Τόσο ο Κ. Marx όσο και ο W. James (βλέπε P. Ricoeur cours inaugural-Paris-Nanterre), έλεγαν ότι μια ιδέα δεν υπάρχει αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί και αν δεν αποτελεί μέρος ενός συστήματος.
Aρα το τι θα ήταν κάποια δημιουργία στο Λ.Κ. θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε ένα στοιχείο ενός συστήματος , για να έχει Νόημα (avoir du sens- P.R.) .
Προτείνω λοιπόν, και σεβόμενος μια ισορροπία ενός [πολιτισμικού/κοινωνιολογικού / οικονομικού] συστήματος (τα Χανιά), να εφαρμοστεί στο Λόφο Καστέλι μια πρόταση που είχε κάνει η Γαλλική Κυβέρνηση στην Κυβέρνηση Τσίπρα, χωρίς να προσδιοριστεί ο χώρος.
Έχοντας εξετάσει τις υπάρχοντες θεσμικές δομές στον χώρο των οπτικό-ακουστικών μέσων και έχοντας αποφανθεί ότι δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο η παρεμφερές, το Γαλλικό ΥΠΠΟ, μέσω του τότε Γάλλου Πρέσβη , είχε προτείνει στον τότε πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, και παρουσία του τότε ΥΠΠΟ, να ιδρυθεί στην Ελλάδα ένα Ινστιτούτο Οπτικό-Ακουστικών σε ακριβώς στα πρότυπα του Γαλλικού Institut National de l’Audiovisuel (ΙΝΑ). Αυτό θα γινόταν με την πλήρη βοήθεια και στήριξη των Γάλλων. Το ΙΝΑ δεν είναι ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Η βοήθεια θα επεκτείνετο από την αρχή έως και μετά την λειτουργία του.
Σε σχέση με την υπόλοιπη , πολύ ‘’προχωρημένη’’ Κρήτη (1), τα Χανιά πρέπει να τοποθετηθούν στρατηγικά [strategic positioning] σε μια ‘’ελεύθερη’’ διάσταση μεταξύ αξόνων ανάπτυξης , για να εκμεταλλευτούν μακροχρόνια ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Μετά, θα υπάρξει αντανάκλαση στις επιχειρήσεις . Αυτός ο ρόλος της απόφασης επιλογής ανήκει στους αιρετούς μας, των Χανίων, και πρωτίστως του Δημάρχου και των βουλευτών μας. Η ελεύθερη διάσταση είναι εκείνη του Πολιτισμού και της Κουλτούρας [Culture et Civilisation].
Όχι ιδέες, αλλά σύστημα συγκριτικής στρατηγικής ανάπτυξης που παράγει πολλές ιδέες. Οι ιδέες πωλούνται κατά χιλιάδες στα ‘’κιόσκια’’ του διαδικτύου ή της ΕΕ. Εδώ , όπως στην αναπτυγμένη Ευρώπη χρειάζεται οι αιρετοί να διορίζουν επαγγελματίες πολιτισμικούς Managers (και ΜΒΑ και ανθρωπιστικές επιστήμες) όπως στις πόλεις: Bordeaux, Nantes, Liverpool, κ.α. Αλλά και μικρές μεσαιωνικές πόλεις , οχυρά του σοσιαλισμού [La Rochelle –(Michel Crépeau ; Ségolène Royal ), [Nantes- (Martine Aubry, J.M. Ayrault)]. Η Διοίκηση επιχειρήσεων και οργανισμών στην κοινωνική ΕΕ δεν είναι μόνο της Φιλελεύθερης Κοινωνικής Δημοκρατίας αλλά όπως το δείχνουν και οι Γάλλοι, Ιταλοί, Βέλγοι, NL, κ.α. και της Σοσιαλ- Δημοκρατίας.
Το ελληνικό ΙΝΑ, Ελληνικό Εθνικό Ινστιτούτο Οπτικό-Ακουστικής ή Οπτικό-Ακουστικών Μέσων στο Λόφο Καστέλι θα καθιέρωνε τα Χανιά σαν μία δυναμική εστία πολιτισμού σε συνεχή εξέλιξη, σε συνεχή επέκταση και σε παρακίνηση και άλλων πολιτισμικών τομέων.
Το Γαλλικό ΙΝΑ , ένα από τα 3 πρώτα σε αξία στον κόσμο, έχει και πολλά οικονομικά και κοινωνιολογικά οφέλη για την Γαλλία που μπορούμε να αποκτήσουμε και ένα μέρος και εμείς στα Χανιά και να επωφεληθούμε και από την παγκόσμια επιρροή του .
Γιατί ανάφερα το ΙΝΑ. Ως γαλλόφωνος (με γαλλικό απολυτήριο Λυκείου από την Βυρηττό) φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Paris 5 René Descartes το 1973, ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής του καθ. Κοινωνιολογίας των ΜΜΕ και παγκόσμια αυθεντία στην Κοινωνιολογία της ΤΒ και των ΜΜΕ: Jean Cazeneuve που ήταν επίσης και Πρόεδρος της ORTF (γαλλικός οργανισμός ραδιοτηλεόρασης) . Παράλληλα και μετά από την απόφαση ανεξαρτητοποίησης του ΙΝΑ από την ORTF , του είχαν αναθέσει οι ΥΠΠΟ, καταρχήν M. Druon και μετά A. Peyrefitte, την δημιουργία και οργάνωση του ΙΝΑ. Με ‘’πείρε’’ μαζί του και έμεινα εκεί περίπου 18 μήνες.
Επειδή είμαι ιδεαλιστής (ακόμα) είμαι στην διάθεση σας και αφιλοκερδώς , κύριες και κύριοι, αιρετοί μας , αν μου εξασφαλίζατε τις μετακινήσεις μου , την διαμονή μου στο εξωτερικό, τις επικοινωνίες μου, (με εγκεκριμένη ένταξη στον προϋπολογισμό σας από το ΕΣ) να αναλάβω για τα Χανιά την ίδρυση, την δημιουργία και την λειτουργία αυτού του ΙΝΑ στο Λόφο Καστέλι, υπό την καθοδήγηση των Γάλλων και για τον 1ο χρόνο. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι είμαι 37 χρόνια Manager (και πολιτισμικών αγαθών) άρα καλώς λογιστής και αποτελεσματικός διαχειριστής της φήμης και της εικόνας.