Η σοβαρότητα και το δίλημμα των εκλογών είναι να λυθούν τα πολλά προβλήματα, που έχουν προκύψει και να συγκροτηθεί ένα νέο επιτελικό κράτος. Τα Τέμπη ανέδειξαν όλες τις κρατικές παθογένειες.
Πότε προκηρύσσονται εκλογές; Μετά την εξάντληση μιας τετραετίας ή “προκειμένου να αντιμετωπισθεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας” (άρθρο 41, παρ. 2 σ/τος). Τούτο ανακοινώνεται απ’ τον προνομιούχο πρωθυπουργό σε επίσημη εμφάνισή του στο κοινοβούλιο, όχι όμως μέσω συνεντεύξεως. Μάθαμε, λοιπόν, απ’ τον αρχηγό του κυβερνητικού κόμματος συνεντευξιαζόμενο με τον πρώην αρχηγό ενός διαλυθέντος κόμματος, το “ΠΟΤΑΜΙ” ότι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, ποια ημερομηνία άγνωστο!
Πάντως απ’ τα αποτελέσματα της ακροαματικότητας, που δεν ξεπέρασε το 9% προβληματίστηκε το Μαξίμου.
Λόγω της προεκλογικής περιόδου δημιουργούνται εσωκομματικές συζητήσεις. Στα στελέχη και στα μέλη του ΠΑΣΟΚ υφίσταται ένα είδος οργής για την κίνηση του κ. Λοβέρδου. Βλέπουν, ότι ανοίγει ζητήματα σε μια περίοδο, που στο κόμμα τους πρέπει να δίδεται μάχη απ’ όλα τα στελέχη, κυρίως τα προβεβλημένα, όπως ο κ. Λοβέρδος, που λέει: «Εχθρός μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» και αλλού, στο τι σκέπτεται, να κάνει: «θα δούμε». Ας μην ξεχνάμε ότι οι δηλώσεις των πολιτικών, όσο εύκολα γίνονται, τόσο εύκολα ξεχνιούνται και ο κ. Λοβέρδος, αν διαγραφεί δεν θα δυσκολευτεί να βρει κάπου να “κουρνιάσει”.
Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι μόνον η αυτοδυναμία παρέχει πολιτική σταθερότητα, όπου η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις γρήγορα, δίχως διαπραγματεύσεις κάτω απ’ το τραπέζι με τους συγκυβερνώντες εταίρους. Πάντως το Μαξίμου στοχεύει στον κεντρογενή κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που αντιτίθεται στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Λόγω της απλής αναλογικής έχουμε το ΠΑΣΟΚ, που με πάνω από 10% θα είναι το “μπαλαντέρ”. Αυτό που προέχει να μάθει ο ψηφοφόρος πριν ψηφίσει, με ποιον θα πάει το ΠΑΣΟΚ και όχι μετά τις εκλογές. Δεν μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης, που υποστηρίζει μια προοδευτική κυβέρνηση, να λέει, ψηφίστε με και βλέπουμε με ποιανού πρόγραμμα θα συμφωνήσουμε.
Είναι δε ακόλουθο κατόπιν τούτου να μην θέλει σε μια τέτοια κυβέρνηση πρωθυπουργό ούτε τον ένα, ούτε τον άλλο αρχηγό των δύο πρώτων κομμάτων. Σημειωτέον ότι από τότε που εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, ούτε με τον κ. Τσίπρα.
Επί του προκειμένου, έγινε γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Εδώ μου αρνήθηκε δύο ραντεβού κυβέρνηση θα κάνουμε;». Τι να ζητούσε άραγε; Ο θύτης να συναντηθεί με το θύμα των παρακολουθήσεων, ή τίποτ’ άλλο;
Στο ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι «τον υποκλοπέα της χώρας δεν μπορεί να τον κάνουν πρωθυπουργό» είναι σαν να επιβραβεύουν τον θύτη.
Πάντως Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης και λοιποί διαφωνούν σε όλα. Συμφωνούν μόνο στο ότι ο λαός είναι αυτός που ψηφίζει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και όχι στην πρόταση Ανδρουλάκη περί τρίτου προσώπου στην πρωθυπουργία.