Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Μικροί αρχαιολόγοι, μεγάλοι οραματιστές στην Κίσαμο

Σκάβουν το χώμα, εντοπίζουν αμφορείς, αγγεία, μικρά αγαλματίδια, επιγραφές τα καθαρίζουν, μαθαίνουν για αυτά αλλά και για τον Μινωικό κόσμο και τη δουλειά του αρχαιολόγου. Από το εργαστήρι αρχαιολογίας ( archaeolab) που λειτουργεί εδώ και 7 μήνες στο Καστέλι Κισάμου έχουν περάσει εκατοντάδες παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και αρκετοί ενήλικες!

Ώρα σκαψίματος για τρία από τα παιδιά
Ώρα σκαψίματος για τρία από τα παιδιά

Πρόκειται για μια  προσομοίωση ανασκαφής Μινωικής οικείας, μια πρωτότυπη ιδέα της αρχαιολόγου Κούλας Μπορμπουδάκη που έχει κατοχυρωθεί ως παγκόσμια πρωτοτυπία.
Τα παιδιά πρώτα μπαίνουν στον εσωτερικό χώρο  του archaeolab όπου γίνεται μια συζήτηση για την επιστήμη της αρχαιολογίας και το επάγγελμα του αρχαιολόγου. Ακολουθεί η προβολή μιας αναπαράστασης της Κνωσσού και των Ταυροκαθάρψιων. Στη συνέχεια είναι η ώρα της   επίσκεψης στο πεδίο της ανασκαφής, σκάψιμο με τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο αρχαιολόγος, καθαρισμός των ευρημάτων (αντίγραφα), κοσκίνισμα του χώματος κα. Στο επόμενο στάδιο θα γίνει η διαλογή των ευρημάτων, η συγκόλληση και συντήρηση τους όπου χρειάζεται!

Ορισμένα από τα αρχαιολογικά αντικείμενα που βρήκαν η Ιφιγένεια Γιαννουδάκη (αρ.) και η Μαίρη Κοσμά
Ορισμένα από τα αρχαιολογικά αντικείμενα που βρήκαν η Ιφιγένεια Γιαννουδάκη (αρ.) και η Μαίρη Κοσμά

Ρωτάμε την αρχαιολόγο Κούλα Μπορμπουδάκη για το πως αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτήν την  τολμηρή προσπάθεια σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. «Οπωσδήποτε θα είχε καλύτερα αποτελέσματα σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Όμως προτίμησα  να το συνδυάσω με τον τρόπο ζωής το δικό μου και τον ποιότητα ζωής που επιθυμώ. Ήδη πάει καλά έρχονται πάρα πολλά σχολεία από τα Χανιά αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη, γκρουπ με Έλληνες και ξένους και προετοιμάζουμε και μια σειρά από άλλες δράσεις» μας εξηγεί. Η ιδέα για το  archaeolab προέκυψε το 2013 όταν όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συνομιλήτρια μας «συνειδητοποίησα ότι ήταν αδύνατο να επιβιώσω οικονομικά ασκώντας το επάγγελμα του αρχαιολόγου, λόγω των δυσκολιών που βιώνει ο κλάδος μας. Δουλεύουμε ως συμβασιούχοι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι ανασκαφές είναι λίγες και μικρής διάρκειας και ο ανταγωνισμός τεράστιος. Μου γεννήθηκε η ιδέα για το εργαστήρι αρχαιολογίας από την ανάγκη να παντρέψω αυτό που ξέρω και αγαπάω, την αρχαιολογία με τον βιοπορισμό».
Η βασική δυσκολία που αντιμετώπισε είχε να κάνει με το στήσιμο της όλης δράσης καθώς δεν υπήρχαν ανάλογοι κωδικοί στην εφορία. Με αρκετή προσπάθεια και τρέξιμο όμως το 2016 το όνειρο έγινε πραγματικότητα και μέχρι στιγμής μόνο θετικά σχόλια ακούγονται για το  archaeolab.   Δεν είναι τυχαίο ότι ξένοι αλλά και ντόπιοι παιδιά και μεγάλοι θα επισκεφθούν το χώρο .

