώς η επίσημη χρηματοδότηση της Πολιτείας προς το τοπικό παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ φτάνει στο 11-14% των ετήσιων αναγκών της, την ώρα που τα χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αποδίδονται έγκαιρα αλλά ούτε και ολόκληρα τα ποσά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσέλης.