Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Μιχάλης Ζερβάκης εφ’ όλης της ύλης

■ Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης µιλά για όλα τα ανοιχτά ζητήµατα του Ιδρύµατος εν όψει της νέας ακαδηµαϊκής χρονιάς

 

Τι γίνεται µε τις  φοιτητικές εστίες, γιατί τα συλλογικά όργανα των φοιτητών διαµαρτύρονται για τα ακαδηµαικά κριτήρια; Τι κάνει και τι δεν κάνει το Ίδρυµα; Πώς αντιµετωπίζει τα ζητήµατα µέριµνας και γιατί έχει “παγώσει” η υπόθεση του Κολυµβητηρίου στο Ακρωτήρι και του Αθλητικού Κέντρου;

Για όλα τα παραπάνω ερωτήµατα τα “Χ.ν.” ζήτησαν τη θέση του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Μιχάλη Ζερβάκη, ο οποίος µίλησε εφ’ όλης της ύλης στα ”Χανιώτικα νέα”.

Κύριε πρύτανη ακούµε πολλά παράπονα και διαµαρτυρίες από τα συλλογικά όργανα των φοιτητών για το ζήτηµα τη φοιτητικής στέγης. Έχουν άδικο;

Mε ταπεινοφροσύνη και κοιτώντας στα µάτια τα παιδιά και τους γονείς θέλω να πούµε κάποιες αλήθειες για το θέµα αυτό. Καταρχήν τα Χανιά είναι µια πόλη που πάσχει στο θέµα της στέγασης όχι µόνο για τους φοιτητές αλλά και για όλους όσους έρχονται να µείνουν. Το Π.Κ. είχε αναγνωρίσει το πρόβληµα και από τις προηγούµενες Πρυτανείες είχε δώσει µεγάλη βαρύτητα στο κτήσιµο νέων εστιών. Από 76 δωµάτια φτάσαµε στα 240 και µε την ∆΄ φάση θα πάµε στα  400 περίπου δωµάτια! Θα µου πείτε είναι αρκετά; ∆εν είναι αρκετά, αλλά και το Π.Κ. δεν έχει τις δυνατότητες να δώσει περισσότερα κονδύλια για την κατασκευή εστιών.  Ότι πόρους έχει για κτιριακές εγκαταστάσεις το Πολυτεχνείο, τους έχει διαθέσει για φοιτητικές εστίες µε αποτέλεσµα να πάσχουν άλλες δοµές όπως τα εργαστήρια. Έχουµε καθηγητές που έχουν φέρει εξοπλισµό και δεν µπορούµε  να τον στεγάσουµε!  Παρόλα αυτά µε την ευθύνη που µας αναλογεί πήραµε απόφαση για να κτίσουµε νέες εστίες και τίποτα άλλο ,για να στεγάσουµε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Μακάρι να είχαµε χιλιάδες δωµάτια να διαθέσουµε για να στεγάσουµε δωρεάν όλα τα παιδιά.  Πέρα από τις φοιτητικές εστίες το κράτος έχει και το φοιτητικό επίδοµα (2-3000 ευρώ)  που για το πάρουν τα παιδιά θα πρέπει να πληρούν οικονοµικά και ακαδηµαϊκά κριτήρια (να περάσουν 2   από τα 6-7 µαθήµατα του εξαµήνου). Είναι δίκαιο ένα παιδί που έχει χαµηλά εισοδήµατα να περνάει τα µαθήµατα του και να µείνει απ’ έξω από τις εστίες και να διαµένουν σε αυτές παιδιά που συνεχώς έχουν µια πολύ χαµηλή επίδοση και δεν περνάνε τα µαθήµατα; Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ µεγάλο πρόβληµα και ζητώ συγγνώµη από παιδιά που δεν θα µείνουν στις εστίες αλλά έπρεπε να εξορθολογηθεί η κατάσταση.

Το Πολυτεχνείο έχει ολοκληρώσει τις μελέτες για 3 κόμβους στο Ακρωτήρι και αναμένει την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης

 

Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ

Ο αντίλογος είναι ότι πολλοί φοιτητές εργάζονται για να τα φέρουν εις πέρας και δεν µπορεί να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αυτό δεν προσµετράται στα κριτήρια;

Μέχρι τώρα το ακαδηµαϊκό κριτήριο ήταν να περάσει 1 µάθηµα το εξάµηνο. Αν περνάει ένας φοιτητής 1 µάθηµα το εξάµηνο θα πρέπει να περάσουν 25 χρόνια για να τελειώσει τις σπουδές του. Αυτό δεν είναι λογικό! Το κάναµε σταδιακά -η Σύγκλητος το ανώτερο ακαδηµαϊκό όργανο και όχι η Πρυτανεία- 2 µαθήµατα και µετά θα πάµε στα 3 µαθήµατα. Όµως και αυτό δεν είναι δεσµευτικό. Θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να είναι πιο κοντά στα µαθήµατα τους. Έχουµε την ευαισθησία να δούµε κατά περίπτωση κάποιες υποθέσεις παιδιών. Οι περιπτώσεις που φοιτητές δουλεύουν για να ζήσουν την οικογένεια τους είναι λίγες. Υπάρχουν παιδιά που είχαν κάποια ασθένεια και δεν µπόρεσαν να περάσουν τον απαραίτητο αριθµό µαθηµάτων, παιδιά που ξεπέρασαν τα όρια για 70-80 ευρώ τα οικονοµικά όρια. Έχουµε ευαισθησίες και θα βρούµε λύσεις, δεν θα φύγουν τα παιδιά αυτά από τις εστίες. Το νέο µέτρο µπορούµε να το δούµε σε συνεργασία µε τους φοιτητές µέσα στο χρόνο, να δούµε τι προβλήµατα προκληθούν και είµαστε πρόθυµοι να κάνουµε αλλαγές. Η   Σύγκλητος από ανθρώπους που έχουν παιδιά αποτελείται. Αλλά να µην περνάει ένας φοιτητής κανένα µάθηµα και να µένει στις εστίες δεν είναι σωστό. Μακάρι να είχαµε 2.000 δωµάτια. Τα παιδιά ζητάνε µια κρατική επιχορήγηση για όλους, λογικό είναι αλλά γίνεται; Έχουµε περιορισµένους πόρους…

• Ξέρουµε ότι από το 2010 έχει µειωθεί πολύ η κρατική χρηµατοδότηση στα πανεπιστήµια…

Η µείωση της χρηµατοδότησης στα πανεπιστήµια έπεσε  σε ποσοστό 70%! Τα κονδύλια µε τα οποία λειτουργούµε είνα µηδαµινά. Οι περισσότερες δραστηριότητες του Πολυτεχνείου υφίστανται λόγω των κονδυλίων της έρευνας, τα οποία  δίνει ο Ειδικός Λογαριασµός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) µέσω µισθοδοσίας ατόµων που δουλεύουν για το Πολυτεχνείο ή απευθείας επιχορήγησης.

• ∆εν θα ήταν όµως πιο δίκαιο να υπάρχει ένας συντελεστής που να υπολογίζει πχ. µε 80%  τα οικονοµικά κριτήρια και 20% τα ακαδηµαϊκά κριτήρια;

Το ακούω και αυτό αλλά νοµίζω ότι οι διαφορές θα είναι πολύ µικρές και ανεπαίσθητες. Ξέρω παιδιά που εργάζονται και έχουν στο πίσω µέρος του µυαλού τους να τελειώσουν και αυτά τα παιδιά πρέπει να τα βοηθήσουµε.  Το δίκαιο και το άδικο είναι µια λεπτή γραµµή που δεν µπορούµε εύκολα να την καθορίσουµε.

• Οι φοιτητές µίλησαν για άδεια δωµάτια στις εστίες, ενώ υπάρχουν ανάγκες. Είναι λογικό αυτό; 

Άδεια δωµάτια δεν υπάρχουν! Έγινε µια προκήρυξη που ήθελε ένα οικογενειακό εισόδηµα στα  27.500 ευρώ για να µπεις στην εστία. Όλα τα παιδιά που ήταν κάτω από αυτό µπήκαν στα δωµάτια. Έµειναν κάποια δωµάτια άδεια και βγήκε δεύτερη προκήρυξη µε υψηλότερο κριτήριο και καλύφθηκαν και τα δωµάτια αυτά. Υπάρχουν ορισµένα δωµάτια που αδειάζουν µέσα στη χρονιά γιατί τελειώνει τις σπουδές του ο φοιτητής/ια και φεύγει και τότε µένει άδειο το δωµάτιο γιατί δεν υπάρχει ο µηχανισµός να βγει µια προκήρυξη για 2-3 δωµάτια. Τότε υπάρχουν κάποια άδεια δωµάτια αλλά δεν µπορεί να µπει ένα παιδί για 2 µήνες στην εστία και να τους πεις µετά ότι µε τα νέα κριτήρια πρέπει να φύγεις. Επίσης υπάρχουν και 5 δωµάτια που τα κρατάει η πρυτανεία για τις ανάγκες επισκεπτών µας καθηγητών και φοιτητών που είναι  µια σηµαντική δραστηριότητα, που ενισχύει την εξωστρέφειά µας.   Επίσης έχουµε πάρει απόφαση να επιβραβεύσουµε τους δύο πρώτους φοιτητές που µπαίνουν στις σχολές µε ένα δωµάτιο σε εστία. ∆ηλαδή 10 δωµάτια. Από αυτά συνήθως µένουν και κάποια άδεια   γιατί κάποια παιδιά δεν θέλουν να µείνουν στην εστία.

• Μας διαµαρτυρήθηκαν και για διακοπές ρεύµατος και άλλα κατασκευαστικά προβλήµατα…

Είναι προβλήµατα που µπορούµε να αντιµετωπίσουµε ο καθένας στο σπίτι µας. Προχθές δεν είχε ρεύµα στις εστίες γιατί κόπηκε το καλώδιο στη διάρκεια των εργασιών. Έµεινε ένα απόγευµα ένα κοµµάτι στις εστίες χωρίς ρεύµα. Φτιάχτηκε όµως. Υπάρχει πρόβληµα στην αποχέτευση και προσπαθούµε να το αντιµετωπίσουµε, ενώ για το ζεστό νερό πήραµε νέους λέβητες. Παρουσιάζονται προβλήµατα όπως   σε κάθε σπίτι, σε κάθε περιοχή των Χανίων και της Ελλάδας που παίρνουν κάποιο χρόνο για να αντιµετωπιστούν. Επίσης  τελειώνει η συντήρηση των  παλαιών εστιών, µπήκαν στο πρόγραµµα της “Ενεργειακής Ανάβαθµισης” άλλαξαν αλουµίνια, µπήκε θερµοµόνωση, αλλάξαµε τα ηλεκτρολογικά, τις κουζίνες, τα έπιπλα, οι τουαλέτες έχουν γίνει καινούργιες. Από φέτος τα παιδιά θα µπουν σε σχεδόν καινούργια δωµάτια.

• Αν σας ρωτούσε κάποιος γονιός αν είστε ικανοποιηµένος από τη στέγαση στο ίδρυµα, τι θα απαντούσατε;

Να σας πω ότι είµαι ευχαριστηµένος; ∆εν είµαι ευχαριστηµένος! Τα Χανιά είναι µια πόλη µε µεγάλη δυσκολία στο θέµα της στέγασης.

Όµως θέλω την κατανόηση σας δεν µπορεί να δώσει λύσεις σε όλα τα ζητήµατα η διοίκηση ενός Πολυτεχνείου µε πενιχρά όπως είπαµε έσοδα που προσπαθεί να στηρίξει τις σπουδές, τα εργαστήρια και να παρέχει και εστίες, εστίαση στους φοιτητές. ∆εν έχουµε τις απεριόριστες δυνατότητες! ∆εν είµαι ευχαριστηµένος αλλά στα πλαίσια που έχουµε κάνουµε το καλύτερο δυνατό.

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… unboxing την επικαιρότητα

∆ΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ

• Γνωρίζουµε ότι έχει προκληθεί και ένα ζήτηµα µε το Αστικό ΚΤΕΛ. Τι ακριβώς συµβαίνει;

Το κράτος πληρώνει ένα αρκετά υψηλό ποσό για να επιδοτεί το αστικό ΚΤΕΛ να µεταφέρει τους φοιτητές µε τη µισή τιµή. Η µηνιαία κάρτα είναι 70 ευρώ για τους πολίτες, οι φοιτητές πληρώνουν 40 ευρώ. Επιπλέον το Πολυτεχνείο δίνει 10.000 ευρώ το µήνα στο Αστικό ΚΤΕΛ για 10 µήνες για να επιδοτήσει περαιτέρω τη µεταφορά των φοιτητών. Έτσι οι φοιτητές µας έχουν µια κάρτα των 17 ευρώ που τους δίνει το δικαίωµα να µεταφέρονται µε το λεωφορείο του Πολυτεχνείου αλλά και αυτό των Κουνουπιδιανών. Το λεωφορείο των Κουνουπιδιανών (αριθ. 18) θα έπρεπε να µπαίνει µέσα στο Πολυτεχνείο κάτι που όµως δεν το κάνει! Το έχουµε ζητήσει από το Αστικό ΚΤΕΛ γιατί παίρνει τα χρήµατα της επιδότησης και σωστά τα παίρνει αλλά αφήνει τους φοιτητές στο Super Market “Χαλκιαδάκης”. Και περνάει ένα τσούρµο παιδιά από ένα δρόµο µεγάλη κίνηση και µεγάλες ταχύτητες! Το Αστικό ΚΤΕΛ αρνείται µε το πρόσχηµα ότι εξυπηρετεί και τα Κουνουπιδιανά. Ναι, αλλά παίρνει ένα µεγάλο ποσό για να εξυπηρετεί και τους φοιτητές µας!  Τώρα µε την ηλεκτρονική κάρτα έχουµε ζητήσει να µας δώσουν το κοστολόγιο για τους φοιτητές µας και δεν µας έχουν απαντήσει! Θέλουµε να κάνουµε κάποιες προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των γραµµών, να µην µπει µέσα το Αστικό ΚΤΕΛ να βγάλει χρήµατα αλλά και να µην λειτουργεί σε βάρος του προϋπολογισµού του Υπουργείου Παιδείας.

Επίσης έχουµε και τον δρόµο του Ακρωτηρίου. Έχουµε τελειώσει τη µελέτη για τους κόµβους του Αεροδροµίου, κοντά στο Πολυτεχνείο (επηρεάζει περιουσία του ιδρύµατος) στο “Χαλκιαδάκης”. Η µελέτη είναι εγκεκριµένη, έχει ολοκληρωθεί και είναι στη διάθεση της Περιφέρειας. Έχουµε την υπόσχεση και από τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη ότι θα χρηµατοδοτηθούν από τα έργα οδικής ασφάλειας. Ξέρουµε πόσες ζωές έχουν χαθεί από παιδιά που παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα. Για µας είναι ένα  εµβληµατικό έργο, ένα έργο ζωής που πρέπει να ολοκληρωθεί!

Τι γίνεται µε το κλειστό Κολυµβητήριο και τον χώρο στίβου;

• Το 2022 ο τότε υφυπουργός Αθλητισµού κ. Λ. Αυγενάκης είχε επισκεφθεί το Κολυµβητήριο είχε κάνει κάποιες εξαγγελίες, είχε µιλήσει για το αθλητικό κέντρο δίπλα στο Κολυµβητήριο. Έχουν περάσει δυόµιση χρόνια και δεν έχει γίνει τίποτα. Το κολυµβητήριο παραµένει σε άθλια κατάσταση, το αθλητικό κέντρο δεν προχώρησε ποτέ… Έχετε εικόνα;

Το κλειστό κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι απαιτεί 8 εκ. για να λειτουργήσει και κάποιον να το χρηματοδοτήσει

Η Σύγκλητος από την προηγούµενη Πρυτανεία είχε πάρει απόφαση για το αθλητικό κέντρο και είναι στα σχέδια µας να προχωρήσει. Ένα δεύτερο κολυµβητήριο,ένα δεύτερο αθλητικό κέντρο χρειάζονται. Περιµένουµε από την Πολιτεία να εκκινήσει  τις διαδικασίες. Ο ∆ήµος έχει δηλώσει το ενδιαφέρον να λειτουργήσει το κολυµβητήριο και θέλει να µπει σε αυτή τη διαδικασία (το κόστος λειτουργίας είναι πολύ µεγάλο)  και µένει το κόστος της ανακατασκευής. Το Πολυτεχνείο έκανε µελέτη ανακατασκευής έχει επικαιροποιηθεί, είµαστε στα τεύχη δηµοπράτησης µε το που έχουµε χρηµατοδότηση µπορούµε να το προχωρήσουµε! Η µελέτη αυτή – µε τα φωτοβολταικά για τη θέρµανση του νερού ώστε να µειωθεί το κόστος λειτουργίας – είναι γύρω στα 8 εκ. ευρώ! ∆εν είναι τεράστιο είναι συγκρίσιµο µε το ποσό που έχει δοθεί για το κολυµβητήριο της Ν. Χώρας.  Συµφωνούµε όλοι ότι είναι έργα πρωταρχικής   σηµασίας  και ότι πρέπει να προχωρήσουν και το κολυµβητήριο και το αθλητικό κέντρο. Αναµένουµε την Πολιτεία…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα