Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μια Χανιώτισσα στην πρώτη γραμμή κατά του κορωνοϊού

Στην πρώτη γραμμή άμυνας και αντιμετώπισης του κορωνοϊού (covid 19), μαζί με χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές βρίσκεται η Χρύσα Σταφυλαράκη, η Χανιώτισσα γιατρός που ζει και εργάζεται στο Μιλάνο!

Aλλεργιολόγος-ανοσολόγος στο Instituto Auxologico Italiano στο Μιλάνο (ιδιωτική κλινική με σύμβαση με το δημόσιο σύστημα) εργάζεται στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής, στο “πρώτο φίλτρο” όπως λένε οι υγειονομικοί στην αντιμετώπιση του ιού.
«Η κατάσταση που επικρατεί είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη, είναι αδύνατον να περιγράψω αυτά που γίνονται, είναι σαν να ζούμε ταινία επιστημονικής φαντασίας» δηλώνει η γιατρός στα “Χ.Ν.” στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της, μετά το τέλος της βάρδιας της.

Ολη η βόρεια Ιταλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η γιατρός μας εξηγεί τις διαδικασίες που ακολουθούνται όταν υπάρχουν υποψίες για κορωνοϊό. «Αν κάποιος έχει συμπτώματα (βήχα, πονόλαιμο, πυρετό) πρέπει να μείνει σπίτι και να πάρει τηλέφωνο τους Carabinieri (στρατιωτική αστυνομία). Μια ειδική μονάδα θα πάει σπίτι του να πάρει το επίχρισμα για εξέταση. Συνήθως τα αποτελέσματα βγαίνουν την ίδια μέρα, ωστόσο επειδή τα περιστατικά είναι πάρα πολλά χρειάζονται και δύο μέρες πλέον. Εγώ εργάζομαι στα εξωτερικά ιατρεία όπου αυτήν την εποχή έρχεται κόσμος που πιστεύει ότι έχει αλλεργική έξαρση λόγω της Ανοιξης (αλλεργικό άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα). Υπάρχει ειδικό προσωπικό που ρωτάει τον ασθενή αν έχει βήχα ή δύσπνοια ή κάποιο από τα συμπτώματα και τον κατευθύνει ανάλογα. Αν δεν έχει πυρετό έρχεται σε εμένα φορώντας μάσκα, πλένει τα χέρια του πριν μπει στο ιατρείο και μετά που θα φύγει. Εγώ φοράω μάσκα, φοράω μια ιατρική ποδιά μιας χρήσης και γάντια μιας χρήσης. Καθαρίζω κάθε φορά τις επιφάνειες εργασίας τα πόμολα, το πληκτρολόγιο, το στηθοσκόπιο ότι ακουμπήσω εγώ και ο ασθενής και έτσι προσπαθούμε να προφυλαχτούμε και εμείς».

ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ TA ΜΕΣΑ
ΚΑΙ OI ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Η κλινική που εργάζεται η κα Σταφυλαράκη είναι στο κέντρο του Μιλάνου. «Στην Περιφέρεια του Μιλάνου είναι χιλιάδες οι θετικοί στον ιό, στο κέντρο της πόλης οι ασθενείς προς το παρόν είναι περίπου 180 άτομα. Ομως στα δημόσια νοσοκομεία εδώ στο κέντρο έχει μεταφερθεί πάρα πολύς κόσμος, είναι χιλιάδες οι ασθενείς και εκατοντάδες αυτοί που θέλουν εντατική και απαιτείται αναπνευστική υποστήριξη γιατί δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους! Ολα τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων έχουν κλείσει για να μπορέσουν οι γιατροί να δουλέψουν στη νοσηλεία και τους ασθενείς με κορωνοϊό. Πέρα από τους παθολόγους ακόμα και οφθαλμίατροι και δερματολόγοι βοηθάνε σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο ιός. Το Υπουργείο μας έχει στείλει οδηγίες ώστε να ακολουθούμε όλοι μια κοινή γραμμή αλλά καταλαβαίνετε ότι είναι διαφορετική η ειδικότητα του επιδημιολόγου από του οφθαλμίατρου που πρέπει όμως να βοηθήσει γιατί είναι πολλοί επίσης και οι γιατροί που νοσούν είτε στα σπίτια τους, είτε είναι και αυτοί ασθενείς και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Το Υπουργείο μας έχει ενημερώσει ότι δυστυχώς θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα πρέπει να επιλέξουμε ποιος ασθενής θα πρέπει να τύχει της ανάλογης θεραπείας (φάρμακα, Ενταντικές κ.α.) γιατί δυστυχώς δεν έχουμε ούτε τα μέσα ούτε το προσωπικό για να το κάνουμε» εξηγεί η γιατρός.
Σύμφωνα με τις περιγραφές της συνομιλήτριας μας, όλες οι κλινικές και τα τμήματα των νοσοκομείων χρησιμοποιούνται για τους ασθενείς με κορωνοϊό με αποτέλεσμα να μην γίνονται άλλες εγχειρήσεις ή επεμβάσεις καθώς δεν επαρκούν οι αναπνευστήρες και οι εντατικές!
«Στο Νοσοκομείο της Κρέμα, μια πόλη 30 χλμ. από το Μιλάνο μέσα σε μια νύχτα φιλοξενήθηκαν 70 άτομα με πνευμονία! Αυτό είναι φοβερό και αν συνεχίσει η κατάσταση αυτή δεν ξέρω πού θα φτάσει. Πρέπει να πανικοβληθεί ο κόσμος, όχι για να δημιουργηθούν ψυχώσεις αλλά για να προστατευτεί…», επισημαίνει η κα Σταφυλαράκη.

ΠΑΝΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ… ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Ρωτάμε τη γιατρό για την κατάσταση του κόσμου και πώς αντιδρούν οι Ιταλοί σε όλα όσα έχουν γίνει. «Την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος ήταν σε κατάσταση πανικού, έμενε σπίτι του, ήταν τρομαγμένος και αυτό ήταν… πολύ θετικό για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης. Μετά κουράστηκαν να μένουν σπίτια τους, βγήκαν έξω και αυτό προκάλεσε ένα χάος. Δυστυχώς ακόμα και τώρα πολλοί δεν υπακούν στις υποδείξεις του κράτους, συνωστίζονται στις πίστες για σκι, δεν σέβονται την απόσταση που πρέπει να κρατάμε από τον άλλο, δεν σέβονται τους κανόνες υγιεινής και αυτό είναι επικίνδυνο. Το βράδυ του Σαββάτου με νέα κυβερνητική απόφαση στις περιοχές που είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πολίτες πρέπει να μείνουν σπίτια τους. Ομως για οικονομικούς λόγους κρατάνε ανοικτά τα εμπορικά κέντρα από τη Δευτέρα μέχρι Παρασκευή κάτι κατά την άποψη μου επικίνδυνο καθώς ο ιός μένει ενεργός σε επιφάνειες μακριά από τον άνθρωπο για τουλάχιστον 6 ώρες. Τα σχολεία είναι κλειστά μέχρι τις αρχές Απριλίου, το ίδιο και τα θέατρα, τα μουσεία, τα στάδια, τα κομμωτήρια, οι παιδότοποι.
Η Chinatown (κινέζικη κοινότητα) του Μιλάνου είναι εδώ και μήνες κλειστή παρότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα Κινέζου με κορωνοϊό στο Μιλάνο. Η δε Κινέζικη κοινότητα δώρισε 3.000 μάσκες στις τοπικές αρχές» είναι η απάντηση της.

ΑΛΛΑΞΕ ΟΛΗ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Μέσα σε όλες αυτές τις συνθήκες η εργασία για τους υγειονομικούς γίνεται κάτι παραπάνω από δύσκολη.
«Πριν λίγες μέρες πέθανε η πρώτη γιατρός από κορωνοϊό μια αναισθησιολόγος 57 χρονών, ενώ το 10% των ασθενών είναι γιατροί. Πολλοί άλλοι εργαζόμενοι, δουλεύουν από τα σπίτια τους αλλά εμείς πρέπει να βοηθήσουμε, να είμαστε στα νοσοκομεία και τις κλινικές, ανεξάρτητα αν φοβόμαστε ή αν έχουμε οικογένειες και μικρά παιδιά. Είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία γιατί πρέπει να μην κολλήσουμε και εμείς και να μην μεταφέρουμε και τον ιό στους άλλους ασθενείς. Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ, δεν χρησιμοποιώ μαζικά μέσα μεταφοράς, πηγαίνω παντού με τα πόδια. Αληθινά νιώθουμε ότι πρωταγωνιστούμε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας! Μια πόλη τόσο ενεργή και ζωντανή όπως είναι το Μιλάνο έχει ερημώσει, ακυρώθηκαν όλες οι εκθέσεις, οι πασαρέλες μόδας και καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την οικονομία. Τα ξενοδοχεία, τα αεροδρόμια, οι δρόμοι είναι όλα άδεια!
Είναι ένας ύπουλος ιός που θέλει πολύ μεγάλη προσοχή».
Οσο για το μέλλον και η γιατρός ελπίζει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και η περισσότερη ηλιοφάνεια θα περιορίσει τον ιό όμως παράλληλα είναι και επιφυλακτική. «Είναι ένας νέος ιός για τον οποίο δεν ξέρουμε πολλά για αυτόν. Ελπίζουμε να βοηθήσει ο καιρός αλλά είμαι επιφυλακτική γιατί δεν βλέπω τον κόσμο να σέβεται την κρισιμότητα της κατάστασης, λειτουργεί ανεύθυνα και αυτό με τρομάζει πάρα πολύ. Είναι θετικό ότι στην Κρήτη δεν υπάρχουν ακόμα περιστατικά, ελπίζω να μην υπάρξουν γιατί το σύστημα Υγείας έχει πολλά προβλήματα και δεν ξέρω πώς θα τα αντιμετωπίσει» καταλήγει η κα Σταφυλαράκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Πολύ καλό και λέει τα πράγματα πώς είναι. Συγχαίρω αυτόν που είχε την ιδέα αυτής της συνέντευξης. Και προτείνω να το βάλετε πρωτοσέλιδο για να το διαβάσουν όλοι , για να περιορίσουμε (με πρόληψη) την εξάπλωση σε πανδημία . Ευχαριστω

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα