Την “ύστατη στιγμή” μετά από αλλεπάλληλες τροπολογίες ήρθε και η τελευταία σε Ν/Σ του Υπ. Εσωτερικών για το θέμα της συμμετοχής ή όχι, στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ενός μορφώματος κόμματος, που ίδρυσε ηγετικό μέλος της “Χρυσής Αυγής” ο αρχηγός της οποίας και στελέχη της βρίσκονται στη φυλακή στα Διαβατά Λαρίσης, διότι είχε ως κόμμα χαρακτηρισθεί από το δικαστήριο εγκληματική οργάνωση, χωρίς να έχει καταστεί η απόφαση αμετάκλητη.
Η επιμονή και ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε το κυβερνητικό επιτελείο στο ζήτημα που ενέσκηψε του αποκλεισμού από τις επικείμενες εκλογές του κόμματος με πολιτική κατεύθυνση τις ιδέες της “Χρυσής Αυγής” και με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε έγινε πρώτο θέμα, μια ανέλπιστη χάρη και μια ανέξοδη διαφήμιση προς άγραν ψήφων, που θ’ αφαιρεθούν αποκλειστικά από τον χώρο της δεξιάς, αν τελικώς δεν αποκλεισθεί η συμμετοχή αυτού του κόμματος από το Α1 τμήμα του Α.Π.
Το ζήτημα συμμετοχής του κόμματος “Έλληνες” στις εκλογές με πρόσωπο κάλυμμα τον πρώην αντεισαγγελέα του Α.Π. κ. Αναστ. Κανελλόπουλο, ο οποίος εκλέχθηκε πρόεδρός του από «κάποιο Πανελλήνιο Συμβούλιο», θα εξέταζε ως νόμιμο ή μη το 5μελές Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου. Η τελευταία τροπολογία, με την οποία αυξάνονται τα μέλη του σε 11 προκάλεσε την παραίτηση του προέδρου του αντεισαγγελέα του Α.Π. κ. Χρήστου Τζανερίκου, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούνιο και λέγεται ότι σ’ αυτό οδηγήθηκε «περισώζοντας την αξιοπρέπειά του».
Το φαινόμενο θεωρείται «πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά και αποτελεί ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστηρίου», κατά την άποψη έγκριτων συνταγματολόγων. Δηλαδή το 8μελές Α1 τμήμα του Α.Π., τα μέλη του οποίου εκλέγονται από τον πρόεδρό του, να γίνεται 11μελές με την επίμαχη διορθωτική τελευταία τροπολογία η οποία χαρακτηρίζεται απ’ τον υπουργό κ. Μ. Βορίδη ως «ενίσχυση της Δικαιοσύνης».
Δεν αμφισβητείται η κυβερνητική παρέμβαση. Τούτο επιβεβαιώνεται από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Οικονόμου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «μεσολάβησε κρυφή συνάντηση του υπ. Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη με τον αποχωρήσαντα δικαστικό, αλλά η συνάντηση δεν πήγε καλά…» και ότι αυτήν την «χαρακτήρισε θεσμική διαβούλευση» (Εφ. Συντ. 11/4/2023).
Προφανώς δεν συνιστάται και είναι αντιδεοντολογικό ένα κυβερνητικό όργανο, να συνδιαλέγεται με κάποιον ανώτατο δικαστικό, όταν υπάρχει υποψία ότι έχει διαφορετική άποψη από αυτήν της πολιτικής εξουσίας.
Εν αναμονή της αποφάσεως την 5η Μαΐου!