Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μια “Ελένη” σε… “κόμικ!” από το Γυμνάσιο Αλικιανού

Μια “Ελένη”… Κρητικιά, με πολλά πρόσωπα και χρώματα, που συνοδεύεται από ανάλογους χαρακτήρες που προσφέρουν χιούμορ αλλά και γνώσεις. Αυτή είναι η “Ελένη του Ευριπίδη – Κρητικό κόμικ” που παρουσίασε το Γυμνάσιο Αλικιανού το απόγευμα της Δευτέρας!

Η δουλειά των παιδιών της Γ’ Γυμνασίου της σχολικής περιόδου 2020-2021 εκτυπώθηκε σε μια θαυμάσια έκδοση, με το αποτέλεσμα να εκπλήσσει όλους τους παρευρισκόμενους στην χθεσινή εκδήλωση!
«Την “Ελένη” την διδάσκουμε στη γ΄ γυμνασίου. Είχα πολύ καιρό την ιδέα να κάνουμε το “κόμικ” αλλά όταν γνώρισα τα κατάλληλα παιδιά που θα μπορούσαν να το κάνουν πραγματικότητα το πήρα απόφαση να το υλοποιήσουμε. Συνέβαλλαν 13 παιδιά από δύο τμήματα που μου έκαναν την τιμή να σκιτσάρουν και να γράψουν τα κείμενα» μας είπε η η φιλόλογος Ελπίδα Χελιουδάκη, η εκπαιδευτικός που ενέπνευσε τα παιδιά να δουλέψουν .
Το “κόμικ” στήθηκε την εποχή της καραντίνας του κορωνοιού και η εργασία και η καθοδήγηση αρχικά έγινε ηλεκτρονικά. Κάθε παιδί επιμελείται τη δική του Ελένη (σκιτσογραφία- κείμενο) σε κάθε κεφάλαιο- σκηνή, αλλάζοντας την εικόνα της και το σκίτσο κάτι που όπως αναφέρει η εκπαιδευτικός «αυτό βγάζει και το χιούμορ που είναι συνυφασμένο με το “κόμικ”! Επίσης βάλαμε το κρητικό στοιχείο, χρησιμοποιώντας την Κρητική διάλεκτο σε έναν από τους ήρωες (Τεύκρος) αλλά και πολλά στοιχεία από την Κρητική παράδοση το μαχαίρι, το μαντίλι, τη ρακί κα.»
Για την εκτύπωση του βιβλίου ήταν καθοριστική η συμβολή της κ. Σοφίας Μαλανδράκη, περιφ. συμβούλου. «Βρεθήκαμε σε μια συνάντηση και αμέσως μόλις το πρότεινα το αποδέχθηκε και μου έκανε πραγματικά εντύπωση πόσο άμεσα ανταποκρίθηκε και η Περιφέρεια χρηματοδότησε την έκδοση του έντυπου» κατέληξε η εκπαιδευτικός.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

«Σχεδίασα στο χέρι, έκανα τον πρόλογο! Ήταν κάτι που έκανα πρώτη φορά και σαν εμπειρία ήταν πολύ διασκεδαστική. Τώρα που βλέπω τη δουλειά τυπωμένη…δεν το πιστεύω!» δήλωσε η μαθήτρια Ειρήνη- Βενετσάνα Ηλιάκη.
Η Ελένη Τσαπάκου τόνισε ότι «ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Είχε τη δυσκολία να φτιάξεις τους χαρακτήρες αλλά πιστεύω ότι τα καταφέραμε. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η δουλειά. Διαβάζοντας το “κόμικ” ένα παιδί μπορεί να αγαπήσει την “Ελένη”».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αντωνία Καστρινάκη. «Είναι πολύ ωραία δουλειά και είναι πιο εύκολο και πιο διασκεδαστικό για να το διαβάσει κάποιος και να καταλάβει την “Ελένη”», ενώ ο Μανώλης Περουλάκης τονίζει ότι «προσωπικά προτίμησα να κάνω το σκίτσο και λιγότερο τη ζωγραφιά ! Όλα βγήκαν πιο ωραία από ότι περίμενα. Η κ. Χελιουδάκη τα έκανε όλα καλύτερα».
«Από μικρή ζωγράφιζα και η ιδέα μου άρεσε. Δυσκολεύτηκα λίγο στα πρόσωπα, αλλά το αποτέλεσμα είναι ωραίο αν και κάποια σκίτσα θα μπορούσαμε να τα δουλέψουμε περισσότερο» επισήμανε η Γκαμπριέλα Τσάρκα, ενώ ο Μανώλης Κορακάκης σημείωσε ότι «μου άρεσε η ιδέα του κόμικ ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από ότι κάναμε και ως project είναι πολύ ωραίο,δεν γίνεται συχνά στα σχολεία». Τέλος ο Παναγιώτης Φραντζεσκάκης μας εκμυστηρεύεται πως μετά από την ενασχόληση του με την “Ελένη” ξεκίνησε να φτιάχνει κόμικ δικά του!
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής που έδωσε συγχαρητήρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για τη δουλειά τους και τόνισε πως «μαθαίνω πως το γυμνάσιο Αλικιανού είναι πρώτο σε αυτές τις δραστηριότητες,εύχομαι και ελπίζω να την κρατήσετε για χρόνια».
Ακολούθως ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης σημείωσε πως «στο Γυμνάσιο Αλικιανού υπάρχει μια εξαιρετική προσέγγιση θεμάτων που είναι εκτός του τυπικού μέρους της εκπαίδευσης» τονίζοντας τη συμμετοχή του στο Chania Film Festival. Για το “κόμικ” υπογράμμισε πως «αποτελεί μια ζωντανή μαθησιακή πρωτοβουλία!»
« Ότι ξεκινάει με την προσπάθεια των εκπαιδευτικών να μυήσουν τα παιδιά σε διαφορετικά πράγματα έχω τη σιγουριά ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλό. Για αυτό και για αυτές τις προτάσεις για χρηματοδότηση η απάντηση μας θα είναι ναι» είπε η κ. Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη. Τέλος η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου κ. Στ. Ζανέκου μίλησε με θέρμη για την όλη προσπάθεια συμπληρώνοντας πως «ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού είναι τα “κόμικς” που μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση της εκπαιδευτικής διαδικασία καθώς αποτελούν ισχυρό κίνητρο για μάθηση και αυξάνουν τη συμμετοχή».
Ο διευθυντής του Γυμνασίου κ. Γιώργος Καρκάνης έκανε το συντονισμό της εκδήλωσης, ενώ ακολούθησε μικρό “σκετς” με θέμα την “Ελένη” από τους σημερινούς μαθητές του Γυμνασίου και ένα video από τους μαθητές- δημιουργούς του “κόμικ”.
Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Β. Πατσουράκης, το οπισθόφυλλο η Γ. Ματσαμάκη όπως και τη σελιδοποίηση.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα