Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Μια επίσκεψη “γεμάτη τέχνη”

Καθηγητές και σπουδαστές των σχολών Καλών Τεχνών Αθήνας, Θεσαλονίκης και Φλώρινας, βρέθηκαν στα Χανιά με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης χαρακτικής “Πόλεις: (A)όρατες – Ακυβέρνητες – Ανοχύρωτες” στην οποία συμμετέχουν τμήματα χαρακτικής των Σχολών Καλών Τεχνών της χώρας στο Πνευματικό Κέντρο.
Tο ολιγοήμερο ταξίδι τους στα Χανιά έκλεισε με μια “βόλτα” στην ιστορία της τυπογραφίας. «Hταν το καλύτερο “κλείσιμο” ενός ταξιδιού γεμάτο πολιτισμό», είπαν μετά την ξενάγηση οι καθηγητές χαρακτικής που επισκέφθηκαν χθες το μοναδικό στην Ελλάδα “Μουσείο Τυπογραφίας”.
Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε προχθές στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. «Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση, με σημαντικότερο στοιχείο της ότι σε αυτή συμμετέχουν σχολές από όλη τη χώρα», επεσήμανε ο Ιωάννης Αρχοντάκης, εμπνευστής και συντονιστής του προγράμματος “ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στον Νομό Χανίων”, κατά τη χθεσινή επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας.
Στην έκθεση συμμετέχουν το Β΄ Εργαστηρίο Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, η Ομάδα Σπουδαστών Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.


ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Λίγο προτού επιβιβαστούν στο αεροπλάνο της επιστροφής, καθηγητές και ορισμένοι από τους φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών, έφτασαν στο Μουσείο Τυπογραφίας, όπου και ξεναγήθηκαν στην τέχνη που άλλαξε τον κόσμο! Οι επισκέπτες παρέμειναν για πολλή ώρα στις αίθουσες του Μουσείου, θαυμάζοντας μηχανήματα, αλλά και τις ιδιαίτερες εκθέσεις που έχει φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης και τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος. Πρόκειται για την έκθεση που αφορά την τυπογραφία, και για την “Ιστορία της Γραφής”.
Φεύγοντας, οι επικεφαλής των τμημάτων χαρακτικής των σχολών Καλών Τεχνών της χώρας, είχαν μόνο ενθουσιώδη σχόλια για τον χώρο, τη διαρρύθμισή του και το εύρος της πληροφορίας που προσφέρει στον επισκέπτη.
«Ήταν μια έκπληξη για μένα. Όλη η ιστορία της τυπογραφίας, από την αρχή της, παρουσιάζεται εδώ και κάθε έκθεμα συνοδεύεται από αυτή την εξαιρετική τεκμηρίωση. Επιπλέον, το Μουσείο Τυπογραφίας, είναι ένα μουσείο με πολλή αισθητική. Ως εικαστικός και χαράκτρια, πολλές προθήκες όχι μόνο με συνεπήραν, με ενέπνευσαν. Θεωρώ μάλιστα επιβεβλημένο, και το υπουργείο Πολιτισμού, να αναδείξει αυτό το πραγματικό “κόσμημα” πολιτισμού που υπάρχει στα Χανιά», είπε μετά την ξενάγηση η κα Tσαλαμάτα Βίκυ, καθηγήτρια χαρακτικής, και υπεύθυνη των εργαστηρίων χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Με τον ίδιο ενθουσιασμό μίλησε για την επίσκεψή της στο Μουσείο και η Δήμητρα Σιατερλή, διδάσκουσα και υπεύθυνη των εργαστηρίων χαρακτικής του πανεπιστημίου της Φλώρινας: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη από το επίπεδο του Μουσείου. Είναι ένα σπουδαίο Μουσείο υψηλών προδιαγραφών. Η επίσκεψή μου εδώ, μου δίνει μάλιστα κίνητρο να προσπαθήσω, όχι μόνο να φέρω τους φοιτητές μου στο μουσείο, αλλά να οργανώσω ένα workshop με αφετηρία κάποια από τα εκθέματα. Θα ήθελα να έρθουν εδώ οι φοιτητές μου και να δουλέψουν με έναυσμα ορισμένα τμήματα τής τόσο αξιόλογης παρουσίασης της ιστορίας και της εξέλιξης της Τυπογραφίας.
Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσο πολύ υλικό συγκεντρωμένο, τόσο λεπτομερείς επεξηγήσεις, τόσα μηχανήματα και αντικείμενα σχετικά με την ιστορία της Τυπογραφίας. Και μάλιστα, δεν πρόκειται για ένα Μουσείο που σταματά στην Τυπογραφία, έχει πολλά “κομμάτια” που αφορούν και την τέχνη. Όπως για παράδειγμα αυτή εδώ η έκθεση (σ.σ: πρόκειται για την μόνιμη έκθεση του Μουσείου “η ιστορία της γραφής”, που έχει φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης και τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος).
Με τα θερμότερα λόγια μίλησε και ο Μανώλης Γιανναράκης, καθηγητής χαρακτικής της σχολής Καλών Τεχνών στην Θεσσαλονίκη, χαράκτης: «Δεν ήξερα γι’ αυτό το μουσείο. Το έμαθα από τον Γιάννη τον Αρχοντάκη. Είχα διαβάσει περιστασιακά, δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά. Φεύγω με τις καλύτερες εντυπώσεις για τον χώρο αυτό. Είναι ένας χώρος διαφύλαξης και διατήρησης της τεχνικής και του πολιτισμού μέσω της Τυπογραφίας. Είμαι εντυπωσιασμένος από την μουσειολογική ανάπτυξη με κολοφώνα την έκθεση “ιστορία της γραφής”, που φιλοτέχνησε ο Αντώνης Παπαντωνόπουλος», είπε και πρόσθεσε πως «η συντήρηση και η διατήρηση της μνήμης είναι η ουσιαστική και σφαιρική παιδεία για κάθε σύγχρονο άνθρωπο και αυτό είναι που “παίρνουν” μαζί τους οι επισκέπτες αυτού του Μουσείου».

Εκθεση αφίσας στο Μουσείο Τυπογραφίας
Οι μεγάλοι νικητές του δεύτερου διεθνή διαγωνισμού αφίσας που προκήρυξε το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας, θα ανακοινωθούν, σε μια μεγάλη γιορτή για την Τυπογραφία, την Κυριακή 2 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, στο Μουσείο Τυπογραφίας, στο ΒΙΟ.ΠΑ. Χανίων.
Οι τριάντα αφίσες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του μουσείου μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό και οι δημιουργοί τους θα λάβουν τιμητική διάκριση, ενώ οι τρεις πρώτοι νικητές του διαγωνισμού θα λάβουν σημαντικότατα χρηματικά έπαθλα.
Είσοδος ελεύθερη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα