Οι μηχανές εξελισσόμενες θ’ αποκτήσουν δυνατότητες ανώτερες απ’ αυτές των ανθρώπων, που τις έφτιαξαν και σιγά-σιγά θ’ αρχίσουν να θέτουν τις δικές τους απαιτήσεις αντίθετες απ’ τις ανθρώπινες. Θα μπορούσαν οι πρωτοπόροι της ανακάλυψης και υποστηρικτές της “Τεχνητής Νοημοσύνης” (Τ.Ν.) σ’ αυτή την περίπτωση, να προβλέψουν και να θέσουν εκτός λειτουργίας τυχόν κακόβουλες δυνατότητές τους. Τίθεται, όμως, το ερώτημα, λόγω της αυξημένης νοημοσύνης των, ότι μπορεί ν’ αρνηθούν την απενεργοποίησή τους ή να μπλοκάρουν εκ των προτέρων αυτή τη δυνατότητα, ανεξάρτητα αν η “Τ.Ν.” είναι δημιούργημα της “Ανθρώπινης Νοημοσύνης” (Α.Ν.)
Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο, αν οι μηχανές γίνουν υπέρτερες της “Α.Ν.” και αν για κάποιο λόγο, που δεν θάχει περάσει απ’ τη σκέψη των κατασκευαστών τους, πατήσουν κάποιο κουμπί, που θάχει σαν αποτέλεσμα, να δυσκολέψουν, αντί να βοηθήσουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Η μηχανή στερείται συναισθημάτων και αντίληψης περί συστημάτων ηθικής συμπεριφοράς.
Όμως γιατί ο άνθρωπος ψάχνει με επιμονή να τελειοποιήσει την “Τ.Ν.”; Ισως γιατί εκφυλίζεται η Φυσική Νοημοσύνη και οι εργοδότες σκέπτονται να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους για εργασιακούς λόγους. Λέγεται ότι και οι σεναριογράφοι θα βοηθηθούν, αλλά επικρατεί η άποψη, ότι οι μηχανές μπορεί να τα κάνουν όλα, εκτός από τέχνη, γιατί η τέχνη προϋποθέτει την ύπαρξη καρδιάς και ψυχής. Ως εκ τούτου οι δημιουργίες του ανθρώπου θα συνεχίσουν να είναι ποιοτικές η δε “Τ.Ν.” θα τις κάνει καλύτερες υπό μίαν έννοιαν.
Μπορεί η “Τ.Ν.” να οδηγεί στην απόκτηση γρήγορων κερδών απ’ την παραγωγή και ακριβέστερα αποτελέσματα στη θεραπεία των ασθενών και στις επικοινωνίες θα έχει απαλλάξει τον άνθρωπο από το μεγαλύτερο βάρος των εργασιών του, θα έχει μεγαλώσει τον ελεύθερο χρόνο του, αλλά δυστυχώς θα έχει αυξήσει τις κοινωνικές ανισότητες και τότε οι πολλοί θα ελέγχονται όλο και περισσότερο απ’ τους ολίγους.
Εφόσον, λοιπόν, η “Τ.Ν.” δεν θα καλυτερεύει τη ζωή των περισσοτέρων, για ποιο λόγο προωθείται η εξέλιξή της; Μήπως οι πάμπλουτοι του πλανήτη θέλουν ν’ απαλλαγούν απ’ τους πληβείους, να μην τους χρειάζονται όπως παλαιότερα και προϊόντος του χρόνου γίνονται και επικίνδυνοι;
Άγνωστο μέχρι πού θα φθάσει ο άνθρωπος, να ανέχεται αυτά τα φαινόμενα, που γίνονται μακριά απ’ τους φυσικούς νόμους, χωρίς δικλείδα ασφαλείας και κοινωνικότητα, η οποία συχνά είναι σε “φασιστοειδή” μορφή. Η εξέλιξη της “Τ.Ν.” εισβάλλει παντού, είναι ταχύτατη από ανθρώπινο νου υψηλότατου δείκτη νοημοσύνης με κίνδυνο, να ξεφύγει από τον έλεγχό του και να καταλήξει στην απίθανη εκδοχή επιστημονικής φαντασίας, ν’ αντικαταστήσει τον άνθρωπο, να αποκτήσει κακόβουλη ικανότητα, να φτιάχνει δικό της κώδικα υπολογιστών και να ενεργεί δίχως να μπορεί, ο άνθρωπος να επέμβει.
Μπορεί να μην είναι στις προθέσεις του ανθρώπου, να σταματήσει την πορεία της Τεχνολογίας, αλλά δύναται να προβλέψει, τι μπορεί να έρχεται και να προετοιμάζεται!