Η οδήγηση στην Ελλάδα είναι υπόθεση άκρως επικίνδυνη με βασική αιτία την πλημμελή τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας λόγω ελλιπούς αστυνόμευσης. Παράδειγμα η προτεραιότητα των πεζών στις διαβάσεις έναντι των οχημάτων, η οποία σχεδόν πάντα παραβιάζεται. Το όχημα συνήθως ορμάει πάνω στον πεζό σαν αρπακτικό στο θήραμα. Άλλο παράδειγμα το σήμα στοπ. Στο στοπ σταματάμε πλήρως, άσχετα αν έρχονται οχήματα από την οδό που έχει προτεραιότητα ή όχι. Στη χώρα μας, αν ο οδηγός κρίνει ότι προλαβαίνει, επιταχύνει για να περάσει πρώτος. Αν βέβαια δεν έρχονται οχήματα από την οδό προτεραιότητας, η κυκλοφορία γίνεται με αμείωτη ταχύτητα. Έτσι το στοπ αντί να επιβραδύνει την κίνηση των οχημάτων, ενίοτε την επιταχύνει. Στον κανόνα αυτόν εμπίπτουν και τα αστυνομικά αυτοκίνητα και τα οχήματα των επισήμων. Στη Β. Ευρώπη και στη Β. Αμερική η παραβίαση προτεραιότητας πεζού ή η μη πλήρης στάση στο στοπ, άσχετα από την κυκλοφορία στην οδό προτεραιότητας, τιμωρούνται αυστηρά και με συνέπεια.
Υπάρχουν όμως και οι σουρεαλιστικές καταστάσεις όπως αυτή που υφίσταται στον κόμβο Χανίων-Σούδας-Αεροδρομίου κοντά στην “Νυκτερίδα”. Ο εργολάβος κατασκεύασε τοιχίο με το όνομα της εταιρείας του το οποίο όμως περιορίζει την ορατότητα των οδηγών που εξέρχονται από την παράπλευρη οδό στην κύρια. Πέραν τούτου, ένα δάσος παράνομων πινακίδων επιδεινώνουν το πρόβλημα. Προ πενταετίας περίπου έκανα γραπτό αίτημα προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη για την απομάκρυνση των εμποδίων και έλαβα τη διαβεβαίωση ότι σύντομα αυτά θα απομακρύνονταν. Έκτοτε του έχω υπενθυμίσει προφορικά το πρόβλημα επανειλημμένως χωρίς αποτέλεσμα. Υποθέτω ότι αν συμβεί ένα θανατηφόρο ατύχημα, θα υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
Να σημειώσω ότι είχα ζητήσει με επιστολές την κατασκευή κόμβου ή την τοποθέτηση φαναριών στο εν λόγω σημείο προ πολλών ετών, πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Ο κόμβος κατασκευάστηκε μετά από ένα θανατηφόρο ατύχημα, όπως φαίνεται από το εκκλησάκι που βρίσκεται στο σημείο. Ακόμη να σημειώσω ότι η απομάκρυνση των εμποδίων απαιτεί μισό μεροκάματο και ένα κομπρεσέρ. Ελπίζω αυτή τη φορά να υπάρξει αποτέλεσμα.
* Ο Γιάννης Α. Φίλης είναι π. πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης