Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα παιδιών ναυάγησαν σ΄ ένα νησί κι έβαλαν τα δυνατά τους να οργανώσουν τη νέα τους κοινωνία.
Eφτιαξαν το χάρτη του νησιού τους, κανόνες και νόμους, σπίτια, σχολεία, επιχειρήσεις , ψυχαγωγία. Όλα αυτά στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Once Upon an Island” στο οποίο συμμετέχει το 1ο Γυμνάσιο Κισάμου μαζί με άλλα πέντε σχολεία από την Πολωνία, την Κροατία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Στην κεντρική Ιρλανδία, και συγκεκριμένα στη μικρή πόλη Μπαλινάσλοου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συντονιστική συνάντηση του προγράμματος την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη. Οι καθηγήτριες του 1ου Γυμνασίου Κισάμου Μαρία Φουρουντζόγλου και Ισαβέλλα Σταυρίδου συμμετείχαν στις εργασίες της συνάντησης και επισκέφτηκαν το σχολείο Eglish National School με μόλις 42 μαθητές από 4 έως 12 χρόνων.
Η ιδιαιτερότητα του σχολείου είναι ότι ανήκει σε μια ομάδα εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ονομάζονται “change-maker schools”, σχολεία που φέρνουν την αλλαγή. Πρόκειται για μια προσπάθεια διαφορετικής προσέγγισης των μαθητών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με στόχο τη διευκόλυνση της κοινωνικοποίησης μαθητών από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Τα «σχολεία της αλλαγής» στηρίζουν την προσέγγισή τους σε τέσσερις πυλώνες: δημιουργικότητα, ηγεσία, ομαδικότητα και ενσυναίσθηση. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις αίθουσες σε ώρα διδασκαλίας και να πάρουν μία γεύση από την εφαρμογή της ενδιαφέρουσας αυτής προσέγγισης.
Στο σχολείο αυτό, μακριά από τον αστικό ιστό, δίνεται έμφαση στη διδασκαλία της ιρλανδικής γλώσσας ώστε να διατηρηθεί ζωντανή, καθώς και στην ικανότητα των παιδιών να μπορούν να εκφραστούν στον προφορικό λόγο με αυτοπεποίθηση.
Η ατμόσφαιρα της συνάντησης ήταν ιδιαίτερα θετική. Η διευθύντρια του Ιρλανδικού σχολείου Siobhan Keenan Fitzgerald και η καθηγήτρια Liz Mulry μαζί με τους συναδέλφους τους περιποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή τους συμμετέχοντες με μεγάλη εγκαρδιότητα. Τώρα το επόμενο βήμα είναι η φιλοξενία μαθητών και καθηγητών το Μάρτιο του 2018 στην Κίσαμο!
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.