Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μία άλλη παγκόσμια ημέρα…

Εχουν γραφτεί τόσα πολλά για τη μετανάστευση, τα αίτια, τις δυσκολίες, τις επιπτώσεις, αλλά να θυμόμαστε πως η μετανάστευση αφορά ανθρώπους, άτομα με τη δική τους προσωπικότητα,άλλα που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης στον τόπο που γεννήθηκαν και τολμούν να κυνηγήσουν την ελπίδα μιας άλλης ζωής αλλού…
Αλλά προπαντώς να θυμόμαστε πως μετανάστης δεν γίνεσαι από επιλογή  αλλά από ανάγκη και να αναλογιστούμε τις ανάγκες που ζούμε όλοι μας σ’ αυτούς τους καιρούς της κρίσης…
Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του Ο.Η.Ε. για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη.
Την ημερομηνία αυτή το 1990 υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους».
Υπολογίζεται ότι το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 150 εκατομμύρια ψυχές, ζουν εκτός της πατρίδας τους….

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια
Εβλεπα στο διαδίκτυο την διαφήμιση μιας ξένης αεροπορικής εταιρείας. Τι σκέφτηκαν οι αθεόφοβοι. Βάλανε έναν εικονικό Αγιο Βασίλη να ρωτά τους επιβιβαζόμενους σε μια πτήση, τι δώρο θα ήθελαν. Κι όταν το αεροπλάνο έφτασε στον προορισμό του οι επιβάτες βρήκαν στον ιμάντα αποσκευών αυτό που είχαν ζητήσει από τον Αγιο των ημερών, πριν λίγες ώρες. Από παιδικά παιχνίδια και κασκόλ μέχρι ηλεκτρονικά, κάμερες και τηλεοράσεις. Μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε όταν όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι έπαιρναν το δώρο τους. Κατά που έλεγε ένα σχόλιο έκαναν τους ανθρώπους να πιστέψουν ξανά στον Αγιο Βασίλη. Και σκεφτόμουν, όταν είδα αυτό το βίντεο: αν εμένα με ρωτούσε ένας Αγιος Βασίλης το ίδιο πράγμα, τι θα έλεγα;  Ο λαός μας με την σοφία που τον διακρίνει έχει απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Για υγεία παρακαλεί και αυτήν ζητά. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως χωρίς την υγειά του κανείς, δεν μπορεί να χαρεί ούτε πλούτη, ούτε περιουσίες… τίποτα.
Λοιπόν την υγειά μας θέλουμε, κι εγώ και όλοι φαντάζομαι. Κατ’ επέκτασιν ένα κράτος που να φροντίζει και να μεριμνά για την υγεία των ανθρώπων του. Αυτό είναι άλλωστε και μια από τις βασικές υποχρεώσεις κάθε ευνομούμενης κοινωνίας. Ενα σύστημα υγείας που να καλύπτει όλους τους πολίτες. Από την πρόληψη με το επιβεβλημένο ετήσιο τσεκ απ’ των υγειών ως την  νοσηλεία σε νοσοκομεία του εσωτερικού ή του εξωτερικού, ασθενών με δύσκολες ίσως ανίατες παθήσεις ως και δαπανηρές εξετάσεις και φάρμακα.
Και τι βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων και της κρίσης; Ηταν λέει πολύ δαπανηρή η υγεία έτσι όπως μας παρεχόταν μέχρι το 2011. Γι’αυτό λοιπόν οι εγκέφαλοι ντόπιοι και ξένοι αποφάσισαν εν μία νυκτί ότι έπρεπε να δημιουργήσουν ένα νέο οργανισμό που θα θεράπευε τα προβλήματα του προηγούμενου συστήματος υγείας. Εδώ μία μικρή απόφαση θέλεις να πάρεις και μελετάς καιρό τι προβλήματα θα δημιουργήσει, ποια θα λύσει. Τι ανάγκες θα ικανοποιήσει, τα υπέρ και τα κατά.
Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας μας προέκυψε εκεί στις αρχές του 2012. Από την αρχή άκουγες τους πολίτες, ασφαλισμένους, γιατρούς, και υγειονομικό προσωπικό  να διαμαρτύρονται. Με πρόσχημα την οικονομία, πολλές αλλαγές έγιναν. Παροχές που προβλέπονταν με το παλιό καθεστώς, μετακινήσεις, υλικά κατάκλισης για κατάκοιτους και ένα σωρό άλλα, καταργήθηκαν. Πολλά φάρμακα έπαψαν πια να συνταγογραφούνται. Θέματα πολύ σοβαρά έμεναν σε εκκρεμότητα. Θα έλεγε κανείς πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήθελε μεγαλύτερη μελέτη και οργάνωση. Κι άκουγες παντού, παράπονα. Οι γιατροί διαμαρτύρονταν γιατί ο νέος οργανισμός δεν τους πλήρωνε και γιατί τους δημιουργούσε διάφορα προβλήματα. Αλλά καλά οι γιατροί δεν είναι αξιόπιστοι μάρτυρες γιατί κοιτάζουν και λίγο τα δικά τους συμφέροντα. Βλέπετε όμως πως τα περισσότερα παράπονα τα είχαν οι ασφαλισμένοι. Πηγαίνεις στο Νοσοκομείο και πρέπει να  κρατάς τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σου. Καλά, λες, αυτό δεν πειράζει και τόσο. Αλλά όταν σου λένε πως πρέπει να κρατάς και τα φάρμακά σου, όταν πρέπει να πληρώσεις κάποια ευρώ για να νοσηλευτείς, για να συνταγογραφήσεις φάρμακα, όταν σου λένε ότι δεν σου παρέχεται το φάρμακό σου αλλά το υποκατάστατό του, ε τότε πειράζει. Και σε σχέση με το γεγονός ότι σε άλλα θέματα και αλλού, εξακολουθούν και γίνονται σπατάλες, ακόμα και σήμερα, χωρίς κανείς  να δείχνει ότι στενοχωριέται ιδιαίτερα, ε τότε ναι, σε πειράζει δύο φορές. Οταν βλέπεις στην οργάνωσή μας και σε άλλες, με παρεμφερείς δράσεις και σκοπούς  που εξυπηρετούσαν κάποια χρόνια πριν αποκλειστικά αλλοδαπούς, να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι ντόπιοι. Οταν βλέπεις τα περιουσιακά στοιχεία των παλιών και νέων ασφαλιστικών  φορέων να απαξιώνονται και να μην αξιοποιούνται. Οταν αντιλαμβάνεσαι τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να ετοιμάζονται για πάρτι τότε ναι, σε πειράζει και σε κόφτει.
Σήμερα ακούμε πάλι λόγια παχιά. Πάλι βρισκόμαστε εν μέσω μιας καινούργιας διευθέτησης για την υγεία, ακριβώς δύο χρόνια μετά την δημιουργία του πολλά υποσχόμενου, Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Δυστυχώς τίποτα δεν με πείθει ότι αυτή θα είναι πιο επιτυχημένη. Το εύχομαι βέβαια γιατί αυτό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Γιατί δεν θέλω να πιστέψω  ότι οι κυβερνώντες μας δεν έχουν καλές προθέσεις. Ξέρετε όμως τι λένε: πως ο δρόμος για την κόλαση είναι σπαρμένος από αγαθές  προθέσεις.
Ούτως ή άλλως η επιτυχία των αλλαγών θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Εύχομαι για το καλό όλων μας να είναι οι σωστές.

Μπεμπ. Α.

Υ.Γ. Διαβάζω πως σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα του μετανάστη. Και σκεφτόμουνα πως πρέπει να ευχηθώ σε όλους μας χρόνια πολλά. Γιατί  τα τελευταία χρόνια σαν να γινόμαστε μετανάστες στον ίδιο μας τον τόπο.

Η εκδήλωση των Γιατρών του Κόσμου
“To Δένδρο από γάλα
μεγάλωσε και απλώνει
τα κλαδιά του
σ’ όλη την Ελλάδα”,

έτσι για πρώτη φορά φέτος θα στηθεί απο όλα τα τμήματα των Γιατρών του Κόσμου στη Ελλάδα το δένδρο που εσείς χτίσετε και θα μεγαλώσετε.

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου λοιπόν και στα Χανιά.
Ελάτε να στήσουμε όλοι μαζί ένα δέντρο από γάλα για να έχουν και αυτά τα Χριστούγεννα, όλα τα παιδιά ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Μια μικρή, αλλά σημαντική χειρονομία αγάπης και αλληλεγγύης σε μια περίοδο που η χώρα μας βιώνει ανθρωπιστική κρίση και όλοι έχουμε ανάγκη να κάνουμε κάτι μαζί.
Η συνδρομή όλων σας για τις δράσεις μας είναι σημαντική, αναγκαία και ελπιδοφόρα  καθώς  συμβάλλετε  στην επίτευξη του στόχου μας. Προσφέροντας γάλα και βοηθώντας να δημιουργηθεί ένα μεγάλο δέντρο από γάλα στην πλατεία 1866, από τις 10.00 πμ έως τις 22.00.

Οι Γιατροί του Κόσμου ευχαριστούν θερμά τη ναυτιλιακή εταιρεία  AΝΕΚ  για  τη  δωρεά  μεταφορά  δεμάτων με υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στο νέο ξενώνα αστέγων των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα.

Οι Γιατροί Του Κόσμου
σας εύχονται χαρούμενες γιορτές  Ευτυχισμένο
το Νέο Έτος
Υγεία και χαρά   πάντα στη ζωή σας..

Τα στατιστικά ιατρείου από 09/12/2013/ εως 13/12/2013
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ    ΣΥΝΟΛΟ
ΑΛΒΑΝΙΑ    11
ΑΛΓΕΡΙΑ    2
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ    1
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    14
ΕΛΛΑΔΑ    19
ΙΤΑΛΙΑ    1
ΚΥΠΡΟΣ    2
ΜΑΡΟΚΟ    7
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ    1
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    1
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ    1
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    3
ΣΕΝΕΓΑΛΗ    1
ΣΥΝΟΛΟ    64

Επιμέλεια στήλης: Ελευθερια Μουλουδακη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα