Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2025

Μιχ. Ανδριανάκης: Ένας επιστήµονας ταγµένος στην προστασία των µνηµείων

» Εκδήλωση µνήµης στα Χανιά για τον σπουδαίο αρχαιολόγο

Πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας, του πλούσιου επιστηµονικού έργου αλλά και της επιµονής και αφοσίωσης που τον διέκρινε ως αρχαιολόγο στο θέµα της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς, αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή εκδήλωση µνήµης µε θέµα “Αρχαιολογικές και Ιστορικές Μελέτες στη Μνήµη του Μιχάλη Ανδριανάκη”, που διοργάνωσαν ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων “Ο Χρυσόστοµος” και η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης (Ι.Λ.Α.Ε.Κ.), στην αίθουσα του “Χρυσοστόµου”.

Φίλοι και συνεργάτες του Αποκορωνιώτη στην καταγωγή αρχαιολόγου, µίλησαν για το πάθος και την αφοσίωση που τον διέκριναν ως επιστήµονα αλλά και τη ζεστασιά και τη γενναιοδωρία που τον χαρακτήριζαν ως άνθρωπο.

«Ήταν εντυπωσιακή η συγγραφική του δραστηριότητα», σηµείωσε ο ιστορικός ερευνητής και ιερέας π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, µιλώντας µε θέµα “Μιχάλης Ανδριανάκης: Βιογραφία και Εργογραφία”. Ο ίδιος τόνισε ότι εντόπισε 42 δηµοσιεύσεις του Μιχάλη Ανδριανάκη σε επιστηµονικά περιοδικά, δηµοσιεύσεις οι οποίες, όπως είπε, απηχούν όλο το εύρος των επιστηµονικών του ενδιαφερόντων. «∆εν υπάρχει χριστιανικό µνηµείο που να µην ασχολήθηκε», σχολίασε ο π. Βλαβογιλάκης, υπογραµµίζοντας το δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε ο θάνατος του Μιχάλη Ανδριανάκη στα Χανιά και την Κρήτη.
Ο οµότιµος καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας και τέως πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστηµίου ∆ηµήτρης Τσουγκαράκης, µιλώντας µε θέµα “Ιστορικο -αρχαιολογικές συζητήσεις και προβληµατισµοί µε τον Μιχάλη Ανδριανάκη”, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που τον χαρακτήριζε το ήθος και οι γνώσεις που κατείχε για την κρητική ιστορία και αρχαιολογία. «Ήταν ένας εξαιρετικός αρχαιολόγος και κρητολόγος και ξεχώριζε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του», ανέφερε µιλώντας στα “Χ.ν.”.

Ο επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστηµίου Κρήτης Θανάσης Μαΐλης µίλησε µε θέµα “Τοπογραφικές και αρχιτεκτονικές αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή των Καλυβών Αποκορώνου από την πρωτοβυζαντινή περίοδο ως την ύστερη Βενετοκρατία”, ενώ σηµείωσε ότι εκείνο που χαρακτήριζε τον Μιχάλη Ανδριανάκη ήταν ότι συνδύαζε την επιστηµονική του δραστηριότητα µε έναν έντονο λόγο για τη δηµόσια αρχαιολογία. «Θεωρούσε ότι η πολιτική και η δηµόσια διαχείριση των µνηµείων ήταν άρρηκτα συνδεδεµένα µε την αρχαιολογία κι αυτό το υπηρέτησε πιστά σε όλο το επιστηµονικό έργο και τη σταδιοδροµία του», τόνισε ο κ. Μαΐλης.
Η οµότιµη καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας και µέλος της ∆.Ε. του Μουσείου Μπενάκη, Μαρία Βασιλάκη, αναφέρθηκε στη “µανία” του Μιχάλη Ανδριανάκη µε τον Θεοτοκόπουλο. «Ήταν καλός φίλος και συνεργάτης. Ήταν επίσης πολύ αφοσιωµένος στην επιστήµη του και αγαπούσε τα Χανιά», τόνισε η κα Βασιλάκη, ενώ υπογράµµισε ότι ο Μιχάλης Ανδριανάκης δεν δίσταζε να υπερασπίζεται όσα πίστευε διατυπώνοντας δηµόσια τις θέσεις του, ακόµα κι αν µέσα από τις δηµόσιες τοποθετήσεις του δηµιουργούσε “εχθρούς”.

Η αρχαιολόγος και στέλεχος της πρώην 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ∆υτικής Κρήτης, Πετρούλα Βαρθαλίτου, αναφέρθηκε στην εµπειρία της από τη συνεργασία της µε τον Μιχάλη Ανδριανάκη σε µνηµεία των Χανίων και του Ρεθύµνου. «∆ουλέψαµε µε τον Μιχάλη Ανδριανάκη από το 1986. Ήταν πάρα πολύ βοηθητικός ως προϊστάµενος και πολύ σηµαντικός ως άνθρωπος. Είχε µια πατρική φροντίδα για όλους µας, µας µετέδωσε την αγάπη του για την προστασία των µνηµείων και µας βοήθησε πάρα πολύ, όλους εµάς τους νέους τότε αρχαιολόγους, να κάνουµε τα πρώτα µας βήµατα», επεσήµανε, µεταξύ άλλων, η κα Βαρθαλίτου.
Η επίτιµη προϊσταµένη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Γεωργία Μοσχόβη, αναφέρθηκε στο έργο του Μιχάλη Ανδριανάκη σε µνηµεία του Λασιθίου: «Ήταν ένας άνθρωπος µε ανοιχτό µυαλό που µπορούσε να συνδιαλλέγεται και µε τους φορείς και µε τις τοπικές κοινωνίες και να έχει συγχρόνως πολύ καλές σχέσεις µε το εργατο-τεχνικό προσωπικό της Εφορείας. Ήταν ένας ζεστός άνθρωπος µε ευρύτητα σκέψης και µε ικανότητα να προστατεύει και να αναδεικνύει τα µνηµεία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα