“Ας ερχόσουν για λίγο…”. Έρχεται, με “Το τραμ το τελευταίο…”
Στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, το 1906, ένας ευκατάστατος δερματέμπορος, ο Σουγιουλτζόγλου με τη γυναίκα του, έφεραν στον κόσμο ένα γλυκό αγοράκι, που το βαφτίσανε και του δώσανε το όνομα Μιχαήλ.
Mετά από δεκατέσσερα χρόνια, το 1920, ήρθανε στην Αθήνα όπου εγκαταστάθηκαν κι ο νεαρός Μιχάλης, ένα γνήσιο μουσικό ταλέντο, αρχικά δούλευε ως αυτοδίδακτος πιανίστας πριν ταξιδέψει στη Μασσαλία για μουσικές σπουδές. Αργότερα, το 1931, σε ηλικία 25 ετών. κατά την περιοδεία του στην Ευρώπη ως μέλος Αργεντίνικης ορχήστρας, χρησιμοποίησε το καλλιτεχνικό επώνυμο Σουγιούλ, και από τότε, αυτό χρησιμοποιούσε ως το τέλος.
Και να τώρα, έρχεται εδώ στο Καστέλι. Με τα τραγούδια του.
Ο ίδιος, στην ακμή της καριέρας του, το 1958, μετά από δεύτερο εγκεφαλικό, σε ηλικία 52 μόλις ετών, έφυγε από τη ζωή ετούτη.
Όμως, όχι. Δεν έφυγε. Μόνο η ύλη χάθηκε.
Ο Μιχάλης Σουγιούλ, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του μεσοπολέμου, ο «πατέρας» της σχολής του «αρχοντορεμπέτικου» που έφερε κοντά την Ευρωπαϊκή μουσική με το ρεμπέτικο, ο σπουδαίος αυτός μουσικοσυνθέτης που για περισσότερο από μισό αιώνα τραγουδιέται από μικρούς και κυρίως μεγάλους με τα αξέχαστα τραγούδια του και μας χαρίζει ώρες χαλάρωσης, ευχάριστες, ναι, θα μας κρατήσει συντροφιά με τα τραγούδια του, και θα μας διασκεδάσει σε μια πολιτισμική βραδιά Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που διοργανώνει ο εθελοντικός σύνδεσμος ¨Φίλοι του Αννουσάκειου Ιδρύματος Κισάμου¨, την ερχόμενη Τετάρτη 28 Ιουλίου στις οκτώμισι το βράδυ. Ελπίζουμε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα εξ αιτίας της πανδημίας που άλλαξε τη ζωή μας τα τελευταία δυο χρόνια. Ευτυχώς υπάρχουν τα εμβόλια που όλοι με αγωνία περιμέναμε, γίνονται οι εμβολιασμοί (όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε) κι ελπίζουμε να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη αυτό.
Πού θα δοθεί η μουσικοθεατρική ετούτη παράσταση; Στο πέτρινο θέατρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, στα Νοπήγεια.
Συγκεκριμένα, το έργο αυτό με τίτλο «Ας ερχόσουν για λίγο…» είναι μια βιογραφική παράσταση που με επιτυχία έγραψε και σκηνοθέτησε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας. Θα έχουμε έτσι την ευκαιρία να απολαύσουμε στο πέτρινο θεατράκι τον 20μελή θίασο συνοδευόμενο με ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, όπου θα εναλλάσσονται, έντεχνα «παντρεμένα», η πρόζα για τη ζωή του Σουγιουζ, τα πιο γνωστά και δημοφιλή τραγούδια του και ο χορός.
Είναι δεδομένο πως και τα συναισθήματα των θεατών παρόμοια θα εναλλάσσονται. Γέλιο, συγκίνηση, τραγούδι και χορός εσωτερικός. Ένα θαυμάσιο αντίδοτο στο φορτισμένο κλίμα που ζούμε εξ αιτίας του κορονοϊού που απρόσμενα οδήγησε τόσες χιλιάδες συνανθρώπων μας στο θάνατο.
Μια ευκαιρία, λοιπόν, για εκτόνωση, διασκέδαση και, γιατί όχι, ενημέρωσή μας σχετικά με σημαντικές περιόδους από τη ζωή και το έργο του Σουγιούλ, ο οποίος έγραψε περισσότερα από 700 τραγούδια και είχε γράψει τη μουσική σε 40 θεατρικές επιθεωρήσεις και 10 κινηματογραφικές ταινίες. Παράλληλα εργαζόταν ως μαέστρος σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα της εποχής και ήταν διευθυντής ακροάσεως της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και των εταιριών δίσκων Columbia και Parlophone.
Ο στενός συνεργάτης του, Αλέκος Σακελάριος, έλεγε γι’ αυτόν «και την Αγία Γραφή να του δώσεις, θα την μελοποιήσει».
Ανάμεσα στα πιο γνωστά τραγούδια του, περιλαμβάνονται: «Άστα τα μαλλάκια σου» «Ας ερχόσουν για λίγο» «Το τραμ το τελευταίο» «Παιδιά της Ελλάδας παιδιά » «Μια ζωή την έχουμε» «Κάτι με τραβάει κοντά σου» «Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα» «Άσε τον παλιόκοσμο να λέει» κι άλλα πολλά.
Πόσο κρίμα, λοιπόν, που έφυγε τόσο νέος!
Πίσω του άφησε τέσσερα παιδιά, τον Θάνο, ο οποίος μετά λίγα χρόνια έπεσε θύμα τροχαίου και τρείς κόρες, Μαρία, Ηρώ και Αλίκη.
Ας είναι ετούτη η εκδήλωση ένα μουσικό μνημόσυνο για το Μιχάλη Σουγιούλ.