– (Δωδεκαήμερο) Περίεργο, ίσως το πιο παράξενο της ζωής μας, το δωδεκαήμερο που ξεκινά σε δυο μέρες από τις (24/12) μέχρι τα Φώτα (6/1). Κι όμως σ’ αυτό, έστω και με το “Μένουμε σπίτι“ (Νο 2), θα ξαναζήσουμε τα παραδοσιακά έθιμα, προχριστιανικά και χριστιανικά μαζί -για τα οποία ο σπουδαίος λαογράφος των Χανίων μας Σταμάτης Αποστολάκης δεν παύει να μας ενημερώνει κάθε χρόνο. Είναι οι μέρες που σιγά σιγά το φως κερδίζει σε διάρκεια, που το σκοτάδι και οι “δυνάμεις” του ενοχλούνται από αυτό και θέλουν να το εμποδίσουν να έλθει στη Γη. Στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι κατά τις ημέρες αυτές εμφανίζονταν τη νύχτα διάφορα παράξενα και δύσμορφα όντα, όπως οι καλικάντζαροι, οι λυκάνθρωποι και άλλα “κακά πνεύματα” που υποχρέωναν -με “όπλο” το φόβο- τους ανθρώπους να μένουν στα σπίτια τους, γύρω από την αναμμένη φωτιά. Σήμερα το πιο επίφοβο “τερατάκι” του δωδεκαημέρου που κυκλοφορεί έξω εδώ κι ένα χρόνο, είναι ο κορωνοϊός. Ας ελπίσουμε πως των Φώτων -με τη βοήθεια και του εμβολίου- θα μας “αφήσει ήσυχους”: έτσι λέμε, έτσι πιστεύουμε, έτσι ελπίζουμε…
– (Η ποίηση στους δρόμους) Ωραία αθηναϊκή πρωτοβουλία: Συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, η οδός Λαμπράκη είναι πλέον στρωμένη με πρωτότυπους κυβόλιθους, με νέα δέντρα και παγκάκια, αλλά και με αποσπάσματα από ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου (φωτ.), Κωνσταντίνου Καβάφη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιώργου Σεφέρη, Μαρίας Πολυδούρη και πολλών άλλων σπουδαίων ποιητών της χώρας μας… Κάπως έτσι θα μπορούσαν να γίνουν δρόμοι “ποιητικοί” κι εδώ στα Χανιά, όπως η οδός Πειραιώς (που περιμένουμε να μετονομασθεί σε “οδό Γιώργη Μανουσάκη”), όπως η οδός Σελίνου, αλλά και κεντρικότερες, που θα μπορούσαν κάλλιστα να γεμίσουν από στίχους της Βικτώριας Θεοδώρου, του Γ. Μανουσάκη, του Κ. Χιωτάκη και άλλων Χανιωτών ποιητών.
– (Ελληνική δικαιοσύνη: καθυστερήσεις και παρεμβάσεις) Σε πρόσφατη (18/12) δημοσκόπηση της aboutpeople για το 20/20 -που δοργάνωσε το NEWS 24/7- στο ερώτημα για την απόδοση δικαιοσύνης στα δικαστήρια -πλην της πράγματι γενναίας στάσης των δικαστών/γυναικών στη δίκη και καταδίκη της Χρυσής Αυγής- μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού δεν εκτιμά γενικότερα την ελληνική Δικαιοσύνη. Ως σημαντικότερα προβλήματα αξιολογούνται οι πιθανές παρεμβάσεις σ’ αυτήν από οικονομικά και άλλα συμφέροντα, σε ποσοστό 39,5%. Ακολουθούν οι δυσανάλογες χρονικά καθυστερήσεις -έχω προσωπική πείρα- με 34,4%, οι πολιτικές παρεμβάσεις (16,6%) και το οικονομικό κόστος για να εμπλακείς σε δίκη (7,2%). Στην περίπτωση “ελληνική δικαιοσύνη” δεν υπάρχει ακόμη το “click away”: να είναι δηλαδή μια απόφαση στην ώρα της.