O Αμερικανός δημοσιογράφος Ντάνι Φένστερ, που κρατείται στη Μιανμάρ από τον Μάιο, καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε 11 χρόνια κάθειρξη, ανακοίνωσε το μέσο στο οποίο εργάζεται, το Frontier Myanmar.
«Το Frontier Myanmar είναι βαθιά απογοητευμένο από την απόφαση που ελήφθη σήμερα να καταδικαστεί ο διευθυντής του Ντάνι Φένστερ για τρεις κατηγορίες (υποκίνηση σε ανυπακοή, παραβίαση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης και σύσταση και συμμορία) σε ποινή κάθειρξης συνολικά 11 ετών», ανέφερε το μέσο σε ανακοίνωσή του.
Εναντίον του Φένστερ απαγγέλθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και νέες κατηγορίες για τρομοκρατία και ανταρσία, βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου και, αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.
Ο 37χρονος Αμερικανός συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Ρανγκούν καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη Μιανμάρ στις 24 Μαΐου, τέσσερις μήνες μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, και έκτοτε κρατείται στη διαβόητη φυλακή Ινσέιν.
Η δίκη του διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών μέσα στο κτίριο της φυλακής.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση για να καταδικαστεί ο Ντάνι για τα αδικήματα αυτά», σχολίασε ο Τόμας Κιν διευθυντής σύνταξης του Frontier Myanmar.
«Όλοι στο Frontier είναι απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι από την απόφαση αυτή. Θέλουμε ο Ντάνι να αφεθεί ελεύθερος το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσει να επιστρέψει σπίτι του στην οικογένειά του», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ πιέζουν για την απελευθέρωση του Φένστερ. Σε μια ανακοίνωσή του πριν από την ανακοίνωση της καταδίκης του Αμερικανού δημοσιογράφου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει: «Η βαθιά άδικη φύση της κράτησης του Ντάνι είναι ξεκάθαρη. Το καθεστώς θα πρέπει να λάβει τη συνετή απόφαση να τον αφήσει ελεύθερο τώρα».
Η Μιανμάρ βυθίστηκε στο χάος μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με το οποίο έκλεισε μια δεκαετής δημοκρατική παρένθεση.
Το νέο καθεστώς συνεχίζει την αιματηρή καταστολή των αντιπάλων του, με τουλάχιστον 1.200 πολίτες νεκρούς και πάνω από 7.000 φυλακισθέντες, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατουμένους. Η ίδια μη κυβερνητική οργάνωση κάνει λόγο για πολλές υποθέσεις βασανισμών, βιασμών και εξωδικαστικών εκτελέσεων από το στρατιωτικό καθεστώς.