Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Μηδενική εξάρτηση από τον ELA για την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων

Τον μηδενισμό της εξάρτησής της από τον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) πέτυχε η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει την αναπτυξιακή πορεία στην οποία βρίσκεται το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του τόπου μας.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης μίλησε στα "Χ.ν." για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης μίλησε στα “Χ.ν.” για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος

Το γεγονός αυτό γνωστοποιεί μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης, εξηγώντας ότι η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταθέσεων αλλά και των λοιπών οικονομικών μεγεθών της Τράπεζας, η οποία πλέον χαράζει νέα σχέδια για το μέλλον το δικό της αλλά και της τοπικής ανάπτυξης.

• Φαίνεται το τελευταίο διάστημα να κλείνει ένας κύκλος αποσταθεροποίησης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με τα μηνύματα και από τους δανειστές να είναι θετικά. Πώς πορεύεται σε αυτό το περιβάλλον η Τράπεζα Χανίων;
Η Ελλάδα υπέστη πολύ μεγάλη ζημιά όλα τα χρόνια της κρίσης, που δεν μπορεί να λήξει από τη μια μέρα μέχρι την άλλη.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και έχει πολύ βαθιές ρίζες. Την περίοδο της κρίσης φτωχοποιήθηκε ο ελληνικός λαός και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα.
Κάποια στιγμή, βέβαια έπρεπε να αποδεσμευτούμε από τη μεγάλη εποπτεία και την αυστηρή επιτήρηση, με ό,τι συνέπειες υπήρξαν όλη την περίοδο της κρίσης. Τώρα χρειάζεται μία μεγάλη προσπάθεια, από όλους, από την πολιτεία, την κοινωνία και βεβαίως σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη της χώρας θα διαδραματίσει το τραπεζικό σύστημα.
Ομως, δεν αρκεί μόνο αυτό. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ένα πράγμα. Οτι ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις  δεν μπορεί να υπάρξει. Για να γίνουν επενδύσεις υπάρχουν προϋποθέσεις. Χρειάζονται το κράτος, οι ιδιώτες και οι ξένοι.
Το κράτος, αυτήν τη στιγμή έχει αδυναμία να προβεί σε σοβαρές και μεγάλες επενδύσεις, ενώ οι ιδιώτες από την πλευρά τους θα πρέπει να έχουν κοντά τους ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που σήμερα δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει, με το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Από την άλλη, οι ξένοι επενδυτές για να προχωρήσουν σε επενδύσεις, πρέπει να έχουν απέναντί τους ένα σταθερό περιβάλλον, κοινωνικό και οικονομικό. Και εδώ παίζει σημαντικό ρόλο το τραπεζικό σύστημα που σήμερα, δεν μπορώ να πω ότι είναι υγιές, γιατί ακόμα λείπουν πολλά χρήματα από τις καταθέσεις των Ελλήνων. Μην ξεχνάμε, ότι το 2010 υπήρχαν περίπου 230 δισ. καταθέσεις και σήμερα 125 δισ., λείπουν δηλαδή πάνω από 100 δισ.
Υπάρχει ένα έλλειμμα και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε το τραπεζικό σύστημα να αποκτήσει εμπιστοσύνη και σταθερότητα.
Βέβαια δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα έρθουν όλα τα λεφτά στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά που είναι ακόμα στα συρτάρια και στις θυρίδες. Πιστεύω ότι αν δοθούν κίνητρα θα έρθει και κάποιο κεφάλαιο από το εξωτερικό.
Πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα από την πολιτεία και βεβαίως και από εμάς, όσον αφορά στο μερίδιο της Τράπεζάς μας. Η Τράπεζα Χανίων άντεξε στην κρίση, χωρίς ουσιαστική βοήθεια. Εμείς σωθήκαμε από μόνοι μας, με πολλή προσπάθεια και με δυσκολία. Και σήμερα θεωρώ ότι ξεπεράσαμε τα μεγάλα προβλήματα, όχι ότι δεν υπάρχουν, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα αντιμετωπίσουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσουν και οι συνθήκες της αγοράς.
Σήμερα μάλιστα, είναι μια ιστορική ημέρα θα έλεγα, γιατί η Τράπεζα δεν εξαρτάται πλέον από τον δανεισμό. Μηδενίστηκε η εξάρτηση από τον ELA, τον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας.

• Τι σηματοδοτεί αυτός ο μηδενισμός του ELA;
Την περίοδο της κρίσης χάσαμε κι εμείς ένα μέρος της ρευστότητάς μας. Οχι το ίδιο με το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα αλλά σε μεγάλο βαθμό.
Πήραμε 87 εκατομμύρια. Σήμερα πετυχαίνουμε την πλήρη απεξάρτησή μας, με καταθέσεις και όχι με την έκδοση ομολόγων ή κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο. Η εμπιστοσύνη που έδειξε ο κόσμος απέναντί μας ήταν πάρα πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα την περίοδο 2018-2019.

• Αποτυπώνεται αυτή η εμπιστοσύνη στις καταθέσεις; Υπήρξε δηλαδή αύξηση των καταθέσεων στην Τράπεζα Χανίων;
Η αύξηση των καταθέσεων στην Τράπεζα Χανίων το 2018 ξεπέρασε το 20%. Αναλογιστείτε ότι ο μέσος όρος αυτού του ποσοστού στις ελληνικές τράπεζες ήταν κάτω από το 10%. Περαιτέρω, το 2019 οι καταθέσεις στην τράπεζας μας σημειώνουν επιπλέον αύξηση 8%.
Αυτές οι καταθέσεις, το κεφάλαιο, είναι αναγκαία για να λειτουργεί ένα πιστωτικό ίδρυμα.
Σημαίνει ότι διαθέτει μία μεγάλη δυναμική και έχει την εμπιστοσύνη του κόσμου.
Η Τράπεζα Χανίων είναι η μοναδική επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα. Και μην ξεχνάμε ότι δεν είναι ένα απλό πιστωτικό ίδρυμα, γιατί μαζί με τις θυγατρικές της εταιρείες, αναπτύσσει μία μεγάλη δραστηριότητα. Τέσσερις βιομηχανίες – εταιρείες είναι κάτω από την ομπρέλα της: η ΑΒΕΑ, η ΒΙΟΧΥΜ, οι Αφοί Χιωτάκη Α.Β.Ε.Ε. και η “Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος Κρήτης Α.Ε.”. Εταιρίες που κρατήσαμε ζωντανές και τις εκσυγχρονίζουμε.
Τις πήραμε σε περίοδο κρίσης και τις “φτιάξαμε” για να μην χάσει ο κόσμος τη δουλειά του και αρχίζουν πλέον να μπαίνουν στην κερδοφορία.
Η τράπεζα ασχολείται ακόμη και με την αξιοποίηση ακινήτων, μέσω της εταιρείας “Κρητικά Ακίνητα” γιατί πιστεύουμε ότι το κομμάτι της γης έχει μία πολύ μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική και προοπτική και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου.
Επιπλέον είναι σε εξέλιξη και η δημιουργία του “Επιχειρηματικού Πάρκου Χανίων Α.Ε.”, ένα νέο επιχειρηματικό πάρκο στα Χανιά σε έκταση 515 στρεμμάτων στη Μαλάξα, το οποίο ελπίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι και εκεί θα μπορούν να εγκατασταθούν περίπου 200 βιοτεχνίες – βιομηχανίες.

• Σε συνδυασμό με τη θετική αυτή είδηση, πώς διαμορφώνονται πλέον τα επόμενα σχέδια της Τράπεζας αλλά και των θυγατρικών εταιρειών της, σε μια χρονιά μάλιστα που συμπληρώνονται 25 χρόνια λειτουργίας της Τράπεζας;
Μπορούμε να συνεχίσουμε την προσήλωση του στόχου μας που είναι να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας. Ο σκοπός μας είναι να είμαστε κοντά στον επιχειρηματία, τον ιδιώτη στη μικρομεσαία επιχείρηση.
Για να επιτελέσει κάποιος τους στόχους αυτούς πρέπει να έχει και τις δυνατότητες να το κάνει.
Από δω και πέρα με ίδιες δυνάμεις θα μπορούμε να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα στον τόπο μας, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς με τα διάφορα προγράμματα και τους αναπτυξιακούς νόμους.

• Αν το επιτρέψει η Τράπεζα της Ελλάδος, να περιμένουμε καταστήματα και σε άλλες περιοχές της χώρας πέρα από Κρήτη και Αττική;
Η κύρια δραστηριότητά μας είναι στην Κρήτη, όπου έχουμε πάνω από 26.000 μετόχους και 50.000 πελάτες. Ομως, σημαντικό ρόλο στη ρευστότητα έπαιξε και το άνοιγμα των εφτά καταστημάτων στην Αθήνα.
Στα σχέδιά μας τα επόμενα χρόνια είναι η ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων μας και στην υπόλοιπη Ελλάδα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη και ο εκσυγχρονισμός. Το θέμα δεν είναι να κάνεις πολλά καταστήματα. Είναι και να εκσυγχρονιστείς.
Και σήμερα είμαστε σε μία φάση εκσυγχρονισμού, με την Τράπεζά μας να μετεξελίσσεται σε ηλεκτρονική. Θα κάνουμε μία σύγχρονη τράπεζα όπου όλες οι εργασίες θα γίνονται από το τηλέφωνο και από το γραφείο. Θεωρώ ότι αυτό είναι μονόδρομος. Μέχρι τέλος του χρόνου η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων θα είναι η πρώτη ηλεκτρονική τράπεζα στην Ελλάδα.

• Βρίσκεται σε εξέλιξη και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλους επενδυτές;
Λόγω της κρίσης, υπήρξε μία έλλειψη εμπιστοσύνης στο να επενδύσει κάποιος στο μετοχικό κεφάλαιο, οι συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές. Ετσι, καταφέραμε και πήραμε μόνο τα αναγκαία, δεν πήραμε κάτι παραπάνω αλλά είμαστε ευχαριστημένοι γιατί στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οι Χανιώτες και η τοπική κοινωνία.

• Ολοκληρώνοντας, ως Συνεταιριστική Τράπεζα, η Χανίων έχει ενεργό ρόλο στις περισσότερες από τις επιχειρηματικές προσπάθειες που γίνονται στην Κρήτη.
Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το επενδυτικό περιβάλλον στο νησί, σε μια περίοδο που βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης ζητήματα ανάπτυξης νέων υποδομών και μεγάλων ενεργειακών project;
Είμαστε σε μία προνομιούχα περιοχή της χώρας, λόγω γεωγραφικής θέσης, κλίματος κ.λπ.
Θα πρέπει να στοχεύσουμε σε επενδύσεις σε τομείς που μπορούν γρήγορα να δώσουν μεγάλα οφέλη στον τόπο, να δώσουν ανάπτυξη, όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η ποιοτική αγροτική οικονομία.
Σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος από την πολιτεία και από το τραπεζικό σύστημα για μία γρήγορη ανάπτυξη του τόπου.
Αν γίνουν ο Β.Ο.Α.Κ. και τα έργα  υποδομής που χρειάζεται ο τόπος, θα υπάρξει άμεσα μία μεγάλη ανάπτυξη.
Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη επενδυτική ευκαιρία και στον τομέα της ενέργειας με την Κρήτη να μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο.
Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών, η διασύνδεσή της με την ηπειρωτική Ελλάδα, το φυσικό αέριο, όλα αυτά θα συμβάλλουν στο να αποτελέσει η Κρήτη την κοιτίδα ανάπτυξης και σε άλλους τομείς επενδύσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα