– (Ηρώον Χανίων) Συνήθως τα Ηρώα, λόγω της Ιστορίας και της Μνήμης που εμπεριέχουν, βρίσκονται σε χώρους ξέχωρους που επιβάλλουν σιωπή και υποβάλλουν αναστοχασμό. Με την “ωραία” έμπνευση του δήμου Χανίων να κάνει την οδό Πλουμιδάκη (από την πλευρά του Ηρώου) χώρο στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, νομίζουμε ότι έμμεσα καταστρέφεται το πνεύμα του Ηρώου. Ενός Ηρώου (φωτ. 1) που εκτός του ότι θέλει γενική ανακαίνιση, πιθανόν να ζητούσε νέα χωροθέτηση. Ή, η οδός μπροστά του, να γίνει πεζόδρομος.
– (Η εκατόφυλλη “Ελευθερόπολις”) Δεν είναι εύκολο στους χαλαιπούς καιρούς μας να διατηρήσεις “ζωντανό” ένα τοπικό έντυπο (φωτ. 2). Και μάλιστα για ένα τέταρτο του αιώνα (και παραπάνω) με 100 συνολικά φύλλα και χωρίς τακτικούς συνδρομητές! Μόνο το μεράκι των ιδρυτών της Αρμενιανών, αλλά και η συμβολή πολλών λογίων, όπως ο Χαράλαμπος Μπουρνάζος, ο γιος του Στρατής καθώς και πλήθους άλλων σπουδαίων συνεργατών η έκτακτη συμβολή, θα μπορούσαν να κρατήσουν “εν ζωή” την τόσο αξιόλογη τριμηνιαία εφημεριδούλα. Το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί κανείς να βρει όλα τα φύλλα της εφημ. “Ελευθερόπολις”, αλλά και το σπουδαίο βιβλίο του Αρμενιανού Κριτοβουλίδη στην ηλεκτρονική δ/νση www.armenoi.gr Τα συγχαρητήρια μας, σε όλους τους συντελεστές της και η ευχή μας να τα χιλιάσουν: γράφουν έτσι μια “ωραία ιστορία/παρακαταθήκη” του τόπου τους, τους Αρμένους, για τις επόμενες γενιές.
– (Υγρά λύματα) Δεν είναι ό,τι ωραιότερο για τον τουρισμό μας. Η εικόνα (φωτ. 3) από τους Αγ. Αποστόλους -παρακαμπτήριος δρόμος με τα ενοικιαζόμενα καταλύματα- είναι εύγλωττη: μέρα μεσημέρι, με καύσωνα υγρά λύματα εκχέονται στον δρόμο, μάλλον από παρακείμενη (ενοικιαζόμενη;) οικία. Καλός ο τουρισμός, αλλά κι ο σεβασμός των πολιτών/συμπολιτών να μη λείπει.