TO… TABLET ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΤΩΝ


Βλέπουμε τα παιδιά την ώρα που εργάζονται στην ανασκαφή.  Είναι ενθουσιασμένα για αυτό που κάνουν. «Είναι κάτι που τα ενδιαφέρει πάρα πολύ, αισθάνονται ότι κάνουν κάτι δημιουργικό και αυτοπειθαρχούν! Τι ακούω συχνά και μου κάνει εντύπωση; Όταν βρίσκουν κάποια πιναδίκα με επιγραφή της γραμμικής Α΄ μου λένε «κυρία το tablet το iphone της εποχής;» αναφέρει η αρχαιολόγος.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης μας στο χώρο ζητήσαμε και την άποψη των μικρών μαθητών.
«Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που κάνουμε εδώ, βρίσκεις αρχαία αντικείμενα και κάνεις τη δουλειά του αρχαιολόγου» μας είπε ο
Παναγιώτης  Μαραγκουδάκης, ενώ η    Χάρις Ξανθουδάκη σημειώνει πως «περνάμε πολύ ωραία κάθε φορά που ερχόμαστε στο αρχαιολογικό εργαστήρι και συγχρόνως μαθαίνουμε».
«Μαθαίνουμε πολύ χρήσιμα πράγματα και περνάμε και ωραία» λέει η Βασιλική Χατζηδάκη μαθήτρια της Στ΄ τάξης συμπληρώνοντας ότι πράγματα που μαθαίνει στο σχολείο έχει ευκαιρία να τα δει και από κοντά. Η αδελφή της Μαρία τονίζει πως «είμαι εδώ κάθε εβδομάδα και μαθαίνω συνέχεια καινούργια πράγματα και περνάω ευχάριστα». Στα πλαίσια της δημιουργικής απασχόλησης τους τα παιδιά μπορούν μέσα στο   archaeolab  να συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές εργασίες και πειράματα.

ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Για το καλοκαίρι προετοιμάζονται  μια σειρά εργαστηρίων πειραματικής αρχαιολογίας σε συνεργασία με την αρχαιολόγο Δρ Τατιάνα Φραγκοπούλου που θα απευθύνονται σε ενήλικες. Το πρώτο εργαστήριο έχει αντικείμενο την μινωική κουζίνα, όπου μεταξύ άλλων θα παρασκευαστούν μινωικά γεύματα μαγειρεμένα σε πήλινα μινωικά σκεύη σε ανοιχτή φωτιά ! Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα εργαστήρια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως λιθοτεχνία, αρχαιοβοτανική κλπ. όπως επίσης από το 2018 προγραμματίζονται δράσεις με ξένους φοιτητές πανεπιστημίου.
Σημειώνεται ότι η  Κούλα Μπορμπουδάκη, έχει σπουδάσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών  με ειδικότητα στην προϊστορική αρχαιολογία, έχει κάνει μεταπτυχιακό στο ΑΠΘ, ενώ στα άμεσα σχέδια της ένα διδακτορικό πάνω στο κοινωνικό κομμάτι της αρχαιολογίας. Έχει εργαστεί σε αρκετές πανεπιστημιακές ανασκαφές, ημερίδες, συνέδρια και από το 2015 συμμετέχει στην ανασκαφή της αρχαίας Φαλάσαρνας.

Περισσότερες πληροφορίες στα  www.archaeolab.gr και στο fb www.facebook. com/archaeolab  και στο τηλ. 6939305668.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Είμαι η διευθύντρια του 2ου νηπιαγωγείου Χανίων. Θα θέλαμε να επισκεφτούμε τον χώρο σας όμως πιο πρώτα θα θέλαμε να μιλήσουμε μαζί σας. Σε ποιο τηλέφωνο μπορούμε να σας βρούμε και τι ώρα;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα