• Σύνθετο πρόβληµα το µεταναστευτικό: Αυστηροποίηση της µεταναστευτικής πολιτικής προανήγγειλε η υφυπουργός Σέβη Βολουδάκη (φωτ.) µιλώντας στους δηµοσιογράφους. Στο περιθώριο της εκδήλωσης που έγινε στο Ίδρυµα Βενιζέλου, ρωτήθηκε για τις προσφυγικές – µεταναστευτικές ροές που είχαν καταγραφεί στα χρόνια του Βενιζέλου σε σύγκριση µε τις σηµερινές: «∆εν είναι καθόλου το ίδιο πράγµα. Τότε µιλούσαµε για Έλληνες πρόσφυγες που ήρθαν διωγµένοι έπειτα από µια συµφωνία ανταλλαγής πληθυσµών(…). Το µεταναστευτικό πρόβληµα της εποχής µας είναι τελείως διαφορετικό. Αφορά βέβαια και ανθρώπους που µπορεί να έχουν πρόβληµα στις περιοχές τους, Συρία για παράδειγµα, αλλά και πολλούς άλλους οι οποίοι παράνοµα µέσω κυκλωµάτων διακινητών φτάνουν στη χώρα µας. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει εφαρµόσει µια πολύ αυστηρή αλλά και δίκαιη µεταναστευτική πολιτική η οποία θα γίνει ακόµα πιο αυστηρή, γιατί δεν γίνεται να έχουµε στην πατρίδα µας ανθρώπους των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση για άσυλο και δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκονται. Αυτό είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβληµα που δεν µπορούµε να λύσουµε µόνοι αλλά αφορά και διακρατικές συµφωνίες, αφορά τον κατάλογο των ασφαλών χωρών προέλευσης και απαιτεί και µια συνεργασία µε την Ε.Ε.». Ερωτηθείσα για το τι συνεπάγεται η αυστηροποίηση στην οποία αναφέρθηκε, η κα Βολουδάκη απάντησε: «Αυστηροποίηση σηµαίνει επιστροφές. Να βρούµε το σωστό πλαίσιο ώστε οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ παράνοµα να µπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αυτό θα βοηθήσει να περάσουµε και στο επόµενο στάδιο της νόµιµης µετανάστευσης που αφορά τη µεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών που έχουµε. Σε αυτό θα βοηθήσουν οι διακρατικές συµφωνίες ώστε να έρχονται άνθρωποι να δουλέψουν για συγκεκριµένο χρόνο µετά από πρόσκληση συγκεκριµένου εργοδότη, ώστε να ξέρουµε ακριβώς πότε µπαίνουν και πότε βγαίνουν από τη χώρα».
Τέλος, η κα Βολουδάκη απαντώντας σε σχετικό ερώτηµα υπογράµµισε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι «καµία πρόθεση ή πρόταση για κέντρα προσωρινής φιλοξενίας» στην Κρήτη.
• «Καταπατώνται ευρωπαϊκές αξίες στην Τουρκία»: Για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων έκανε λόγο το βράδυ του Σαββάτου στην εκδήλωση του Ιδρύµατος Ελ. Βενιζέλος, η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη (φωτ.) ερωτηθείσα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και τη δίωξη του δηµάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέµ Ιµάµογλου. «Αυτό το οποίο συµβαίνει στην Τουρκία είναι µια αναµφισβήτητη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και του δηµάρχου Κωνσταντινούπολης κ. Ιµάµογλου. Αυτά που συµβαίνουν είναι πρωτοφανή για µια χώρα µέλους του Συµβουλίου της Ευρώπης και η οποία χτυπάει την πόρτα της Ε.Ε. Η Ε.Ε. είναι κράτη που µαζεύτηκαν µε βάση αρχές και αξίες. Αυτές οι αρχές και οι αξίες καταπατώνται σήµερα στην Τουρκία», δήλωσε η κα Μπακογιάννη.
Σε νέα δήλωσή της χθες στο πολιτικό µνηµόσυνο των Βενιζέλων, σχολίασε πως η Τουρκία παρότι έχει υπογράψει τη “Χάρτα των ∆ικαιωµάτων” του Συµβουλίου της Ευρώπης «µπαίνει δυστυχώς σε ένα πολύ ολισθηρό δρόµο που µας ανησυχεί και εµάς πάρα πολύ. Εύχοµαι στο τέλος να επικρατήσει η σωφροσύνη και η ∆ηµοκρατία στην Τουρκία να σωθεί».
•“Βολές” για την υπόθεση Τριαντόπουλου: Την απόφαση του Χρ. Τριαντόπουλου για άµεση παραποµπή στη ∆ικαιοσύνη κλήθηκε να σχολιάσει ο βουλευτής Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης (φωτ.) και γραµµατέας της Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέµπη µετά από ερώτηση δηµοσιογράφου: «Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, νοµίζω ότι οι µάσκες έπεσαν. Η κοινωνία αναζητά την αλήθεια, οι συγγενείς των θυµάτων αναζητούν την κάθαρση. Έχουµε λοιπόν ένα πολιτικό πρόσωπο που λέει από µόνος του ότι θέλει να πάει στον φυσικό δικαστή και το Ειδικό ∆ικαστήριο, αίτηµα που είχε και η αντιπολίτευση τις προηγούµενες ηµέρες, αλλά επειδή τους χάλασε το πολιτικό αφήγηµα και το σόου που ήθελαν να κάνουν στην Προανακριτική Επιτροπή ξαφνικά θυµήθηκαν ότι η διαδικασία έπρεπε να εξελιχθεί όπως εκείνοι ήθελαν. Την Παρασκευή είναι η επόµενη συνεδρίαση της Επιτροπής µε την κλήτευση του ίδιου του Τριαντόπουλου, οπότε θα έχουµε περισσότερα να πούµε».