Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μια ματιά και στη Νικόπολη

Ταξιδεύοντας σιην ιστορική, πανέμορφη και χιλιοδοξασμένη στο διάβα των αιώνων Ήπειρο δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις. Εξαιρετικά μνημεία της αρχαιότητας, πανάρχαια και λαμπρά δείγματα διαδοχικών πολιτισμών που στόλιζαν τον τόπο από τα πολύ παλιά χρονιά μεχρι σήμερα. Πολλοί λαοί και κατακτητές πέρασαν από αυτό τον τόπο και ολοι άφησαν κάτι στο διάβα τους, καταστροφές μεγάλες και έργα μεγάλα και λαμπρά. Ένα από τα έργα αυτά ήταν οι οικοδόμηση της Νικόπολης από τους Ρωμαίους.

Η Νικόπολη βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βορείως της Πρέβεζας. Στην ακμή της ήταν μια μεγαλούπολη, λαμπρό δημιούργημα των Ρωμαίων. Το έτος 32 π.Χ. γινόταν μια τιτανομαχία μεταξύ δύο διεκδικητών της ρωμαϊκής κοσμοκρατορίας, ο Οκτάβιος, θετός γιος του Ιούλιου Καίσαρα από τη μια μεριά και ο στρατηγός Μάρκος Αντώνιος με σύμμαχο την Κλεοπάτρα, βασίλισσα της Αιγύπτου, από την άλλη. Η μεγάλη σύρραξη έγινε το ίδιο έτος στο στενό της Πρέβεζας απέναντι από το ακρωτήριο Άκτιο σε μια κοσμοϊστορική ναυμαχία εφάμιλλη της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και αργότερα της Ναυπάκτου το 1570. Η νίκη ευνόησε τον Οκτάβιο όπου έγινε αναμφισβήτητος κυρίαρχος της τεράστιας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τότε σκέφτηκε να τιμήσει ανάλογα τον τόπο που τον ανέδειξε νικητή. Στο σημείο που είχε το στρατηγείο έχτισε ναό του Ποσειδώνα και του Άρη και ένα σύμπλεγμα γλυπτό ενός χωρικού με τον γάιδαρο του. Μια παράδοση αναφέρει ότι την ημέρα και ώρα που θα άρχιζε η ναυμαχία πέρασε έξω από τη σκηνή – στρατηγείο του Οκτάβιου ένας χωρικός με το γαϊδούρι του. Ο Οκτάβιος τον ρώτησε: ποιος είναι και πού πηγαίνει·» Ο χωρικος απάντησε: «Πηγαίνω να βοσκήσω το γαϊδούρι Με λένε Ευτύχιο και το ζώο Νίκωνα».

Ο Οκτάβιος που ήταν, όπως οι περισσότε­ροι βασιλιάδες, μικροί και μεγάλοι, την εποχή εκείνη λίαν προληπτικός, απέδωσε τη νίκη του στον Ευτύχιο και το Νίκωνα και αποφάσισε να τους τιμήσει και τους έστησε το γλυπτό σύμπλεγμα. Για να πανηγυρίσει περ­ισσότερο το θρίαμβό του έκτισε στο λαιμό της χερσονήσου της Πρέβεζας τη μεγαλούπολη Νικόπολη, που ο πληθυσμός της την εποχή εκείνη έφθασε τις 300.000.

Η Νικόπολη υπήρξε μεγάλο κέντρο πολιτισμού και εμπορίου. Εξυπηρετείτο από τρία λιμάνια, ένα στον Αμβρακικό κόλπο, άλλο στο Ιόνιο πέλαγος και ένα τρίτο στη θέση Μαργαρώνα κοντά στη σημερινή Πρέβεζα.

Οι Ρωμαίοι, όπως οι περισσότεροι κατακτητές, όσες χώρες και πόλεις κατακτούσαν, είχαν τη διάθεση να μη τις εγκαταλείψουν ποτέ, πόσο μάλλον όσες οικοδόμησαν οι ίδιοι, όπως η Νικόπολη. Κι έτσι η πόλη αυτή βρέθηκε στολισμένη με πολλά και μεγάλα έργα, ναούς, δημό­σια κτίρια, στάδια, θέατρο κ.π.α.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα