Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μια ονειρική οικολογική εμπειρία σε 2 μέρη…

Μέρος 1ο

Aπό τις 17 έως τις 25 Μαΐου η Δανάη, η Λυδία και ο Στέργιος είχαν την ευκαιρία να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητά τους και να βρεθούν στο Saint-Saud-Lacoussiere, της Γαλλίας, για να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της κινητικότητας Εράσμους + “Build and Grow: on the road to sustainability with youth (Practical Eco Building, Permaculture Basics and More)”.
Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού οι τρεις Έλληνες γνώρισαν νέους ανθρώπους, έκαναν φιλίες, αντάλλαξαν απόψεις, συνεργάστηκαν και δούλεψαν για έναν κοινό σκοπό με 17 ακόμα άτομα από 4 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γουαδελούπη, Αυστρία, Ρουμανία και Πορτογαλία).
Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός τέτοιου είδους προγραμμάτων, να φέρνει κοντά νέους ανθρώπους, ασχέτως εκπαιδευτικού, κοινωνικού και γλωσσικών δεξιοτήτων επιπέδου, από την Ευρώπη, που τους ενώνει το ενδιαφέρον που έχουν για ένα συγκεκριμένο θέμα. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το κοινό ενδιαφέρον ήταν η δημιουργία κτισμάτων με οικολογικά υλικά, καθώς και η αειφόρος γεωργία. Οι συμμετέχοντες μέσα από διάφορες βιωματικές δραστηριότητες, έμαθαν τις βασικές αρχές των δομικών υλικών και της αρχιτεκτονικής, ενώ με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών κατασκεύασαν μία ξηρή τουαλέτα, καθώς και ένα θολωτό χώρο από ασβέστη και άχυρο.
Και οι τρεις συμμετέχοντες καταλήξαμε στο εξής: «Ήταν μια μοναδική ευκαιρία η συμμετοχή μας σε αυτό το πρόγραμμα. Η ομάδα νομίζω ότι έδεσε από την πρώτη στιγμή. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε και να εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας και στις δύο κατασκευές… Θα παροτρύναμε όλους τους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αντίστοιχα προγράμματα Εράσμους, καθώς μέσω αυτών θα μπορέσουν να μάθουν βιωματικά κάτι, να ταξιδέψουν αλλά και να γνωρίσουν άλλους νέους ανθρώπους από την Ευρώπη!!

Στα πλαίσια του training course μας δόθηκε η δυνατότητα να ασχοληθούμε με την κατασκευή ενός κτίσματος ακολουθώντας την τεχνική της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με φυσικά υλικά.
Συγκεκρμένα, βοηθήσαμε στην δημιουργία ενός μικρού θολωτού κτιρίου που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως χώρος ευεξίας και χαλάρωσης. Τέτοιου είδους οικολογικές κατασκευές φτιάχνονται από φυσικά υλικά που μας παρέχει η φύση της εκάστοτε περιοχής. Στην δικιά μας περίπτωση έγινε συλλογή νερού, χώματος και άχυρου από τον περιβάλλοντα χώρο ενώ είχε ήδη προηγηθεί η συλλογή και τοποθέτηση πλίνθων στην βάση του κτίσματος. Η τεχνική που ακολουθήσαμε ώστε να φτιάξουμε το κατάλληλο υλικό που θα απέδιδε υπόσταση στο μικρό μας κτίριο ήταν απλή αλλά απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή και λεπτομέρεια. Αρχικά αναμειγνύαμε χώμα με νερό και ασβέστη και το ανακατεύαμε με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να προκύψει ένα μείγμα λασπώδους μορφής.
Την ίδια στιγμή κάποια άτομα της ομάδας διαχωρίζανε μικρές μάζες άχυρου, από έναν μεγάλο όγκο αυτού, τις οποίες έπρεπε να φέρουμε σε ίσια μορφή και να της λυγίσουμε κατά μήκος ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελαστικότητα. Στην πορεία βουτούσαμε κάθε μικρή μάζα αχύρου μέσα στο μείγμα χώματος-ασβέστη-νερού και φροντίζαμε ώστε να είναι όλες οι ίνες της μάζας πλήρως καλυμμένες από το μείγμα μας.
Έπειτα τις τοποθετούσαμε κυκλικά του κτιρίου πάνω σε ήδη υπάρχουσα στρώση θεμελίων που είχαν προσθέσει τα παιδιά της κοινότητας. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία και ιδιαίτερα όταν φτάσαμε στο στάδιο να φτιάξουμε το περίγραμμα των ανοιγμάτων (παραθύρων, πόρτες) διότι έπρεπε να δημιουργήσουμε “διαδρόμους” ώστε, σε περιπτώσεις βροχοπτώσεων, το νερό να ακολουθεί την πορεία αυτών και να καταλήγει στο έδαφος.
Το κλίμα που επικρατούσε στην ομάδα κατά την διάρκεια της δόμησης ήταν μαγικό καθώς το αίσθημα της ομαδικότητας ήταν ισχυρό, βοηθούσαμε το ένας τον άλλον, διασκεδάζαμε και δημιουργούσαμε την ίδια στιγμή. Οι αρχιτέκτονες που μας καθοδηγούσαν ήταν απίστευτα βοηθητικοί, μας εξηγούσαν την παραμικρή λεπτομέρεια της διαδικασίας της δόμησης αλλά και ιδιαίτερα προστατευτικοί καθώς μας παρείχαν όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό προφύλαξης. Τα οφέλη τέτοιους είδους βιώσιμου σχεδιασμού είναι πολλά καθώς το περιβαλλοντικό αντίκτυπο είναι ιδιαίτερα χαμηλό ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνονται αποδοτικότερα ποσοστά θερμικής άνεσης των χρηστών. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ανανεώσιμα, ανακυκλώσιμα και οι θερμομονωτικές τους ικανότητες είναι υψηλές αφού το χώμα εξισορροπεί την υγρασία του αέρα και ρυθμίζει την ροή της θερμότητας. Ήταν μια παραμυθένια εμπειρία γεμάτη πολύχρωμα συναισθήματα σε ένα μέρος που είχαμε την ευκαιρία να συνδεθούμε τόσο με την γαλήνη που μας παρέχει η φύση όσο και με την αίσθηση ολοκλήρωσης συνυπάρχοντας με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και τρόπου ζωής.
Εκτός από την δημιουργία του παραπάνω κτίσματος, είχαμε την δυνατότητα να βοηθήσουμε στην κατασκευή μιας τουαλέτας κομπόστ. Η διαδικασία έγινε στα ίδια πλαίσια, δηλαδή δημιουργήθηκε μια ακόμα ομάδα και υπήρχε ένας αρχιτέκτονας που μας καθοδηγούσε και μας προσέφερε τις γνώσεις του πάνω στο αντικείμενο.
Η τουαλέτα κομπόστ φτιάχτηκε από ξύλα και χρειάστηκε ομαδική δουλειά και φαντασία. Οι σανίδες κόπηκαν στο κατάλληλο μέγεθος, η οροφή που τοποθετήσαμε ήταν από διαφανές πλαστικό που σου δίνει την δυνατότητα να βλέπεις τον ουρανό και να σε κάνει να νιώθεις πιο κοντά στη φύση, ενώ στο μπροστινό μέρος τοποθετήσαμε ένα παράθυρο το οποίο ανοίγει κατά βούληση. Ακόμα, πάρθηκαν μέτρα για τη προστασία της τουαλέτας από δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως ο αέρας και βάψαμε με προστατευτικά υλικά το εξωτερικό για προστασία από τη βροχή.
Ο κάδος όταν γεμίζει αδειάζετε σε συγκεκριμένο χώρο όπου εκεί με τη βοήθεια των μικροοργανισμών και γαιοσκωλήκων μετατρέπεται σε καλής ποιότητας κομπόστ, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οπότε εκτός από μια οικολογική λύση, που δεν χρησιμοποιείται άφθονο νερό, δημιουργείται λίπασμα που τα φυτάκια μας το λατρεύουν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα