Στο κείμενο, με το οποίο προ ημερών αναφέρθηκα στα «Χανιώτικα νέα» για τον πόλεμο του 1950 στην Κορέα, θα επιθυμούσα να προσθέσω την περίπτωση μιας ηρωικής Χανιώτισσας, που ήταν η μοναδική γυναίκα στην αρχική φάση του εκστρατευτικού μας σώματος. Τότε δεν υπήρχαν στις ένοπλες δυνάμεις γυναίκες εκτός από την υγειονομική υπηρεσία. Νεαρή ανθυπολοχαγός του υγειονομικού, η Χανιώτισσα Ευαγγελία Κουτσουμπού, κατά αφηγήσεις Χανιωτών πολεμιστών έφθανε με αμερικανικά διασωστικά ελικόπτερα μέχρι τις πρώτες γραμμές του μετώπου για την περισυλλογή τραυματιών. Η ίδια μου είχε αναφέρει πολλά, και όταν στην επέτειο των 50 χρόνων από τον πόλεμο προσκλήθηκε από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας στις εκεί τελετές, στα εικονικά βέβαια μνήματα Ελλήνων πεσόντων στο πολεμικό νεκροταφείο, έστεκαν από ένα κοριτσάκι με ένα πανέρι άνθη.
Ήταν η πρώτη γυναίκα στις ένοπλες δυνάμεις, που έφθασε στον βαθμό Ταξιάρχου και είχε πολλές φορές παρασημοφορηθεί με ελληνικές, κορεάτικες και αμερικανικές τιμές. Διετέλεσε διευθύντρια του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου (Αθήνα) την περίοδο των Κυπριακών, στο οποίο έφταναν οι τραυματίες εκείνων των γεγονότων. Σήμερα, διανύει το 96ο έτος της ηλικίας της και ας σημειωθεί ότι τυγχάνει αδελφή της μητέρας της Ηλέκτρας Πετράκη (βιβλιοπωλείο).
Υ.Γ. Ο φίλος μου από τους Αρμένους «ανταπάντησε» στο κείμενο για τον πόλεμο της Κορέας, αναφέροντας ότι κάποιος που έγραφε διηγήματα του είπε ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας εισέβαλε στη βόρεια. Έλεος φίλε. Τα ντοκουμέντα δεν βγαίνουν από διηγηματογράφους. Παρότι 15 χρονών, τα έζησα και ακόμη έχω τις εφημερίδες της εποχής εκείνης στο τεράστιο αρχείο μου. Άλλωστε είχα κουβεντιάσει με Χανιώτες πολεμιστές, όπως ο μακαρίτης Γιώργης Αρετάκης (Φώτο Σταρ) και όχι με… λογοτέχνες. Όσο για το ότι δεν απάντησα σε άλλα θέματα, ούτε που τα θυμάμαι και δεν έχω φυσικά υποχρέωση να απαντώ επί παντός θέματος.