Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μια ανάσα πριν την Πρωτοχρονιά…

Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει, μια ανάσα σχεδόν μας χωρίζει από το νέο χρόνο, που –οι περισσότεροι- περιμένουμε να μας δώσει ό,τι δεν κατάφερε να μας δώσει ο παλιός. Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο ετοιμάζονται να γιορτάσουν την ολοκλήρωση της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονα της με φαγητό, ποτά, πάρτι, υποσχέσεις για νέα ξεκινήματα και φιλιά αγάπης. Σήμερα λοιπόν, αναμένοντας το 2023, χωρίς να ξεχνάμε όσα μας πρόσφερε το 2022, ας δούμε παρέα μερικές πραγματικότητες που αφορούν στις Πρωτοχρονιές.

• Οι παλαιότερες καταγεγραμμένες γιορτές προς τιμήν της άφιξης του νέου έτους χρονολογούνται πριν από περίπου 4.000 χρόνια στην αρχαία Βαβυλώνα. Μάλιστα λέγεται πως η ονομασία του μήνα προέρχεται από τον Ιανό, τον Ρωμαίο θεό των θυρών και των πυλών. Ο Καίσαρας θεώρησε πως αυτό το όνομα ταίριαζε ταμάμ, επειδή ο Ιανός είχε δύο πρόσωπα, ένα που κοιτάζει μπροστά και ένα που κοιτάζει πίσω!

• Σαράντα πέντε τοις εκατό των ανθρώπων ανακοινώνουν δεσμεύσεις που αφορούν στο νέο χρόνο. Είναι τα κλασικά new year’ s resolutions, αποφάσεις δηλαδή που παίρνουν για τη νέα χρόνιά. Κορυφαίες στη λίστα φιγουράρουν: – να χάσω κιλά, να κάνω οικονομίες, να σταματήσω τις σπατάλες, να αρχίσω γυμναστική, να κόψω το κάπνισμα. Και τούτο, επειδή η νέα χρονιά –υποτίθεται πως- προσφέρεται για νέα ξεκινήματα. Βεβαίως, αυτές οι βαρύγδουπες δηλώσεις, ξεχνιούνται μερικές μέρες (ή και ώρες) μετά την είσοδο του νέου έτους.

• Η Times Square φιλοξένησε για πρώτη φορά το 1904 μια τεράστια γιορτή με πυροτεχνήματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Όμως στην πορεία, οι ηγέτες της πόλης απαγόρευσαν τα πυροτεχνήματα και έτσι λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1907 «εγκαινιάστηκε» το γνωστό πλέον ball drop (σ.σ: σε ελεύθερη μετάφραση, η πτώση της μπάλας). Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώνονται στην Times Square της Νέας Υόρκης για να παρακολουθήσουν αυτό το «έθιμο». Για την ιστορία, η πρώτη μπάλα «έπεσε» το 1907 και φωτιζόταν με 100 φώτα των 25 Watt. Οι σύγχρονες μπάλες είναι πολύ πιο εντυπωσιακές από εκείνη του 1907… Καλύπτονται από 2.688 κρυστάλλους και φωτίζεται από 32.000 φώτα LED!

• Θυμάστε την τελευταία σκηνή της ταινίας «Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι»; Στο σημείο που ο Χάρι αναφέρεται σε ένα τραγούδι μετά το φιλί με τη Σάλι; Το τραγούδι, γραμμένο το 1788 από τον ποιητή Ρόμπερτ Μπερνς, τραγουδιόταν παραδοσιακά στο τέλος των πρωτοχρονιάτικων πάρτι.

• Ανήμερα Πρωτοχρονιά, γίνεται η παρέλαση των Mummers στη Φιλαδέλφεια, των ΗΠΑ. Είναι μια παράδοση που χρονολογείται από τα μέσα του 17ου αιώνα, ενσωματώνοντας στοιχεία από ιρλανδικές, γερμανικές, αγγλικές, σουηδικές και άλλες ευρωπαϊκές κληρονομιές. Κατά τη διάρκειά της, περί τους 10.000 συμμετέχοντες περνούν από το Δημαρχείο της πόλης και φορώντας εντυπωσιακές στολές. Και αποτελεί το must γεγονός της χρονιάς για όλους όσοι επισκέπτονται τη Φιλαδέλφεια εκείνες τις ημέρες.

• Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του National Insurance Crime Bureau, την Πρωτοχρονιά οι κλέφτες κάνουν «πάρτι» περισσότερο από κάθε άλλη γιορτή. Και συγκεκριμένα βάζουν στόχο αυτοκίνητα. Η υπηρεσία μάλιστα αναφέρει πως ακόμα και τα παλιά αυτοκίνητα δεν είναι ασφαλή : Το 2011, κλάπηκε ένα Honda Accord του 1994!

• Μια παράδοση του Νότου, λέει πως αν συμπεριλάβετε μαυρομάτικα την Πρωτοχρονιά, σας περιμένει ευημερία! Επίσης τα στρογγυλά φαγητά (πίτες, κουλούρια, κλπ) συμβολίζουν ότι το έτος έχει κάνει τον κύκλο του. Στην Ισπανία, η παράδοση λέει, εκείνη την ημέρα να τρώτε 12 σταφύλια για καλή τύχη. Μια ρόγα για κάθε μήνα. Ο αστακός θεωρείται «άκυρο» φαγητό που φέρνει κακοτυχία αν τον προτιμήσετε την πρωτοχρονιά. Και τούτο επειδή –λέει- ο αστακός κινείται προς τα πίσω…
• Στη Δανία, συνηθίζουν να πετούν αχρησιμοποίητα πιάτα στις εξώπορτες της οικογένειας και των φίλων για καλή τύχη. Σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι άνθρωποι επιλέγουν προσεκτικά τα εσώρουχα που θα βάλουν την Πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με την παράδοση, το κίτρινο ενισχύει τις πιθανότητες για αφθονία και χρήματα, ενώ το κόκκινο σημαίνει ότι πιθανότατα θα βρείτε την αγάπη. Στην Τουρκία, θεωρείται καλή τύχη να ρίχνεις αλάτι στην εξώπορτα μόλις το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα Πρωτοχρονιάς. Λέγεται πως έτσι, οι κάτοικοι του σπιτιού θα έχουν ειρήνη και ευημερία κατά τη διάρκεια του νέου έτους. Στην Ιρλανδία, κατά μια παράδοση, τα ελεύθερα κορίτσια κοιμούνται με ένα γκι κάτω από το μαξιλάρι τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Υποτίθεται ότι έτσι, θα βρουν τους μελλοντικούς τους συζύγους — τουλάχιστον στα όνειρά τους! Στην Ελβετία, το έθιμο θέλει να αφήνετε ένα κομματάκι γλυκό ή κρέμα να πέσει στο πάτωμα, ώστε να έχετε ένα έτος αφθονίας. Η Κινεζική Πρωτοχρονιά είναι ένα φεστιβάλ που διαρκεί δεκαπέντε ημέρες και ξεκινά σε διαφορετική ημερομηνία κάθε χρόνο, ακολουθώντας τις φάσεις του φεγγαριού. Ξεκινά με τη νέα σελήνη που εμφανίζεται συνήθως από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

• Αρκετοί άνθρωποι υποδέχονται την Πρωτοχρονιά με σαμπάνια. Οι στατιστικές λένε πως μόνο στις ΗΠΑ καταναλώνονται σχεδόν 360 εκατομμύρια ποτήρια αφρώδους οίνου και σαμπάνιας κατά τη διάρκεια των γιορτών. Για την ιστορία, οι αφρώδεις οίνοι και οι σαμπάνιες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα!

• Η παράδοση λέει να φροντίσετε να είστε ανάμεσα σε αγαπημένα πρόσωπα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, διότι το πρώτο άτομο που θα δείτε μετά τον ερχομό του νέου έτους θα σηματοδοτήσει και το πώς θα πάει η νέα χρονιά. Συγκεκριμένα στη Σκωτία και την Ελλάδα, πιστεύεται ότι το πρώτο άτομο που θα μπει στο σπίτι τη νέα χρονιά είτε θα φέρει καλή είτε κακή τύχη. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι προσέχετε ποιός σας κάνει ποδαρικό! Μπορεί να είναι απλές προλήψεις, αλλά κανείς δεν θα ήθελε να πέσει πάνω στη στριμμένη θεία με την αλλαγή του έτους, σωστά;

Με προλήψεις ή χωρίς, με πιστή τήρηση των εθίμων ή όχι, οι «Ιστορίες από τον Κόσμο» εύχονται σε όλους καλή νέα χρονιά, με υγεία, σεβασμό στους διπλανούς μας, φρέσκιες ιδέες και ελευθερία. Γιατί χωρίς ελευθερία, δεν έχουμε τίποτα! Καλή χρονιά!

Με πληροφορίες από:
www.history.com/topics/holidays/new-years
www.todayslifeonline.com/parent-resources/blog/ten-fun-new-years-facts-traditions/
www.signupgenius.com/groups/fun-new-years-trivia-questions.cfm


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα