Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

Μία ταπεινή πλάκα, μία ιστορική μάχη και μία θερμή παράκληση

Το Σκρα είναι ένα χωριό της Π.Ε. Κιλκίς της Μακεδονίας. Έγινε γνωστό το 1918, εξαιτίας μίας μάχης κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Παραθέτω από το βιβλίο του Νικ. Εμμ. Παπαδάκη σελ. 40: «Τις πρωινές ώρες της 17ης/30ης Μαϊου 1918 τα ελληνικά στρατεύματα εξαπέλυαν μεγάλη επίθεση κατά του απόρθητου οχυρού Σκρά ντι Λέγκεν. Εκπόρθηση του οχυρού μπορούσε να σημάνει γενικότερη επίθεση των συμμάχων κατά των γερμανοβουλγάρων στο Μακεδονικό Μέτωπο. Ακόμη, από την έκβαση της επιχειρήσεως θα κρινόταν η αξία του ελληνικού στρατιωτικού παράγοντα, για τον οποίο τόσες διπλωματικές μάχες είχε δώσει ο Βενιζέλος» (1).
Στην ουσία ήταν η σημαντικότερη συμμετοχή της Ελλάδας στο Μεγάλο Πόλεμο. Οι μεραρχίες Αρχιπελάγους, Σερρών και Κρήτης αμφότερες με συμμαχικά στρατεύματα συμμετέχουν και προσπαθούν να προστατεύσουν την υπόλοιπη Μακεδονία και τα βόρεια σύνορα του κράτους.
Η μάχη έληξε με νίκη των δυνάμεων της Αντάντ.
Ο Δήμος Χανίων έχει ονοματοδοτήσει ένα δρόμο της Χαλέπας σε οδό “Σκρα”. Το 2008 τοποθετήθηκε μία ταπεινή μαρμάρινη πλάκα, που πληροφορεί συνοπτικά το διαβάτη για την ιστορική μάχη.
Δυστυχώς, με την πάροδο των ετών, το χρώμα στα χαραγμένα γράμματα χάθηκε και η πλάκα “διακοσμίστηκε” από μουτζούρες και “ταγκές”.
Θερμή παράκληση στους αρμοδίους να την επαναφέρουν “στην προτεραία κατάσταση” και να την αναδείξουν.
Θερμή παράκληση στους πολίτες να τη διαφυλάξουν ακέραια και λευκή, ώστε να διασωθεί και να διαβάζεται.
Το μαρμάρινο αυτό πλαίσιο είναι η απόδειξη ότι το νησί μας στα δύσκολα εκείνα χρόνια στάθηκε όπου ήταν αναγκαίο για τα εθνικά συμφέροντα.
Είναι το τεκμήριο ότι οι πρόγονοι μας επέλεξαν τη σωστή πλευρά της ιστορίας για ακόμη μία φορά.

Υ.Γ. Ο προ-πάππους του γράφοντος, Αντώνιος Μαρκουλάκης, επέστρεψε απο τις Η.Π.Α -που είχε ταξιδέψει ως μετανάστης- για να επανδρώσει την μεραρχία Κρήτης, έπειτα από πρόσκληση του Ελ.Βενιζέλου προς τους ομογενείς.

*Ο Μιχάλης Σμυρλάκης
είναι Πτυχιούχος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου

(1) ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 1914-1918
Η σημασία της μάχης του Σκρα (Μία επισκόπηση)
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ.Βενιζέλος”, Χανιά 2008


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Μεγάλες στιγμές της γενιάς των παππούδων μας στους οποίους χρωστάμε τα πάντα, δηλαδή την λευτεριά και την αξιοπρέπεια μας. Ας ελπίσουμε οι σημερινοί άρχοντες του τόπου να μην λειτουργούν με την αβάσταχτη ελαφρότητα του “όλα όσα πετύχαμε είναι αυτονόητα” και να κρατήσουν άσβηστη την φλόγα για τις επερχόμενες γενιές…..Ας ξεκινήσουν από την συντήρηση των αναμνηστικών πινακίδων…..(της εν θέματι, της σημαίας της ενώσεως στο Φιρκά κλπ.κλπ.κλπ……)

  2. Αγαπητέ Μιχάλη, όλοι οι γκραφιτάδες που λέρωσαν με «ταγκιές» τη μαρμάρινη πλάκα για τη “Μάχη του Σκρα” στο τοιχίο του σχολικού συγκροτήματος του 9ου Δημοτικού Σχολείου – Νηπιαγωγείου έχουν όλοι οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη με παρέμβαση του “Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι” που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στα Χανιά, έχοντας καταστήσει την πόλη μας τη μοναδική σε όλη την Ελλάδα όπου σταμάτησε το γκράφιτι. Το τοιχίο είναι λερωμένο με γκράφιτι εδώ και μια 10ετία και θα παραμείνει έτσι λερωμένο για μερικούς μήνες ακόμη αφού η νυν δημοτική Αρχή μάλλον θεωρεί ότι τα αρχαία αυτά γκράφιτι συνάδουν απόλυτα με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, η είσοδος του οποίου είναι παραδίπλα, οπότε τα θαυμάζουν και αυτά όλοι οι επισκέπτες του Μουσείου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα