Eναν απρόσμενο… επισκέπτη είχαμε πρόσφατα στα γραφεία της εφημερίδας. Ο λόγος για μια εντυπωσιακή νυχτοπεταλούδα, τα χρώματα της οποίας μας κίνησαν την περιέργεια να αναζητήσουμε την ταυτότητά της. Και ο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτό δεν ήταν άλλος από τον Κωνσταντίνο Κ. Κνιθάκη, στον οποίο δείξαμε τη φωτογραφία με το “εύρημά” μας και του ζητήσαμε πληροφορίες.
O κ. Κνιθάκης άμεσα αποκρίθηκε και μας έγραψε τα εξής: «Το ότι υπάρχουν πεταλούδες την ημέρα, είναι γνωστό. Αλλά το ότι κάποιες είναι μόνο νυκτόβιες λίγοι το γνωρίζουν. Πολύ δε περισσότερο, δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν και νυκτόβιες μεταναστευτικές!
Στη δική σας περίπτωση, βλέποντας τη φωτογραφία, πιστεύω ότι επρόκειτο για μία πεταλούδα, η οποία τους θερινούς μήνες έως και αρχές Φθινοπώρου βρίσκεται στα Χανιά και γενικά στην Κρήτη, ερχόμενη από την Αφρική και την Ασία! Είναι η “Δάφνη” (Daphnis nerii) η οποία κατά τη διάρκεια της νύκτας πετά και πίνει το χυμό λουλουδιών και ιδιαίτερα των λουλουδιών της σφάκας! Μήκος 9-11 εκατοστά!
Πρώτος την μελέτησε ο Carolus Linnaeus (Κάρολος Λιναίος), γεννημένος κοντά στο Smaeland της νότιας Σουηδίας, βοτανολόγος, ιατρός, ζωολόγος και πατέρας της ταξινόμησης οργανισμών!
Eνας από τους πιο φημισμένους επιστήμονες της Ευρώπης.
Η “Δάφνη” υπάρχει και σε πρασινωπά χρώματα, φτερουγίζει δε τις νύκτες από Μάιο έως Οκτώβριο στη Μεσόγειο (το πρασινωπό υποείδος). Κάποιες φορές, απαντάται ως περιπλανώμενος ταξιδιώτης στην κεντρική και βόρειο Ευρώπη!
Η νυκτοπεταλούδα που έχετε δημοσιεύσει προέρχεται από κάμπια που ζει και τρέφεται από φύλλα και λουλούδια της σφάκας και οι μεταμορφώσεις της είναι φανταστικές. Αν ενδιαφέρεστε έχω φωτογραφίες από το αρχικό στάδιο της κάμπιας στο τελικό της πεταλούδας
καλημερα,μολις βρηκα και εγω μια ιδια πεταλουδα,την εχω βαλει σε ενα μεγαλο βαζο,θα ηθελα να μαθω ολη την ζωη της.φυσικα θα παω και θα την αφησω στην εξοχη.Πολυ περιεργο ειδος.
Βρήκα μια τέτοια χτες βράδι στην Καλαμωτή Χίου. Εντυπωσιακή. Έχω φωτογραφίες.
Βρηκα και εγω μια πεταλουδα στο Καρλοβασι Σαμου.
Πετύχαμε μία χθες στην παραλία του Προβατά στη Μήλο! Αν και είδος σκώρου, λέγεται και Σφίγγα της Πικροδάφνης… Πανέμορφη.
Βρήκαμε μια Στο Λακκί της Λέρου.
Βρήκαμε μία σήμερα, στο μπαλκόνι του σπιτιού μας στο Ελαιοχώρι Καβάλας! Είναι πανέμορφη, δεν είχα ξαναδεί ποτέ μου!