Έχασε την ευκαιρία η πρόεδρος της Κομισιόν να τακτοποιήσει τα πράγματα στο λόγο της στις 14/09/2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση της Ένωσης το 2022. Ο λόγος αυτός θα ήταν σημαντικός αν έλεγε αλήθειες. Όμως η επικεφαλής της γραφειοκρατικής ελίτ των Βρυξελλών ακολουθούσα πιστά την εντολή των πολιτικών που τη διόρισαν προσπάθησε να μας πείσει ότι δε θα έχουμε λεφτά ούτε να ζεσταθούμε, ούτε να φάμε, ίσως πολλοί από εμάς , λόγω του πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα ψέματα αυτά και το συμπέρασμα από την εφαρμογή τους θα αναπτύξουμε στο σημερινό μας σημείωμα.
Η ομιλία της προέδρου της Κομισιόν ξεκίνησε με μια χτυπητή αναλήθεια, ότι «Ποτέ μέχρι σήμερα αυτό το Κοινοβούλιο δεν συζήτησε την κατάσταση της Ένωσής μας με τον πόλεμο να μαίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος».
Η αλήθεια είναι πικρή αλλά δεν κρύβεται. Ο πόλεμος και η συνακόλουθη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δεν έχει ξεχαστεί, όσο και αν το επιθυμούν τα γεράκια της δύσης . Και βέβαια, οι πόνοι και τα δάκρυα δεν έχουν στεγνώσει, όπως δε θα στεγνώσουν και του νυν πολέμου στην ήπειρό μας!
Και διατυπώνει η πρόεδρος ότι από τη στιγμή εκείνη «η Ένωσή μας, στο σύνολό της, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων». Και βέβαια, η διορισμένη πρόεδρος γνωρίζει ότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν είμαστε περήφανοι, έτσι και αμέσως μετά λέει ότι «θα πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».
Στα μηνύματα που προσπάθησε να εκπέμψει η κα φον ντερ Λάϊεν περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
1. Η εσωτερική δύναμη της Ευρώπης ήρθε ξανά στην επιφάνεια.
2. Αυτός ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, είναι πόλεμος κατά της ενέργειάς μας, πόλεμος κατά της οικονομίας μας, πόλεμος κατά των αξιών μας και πόλεμος κατά του μέλλοντός μας.
3. Πρόκειται για την απολυταρχία ενάντια στη δημοκρατία.
4. Οι φίλοι μας στις χώρες της Βαλτικής εργάστηκαν σκληρά για να τερματίσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.
5. Σε ολόκληρη την Ευρώπη πρέπει να απαλλαγούμε από την εξάρτηση αυτή. Πέρυσι το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 40 % των ευρωπαϊκών εισαγωγών αερίου. Σήμερα το μερίδιο του έχει μειωθεί στο 9 % του αερίου αγωγών. Παρόλα αυτά η Ρωσία συνεχίζει να χειραγωγεί έντονα την ενεργειακή αγορά μας. Οι Ρώσοι προτιμούν να καίνε το αέριό τους παρά να το παραδώσουν.
6. Οι τιμές του αερίου έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδο άνω του δεκαπλάσιου σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από την πανδημία. Εκατομμύρια επιχειρήσεις και νοικοκυριά ανησυχούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα.
Οι συμπολίτες μας όμως αντιμετωπίζουν θαρραλέα τις δυσκολίες αυτές. Γι’ αυτό προτείνουμε μέτρα που έχουν σκοπό να μειώσουν τη συνολική ενεργειακή κατανάλωση στα κράτη μέλη.
Γι’ αυτό προτείνουμε την επιβολή ορίου στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος.
Είπε πολλά η κυρία φον ντερ Λάϊεν, αλλά αν προκύπτει κάτι θετικό από την ομιλία της αυτό αφορά την ενδυνάμωση της χρήσης του πλέον υγιούς καυσίμου για όλες τις χρήσεις: του οξυγόνου. Να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος των λαών, να σταματήσουν οι συσχετισμού δυνάμεων που μόνο θύματα δημιουργούν. Το υδρογόνο μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την Ευρώπη. Το υδρογόνο πρέπει από ένα τμήμα της αγοράς που κατέχει σήμερα να μεταμορφωθεί σε μαζική αγορά.
Ως προς τις σπάνιες γαίες αναμένεται να πενταπλασιαστούν οι ευρωπαϊκές ανάγκες Όμως δεν παράλειψε να ισχυριστεί ότι «Το μόνο πρόβλημα είναι ότι, επί του παρόντος, μία μόνο χώρα κυριαρχεί στην αγορά». Αλλά δεν την ονοματίζει. Έχουν μάθει όλοι τους και οι βασικοί παίκτες της ΕΕ και η αρχή της εκτελεστικής εξουσίας να κοροϊδεύουν τους λαούς που τους στηρίζουν. Δεν μπορεί να πει ότι η Ρωσία είναι ο παγκόσμιος θεματοφύλακας για σπάνιες γαίες, αφού στο έδαφος της κείτονται! Λέει όμως ότι «Σήμερα, η Κίνα ελέγχει παγκοσμίως τον κλάδο μεταποίησης. Σχεδόν το 90 % των σπάνιων γαιών και το 60 % του λιθίου υποβάλλονται σε επεξεργασία στην Κίνα».
Αλλά και για άλλα δυο θέματα μεγίστης σπουδαιότητας η πρόεδρος της Κομισιόν κράτησε σιγήν ιχθύος!
• Την ευρωπαϊκή άμυνα, και
• Την επισιτιστική ασφάλεια,
ιδιαίτερα κραυγαλέες παραλείψεις λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία τους μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας. Αλλά η έλλειψη φιλοδοξίας ή λεπτομέρειας σχετικά με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε είναι εξίσου ανησυχητική. Για παράδειγμα για την ανάγκη να αυξηθεί ο ρυθμός διεύρυνσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και τις χώρες της ανατολικής εταιρικής σχέσης δεν έκανε καμία αναφορά στα επόμενα βήματα προς αυτούς τους στόχους.
Όμως το μεγαλύτερο κρύψιμο για τις αναλήθειες που ακούστηκαν αφορά το ότι όλα αυτά και οι επιπτώσεις ους οφείλονται στην προχειρότητα με την οποία πάρθηκαν οι αποφάσεις για επιβολή μέτρων κατά της Ρωσίας.
Έτσι τώρα και με την έλλειψη φιλοδοξίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να αγωνιστούν για να πληρώσουν για το φαγητό και τη θέρμανσή τους.
Αυτό δείχνει ότι όσοι είναι μέσα στο γυάλινο πύργο των Βρυξελλών δεν ανησυχούν τους ανθρώπους έξω από αυτόν. Ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Και μάλιστα σύμφωνα με Παγκόσμια Έρευνα, που ανακοινώθηκα 12 Σεπτεμβρίου 20221 Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Ευρώπη
Οι κυρώσεις στη Ρωσία εμποδίζουν την Gazprom να λειτουργήσει τον North Stream 1, τον μοναδικό που φέρνει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μετά το αναγκαστικό κλείσιμο του αδελφού αγωγού της, North Stream 2. Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι «Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν διαταράξει το σύστημα τεχνικής συντήρησης των εξαρτημάτων των στροβίλων που εξασφάλιζαν την άντληση».
Η στρατηγική ΗΠΑ-ΕΕ είναι σαφής: να εμποδίσουν την Ευρώπη να λάβει ρωσικό φυσικό αέριο σε χαμηλές τιμές λόγω των μακροπρόθεσμων συμφωνιών που είχαν συναφθεί προηγουμένως με τη Ρωσία, αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους καταναλωτές να το αγοράσουν σε εξαιρετικά υψηλότερες τιμές που καθορίζονται σύμφωνα με κερδοσκοπικούς και πολιτικούς μηχανισμούς.
Αν δεν αλλάξουν σύντομα λογική θα μεγαλώνει ο αριθμός εκείνων που θα κληθούν να αγωνιστούν για να πληρώσουν για το φαγητό και τη θέρμανσή τους.