Μικρά και μεγάλα προβλήματα δυσκολεύουν τη ζωή στην πόλη και την γύρω περιοχή, κάποια μεγεθύνονται και απειλούν το μέλλον της.
Υπάρχει το φιλοσοφικό ζήτημα βέβαια, να αφήσουμε τα θέματα να αυτορυθμίζονται ή να επέμβουμε και να βελτιώσουμε την κατάσταση;
Πως θα λυθούν αυτά τα προβληματάκια; Γνωστά, μικρά αλλά και ουσιαστικά!!-και δυσεπίλυτα ως φαίνεται;!!
Το κυκλοφοριακό λ.χ. (κυρίως η παράνομη στάθμευση) κάνει δύσκολη την οδήγηση στο κέντρο με κίνδυνο οχημάτων και πεζών και άσχημη εικόνα για την πόλη.
Από Δικαστήρια μέχρι Αγορά η κατάσταση είναι απαράδεκτη όπως κάποτε και στην Αγορά από διπλό- μέχρι και τριπλοπαρκαρισμένα λεωφορεία!! Η Σκαλίδη ενίοτε, και η Κυδωνίας με διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα… η Αποκορώνου.. ακόμη και τον χειμώνα!!
Δεν φτάνει δηλαδή που παρκάρουν αυτοκίνητα και στις δυο πλευρές του δρόμου αλλά ακόμη και στην απομένουσα λωρίδα κυκλοφορίας (!!!) αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία των διερχομένων οδηγών (και δυστυχώς είναι φαινόμενο γενικευμένο από την ατιμωρησία και την αδιαφορία!!). Σε λίγο (το έχω δει κι αυτό!!) θα τα παραιτούν στη μέση του δρόμου!! Φυσικό!!!
Μήπως να πεζοδρομηθεί το κέντρο να γίνει «ανθρωπινή» η πόλη;
Η ποιότητα των δρόμων είναι ένα άλλο θέμα… αν έχεις μερικές δεκαετίες.. πρέπει να πάρεις αντιφλεγμονώδη για να περάσεις ορισμένους δρόμους – όπως λ.χ. εισερχόμενοι στην Κυδωνίας!! Αλλού λακκούβες χρονίζουν και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για δίτροχα .
Πόσος χρόνος χρειάζεται άραγε για να εντοπιστούν οι βλάβες του οδοστρώματος και να αποκατασταθούν;;
Τουαλέτες δημόσιες αλλά και καταστημάτων. Απαιτείται ριζική ανακατασκευή στις τουαλέτες της Αγοράς με σύγχρονες και σύγχρονα συστήματα καθαρισμού.., και μην πω για αυτές στο λιμάνι (λχ στην Μ. Αφεντούλιεφ!!)… που είναι επιεικώς απαράδεκτες.
Ακόμη και σε κάποια καφέ, ταβέρνες κλπ με μεγάλη κίνηση οι τουαλέτες υπολείπονται σε καθαριότητα. (υπάρχουν παράπονα από ξένους για τις τουαλέτες μας!)
Περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας όπως λ.χ. το λ
Λιμάνι κλπ πρέπει να έχουν ξεχωριστή επίβλεψη, συστάσεις, υποδείξεις.
Παραλίες και τοποθεσίες μεγάλης επισκεψΙμότητας θα πρέπει να ακολουθήσουν κάποιους κανόνας «αειφορίας» πάει να πει να δέχονται τόσο κόσμο όσο να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και το περιβάλλον.
Θα μου πείτε: σε μια ελεύθερη κοινωνία να βάλουμε όρια και μέτρα; είναι άραγε δημοκρατικό, και εφικτό;
Μιλάμε για ελεγχόμενη πρόσβαση, για έλεγχο και όχι ασυδοσία, για πληροφόρηση και σεβασμό του περιβάλλοντος . (πλαστικά ποτήρια σακούλες..κλπ μέχρι μπαταρία αυτοκινήτου έχω δει σε θάλασσά μας σπάνιας ομορφιάς!)
Γιατί κάθε θαλάσσια περιοχή (και όχι μόνο) δεν μπορεί να δέχεται απεριόριστο κόσμο.. ειδικά κλειστές θάλασσες.. (που δημιουργείται άλλο πρόβλημα από την άναρχη επισκεψιμότητα- τρόποι αντιμετώπισης υπάρχουν φυσικά διάφοροι … )
Έλεγχος φυσικού περιβάλλοντος, προστασίας και βιωσιμότητάς του, όπως και κάθε περιοχής ιδιαίτερου κάλλους και υψηλής επισκεψιμότητας, και όπου και όταν απαιτείται να λαμβάνονται εγκαίρως έκτακτα μέτρα προστασίας του.
Να έχει λόγο η αρμόδια υπηρεσία προς τον σκοπό αυτό Ισως η Διεύθυνση περιβάλλοντος ή Τμήματα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας . Την πορφύρα (την κόκκινη άμμο) λ. χ.την παίρνουν με σακούλες και μπουκάλια και έχει εξαφανιστεί από τις παραλίες που αφθονούσε!! Και έχει σειρά η χλωρίδα… Τι μέτρα λοιπόν μπορεί να ληφθούν;
Έλεγχος και αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ρίψης μπαζών (κάποτε και επικίνδυνων υλικών) συνήθως στο πιο όμορφο φυσικό περιβάλλον το αφύλακτο..(τρόποι υπάρχουν).
Ανάδειξη πολιτιστικού πλούτου των Δήμων, συγχρονισμός μεταξύ διαφόρων φορέων κλπ για καλύτερη προβολή (τώρα και μέσω κινητών τηλεφώνων) για γνωριμία με τον πολιτισμό και τον τόπο. Υπάρχει διεθνής εμπειρία.
Σπίτια για ενοικίαση σπανίζουν λόγω βραχυχρόνιων μισθώσεων.. Οι φοιτητές έχουν πρόβλημα όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι.. Μήπως πρέπει να υπάρξουν κάποιοι κανόνες;
Γιατί έχουμε ένα πολύ όμορφο τόπο και χρειάζεται φροντίδα και προστασία!.
Διαφορετικά δυναμιτίζουμε την πορεία του στο μέλλον.