Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μικρές αδιάκριτες ματιές στο μέλλον…

“Δεν ενδιαφέρομαι για το μέλλον, έρχεται τόσο γρήγορα”
Albert Einstein

Σε αντίθεση με τον σοφό A.Einstein αρκετοί από μας ωθούνται από μια εσωτερική ανάγκη να “δουν” το άμεσο μέλλον. Τι θα γίνει το 2018;
Και ρωτάμε για τις σχέσεις μας, τα οικονομικά, την υγεία μας και ένα σωρό αδιάκριτα θέματα. Αυτή την ανάγκη εκμεταλλεύονται κάποιοι για να μας πουν τα μελλούμενα με το αζημίωτο.
Δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την άποψη. «Δεν θέλω να ξέρω» λένε. «Αγχώνομαι». Αλλοι πάλι λένε «θέλουμε να ξέρουμε το μέλλον από περιέργεια. Φυσικό δεν είναι να είμαστε περίεργοι;».
Τέλος, είναι οι επιχειρηματίες και οι επιστήμονες που θέλουν οι μεν πρώτοι να γνωρίζουν τις τάσεις των αγορών και οι δε τις εξελίξεις στους κλάδους τους. Στο σημερινό σημείωμα γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες της τελευταίας κατηγορίας.

Νέες επιστημονικές εφαρμογές
Το περιοδικό “Scientific American” (Δεκέμβριος 2017) μας πληροφορεί για τις 10 αναδυόμενες τεχνολογίες. Η παρουσίαση τους εδώ γίνεται συνοπτικά, από έναν μη ειδικό.
1. Παραγωγή νερού από την υγρασία του αέρα. Γίνεται ήδη σε πειραματικό στάδιο σε καταυλισμούς Σύρων προσφύγων στην Ιορδανία και αλλού.
2. Τεχνητή φωτοσύνθεση θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων ή λιπασμάτων με τη χρήση νερού, διοξειδίου του άνθρακα και του ήλιου.
3. Η ηλεκτρονική όραση επιτρέπει την δημιουργία συσκευών που βοηθάνε από την αυτοματοποίηση οχημάτων μέχρι τη διάγνωση ασθενειών.
4. Οι καλλιέργειες ακριβείας αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, έτσι ώστε τα φυτά να δέχονται τη φροντίδα που χρειάζονται με μικρότερο εργατικό κόστος.
5. Η χαρτογράφηση των κυττάρων μας έχει προχωρήσει και τώρα ετοιμάζεται Ατλαντας των ανθρωπίνων κυττάρων. Το αποτέλεσμα της δημιουργίας του θα είναι η δυνατότητα εξατομικευμένης φροντίδας της υγείας μας.
6. Οι υγρές βιοψίες για την ανίχνευση καρκίνου θα γίνονται σε άτομα που φαίνονται υγιή. Οι ερευνητές έχουν στη διάθεση τους πάνω από $ 1.4 δις για τις δοκιμές τους σε 1 εκατομμύριο άτομα.
7. Αυτοκίνητα υδρογόνου σε μαζική παραγωγή υπόσχεται η βιομηχανία που ερευνά τρόπους μείωσης του κόστους του καταλύτη από πλατίνα.
8. Τα γονιδιακά εμβόλια παρασκευάζονται και τροποποιούνται ευκολότερα και το σπουδαιότερο προκαλούν ταχύτερη ανάπτυξη αντισωμάτων. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μερικές δεκάδες είναι στη φάση των κλινικών δοκιμών.
9. Πράσινες συνοικίες. Η πρώτη πράσινη συνοικία δημιουργείται σε μια υποβαθμισμένη περιοχή (Oakland, California) από μεγάλη ομάδα επιστημόνων. Η συνοικία θα καλύπτει όλες τις ενεργειακές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές, οι κάτοικοι θα κυκλοφορούν με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και θα χρησιμοποιούν επεξεργασμένο νερό και κόμποστ για τους κήπους τους.
10. Κβαντικοί υπολογιστές, τελειοποιούνται και γίνονται προσιτοί σε περισσότερους για να λύνουν υπέρ- σύνθετα προβλήματα. Ηδη οι οδηγοί χρήσης τους είναι διαθέσιμοι στο διαδίκτυο.

Ο κόσμος της Οικονομίας και των Επιχειρήσεων.
Το έγκυρο περιοδικό “The Economist’”στο αφιέρωμα του “Ο κόσμος το 2018” ισορροπεί ανάμεσα στην αισιοδοξία και στην αίσθηση ότι η νέα χρονιά θα έχει νεύρα και καυγάδες.
Προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτύσσεται με έναν αξιοπρεπή ρυθμό, εκτός κι αν οι κεντρικοί τραπεζίτες ανεβάσουν υπερβολικά τα επιτόκια. Ολες οι αγορές μεγάλες και αναδυόμενες συνεισφέρουν – επιτέλους – στη θετική συγκυρία. Στην πρωτοπορία βρίσκεται η Ινδία με την Κίνα να ακολουθεί σε μικρή απόσταση. Ακόμη και η Ευρώπη επιταχύνει μετά από τόσες κρίσεις, με κρίσιμο παράγοντα την επιτυχία της πολιτικής του Γάλλου προέδρου.
Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού τονίζει ότι το μέλλον σε πολλές περιοχές θα καθορισθεί από τις προγραμματισμένες εκλογές, όπως είναι οι ενδιάμεσες εκλογές στις Η.Π.Α., στη Βραζιλία, στο Μεξικό, η αλλαγή ηγεσίας στην Κούβα, η παραίτηση του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας και οι πιθανές αλλαγές σε άλλους μονάρχες.

Η Ελλάδα το 2018
Η πρόβλεψη του περιοδικού “The Economist” για την Ελλάδα είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην επιβιώσει εξαιτίας των μεγάλων αλλαγών που οφείλουν να γίνουν κι οποίες είναι δύσπεπτες στους υποστηρικτές της.
Διάδοχος της μπορεί να είναι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, αν και οι Ελληνες δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με αυτή την προοπτική.
Το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη διατηρείται, αλλά όχι για το 2018.
Τέλος, το περιοδικό προβλέπει ρεκόρ ανάπτυξης 11ετίας, μια μικρή ανακούφιση για τους Ελληνες που υποφέρουν για ένα τόσο μεγάλο διάστημα.

Ευχές διακριτικές
Τα ερωτήματα που μας απασχολούν για το μέλλον απαντιόνται αν…
• Διδασκόμαστε από τα λάθη μας.
• Αλλάξουμε προοπτική για να κατανοούμε τον σύντροφο ή το συνάνθρωπο μας.
• Η διαχείριση των πόρων και του χρόνου μας είναι σοφότερη.
• Θυμόμαστε ότι το σύνολο των πράξεων και των παραλείψεων μας καθορίζει τη πορεία μας.
• Διατηρούμε τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία μας κάθε φορά που σκοντάφτουμε.

Πτυχ.Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση,
συγγραφέας ‘Μαθαίνω εύκολα’ , ‘Θυμάμαι εύκολα’.
Επικοινωνία polygnosi@otenet.gr facebook polygnosi


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα