Κύριε διευθυντά
δίπλα από το σημαιοστάσιο του Φιρκά προς το μέρος της πλατείας ΤΑΛΩ έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μία αποκατάσταση του άνω μέρους του τείχους σε ένα μήκος 20 περίπου μέτρων και ύψος 2-3 μέτρων.
Η αποκατάσταση αυτή έχει γίνει με αργολιθοδομή επιχρισμένη με λευκό κονίαμα. Το κάτω μέρος του τείχους στην ίδια θέση και σε όλο το υπόλοιπο ύψος είναι δομημένο με ορθογωνισμένες πέτρες, όπως είναι όλο το τείχος της Βενετσιάνικης οχύρωσης των Χανίων.
Κάθε φορά που περνώ από εκεί και βλέπω το έτσι αποκατεστημένο τμήμα του τείχους, αυθόρμητα έρχεται στο μυαλό μου ο λευκός κεφαλόδεσμος της κυρίας Ερντογάν. Ατυχη η παρομοίωση, αλλά από μόνη της έρχεται η εικόνα.
Οσες αποκαταστάσεις έχουν γίνει στο τείχος έχουν γίνει με πελεκητές ορθογωνισμένες πέτρες όπως μπροστά από το μακαριστό ΞΕΝΙΑ, δίπλα από το σημαιοστάσιο προς το λιμάνι, και άλλού.
Ηθελα και να κάτεχα που λέμε εδώ στην Κρήτη, με ποια συλλογιστική έγινε αυτή η κατασκευή;
Να ήταν έτσι η αρχική κατασκευή; Δεν το νομίζω, αλλά και αν έτσι ήταν, μια παρέκκλιση για λόγους σκοπιμότητας θα ήταν επιτρεπτή.
Ηταν το κόστος κατασκευής; Αλλά αν δεν υπήρχαν χρήματα, ας έμενε όπως ήταν. Ηταν προτιμότερο.
Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι τους οποίους εμείς οι αμύητοι περί τα αρχαιολογικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε.
Θα παρακαλούσα την προϊσταμένη, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και τον πρώην προϊστάμενο και φίλο Μιχάλη Ανδριανάκη, ο οποίος τόσα πολλά έχει κάμει για την οχύρωση των Χανίων, να περάσουν από εκεί, αν δεν έχουν περάσει, να ιδούν την κατασκευή αυτή και να μας πουν αν είναι η ενδεδειγμένη, αν τους αρέσει και αν σκέπτονται να επανορθώσουν την αστοχία αυτή. Είναι ευκαιρία τώρα που δίπλα στη Δυτική Τάφρο γίνονται έργα. Εντύπωση μου προξενεί το γεγονός ότι άλλοι αρμοδιότεροι, όπως αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, περιβαλλοντολόγοι δεν έχουν σχολιάσει την αδόκιμη αυτή αποκατάσταση. Μπας και δεν πέρασαν από εκεί; Ή μπας και τους αρέσει και εμείς έχουμε άδικο;
Ίσως.
Νίκος Βαβουλές