Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μικροφύκη για την προστασία του περιβάλλοντος

Μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος καλλιέργειας μικροφυκών που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα ερευνά ένας υποψήφιος διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης, από το Εργαστήριο Σχεδιασμού Περιβαλλοντικών Διεργασιών, με διευθυντή τον Καθηγητή κ. Πέτρο Γκίκα.

Ο Γιώργος Μακάρογλου

O Γιώργος Μακάρογλου απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος (σήμερα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος) του ιδρύματος παρουσίασε τη διδακτορική διατριβή πάνω στα “μικροφύκη” στα πλαίσια του 4ου Συνεδρίου που πραγματοποίησε η Σχολή του. Ποια είναι όμως τα μικροφύκη και ποιες οι βασικές τους ιδιότητες;

Γιατί η καλλιέργεια του μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση των καυσαερίων που παράγουν οι βιομηχανίες;

Απαντήσεις στα παραπάνω δίνει στα “Χ.ν.” ο κ. Μακάρογλου. «Τα μικροφύκη είναι φωτοσυνθετικοί ευκαριωτικοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι αναπτύσσονται σε γλυκό ή θαλασσινό νερό, ακόμα και στο έδαφος ή στον πάγο. Για την ανάπτυξή τους χρησιμοποιούν ηλιακό ή τεχνητό φως, θρεπτικά συστατικά και διοξείδιο του άνθρακα, παράγοντας οξυγόνο μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Συνεπώς, χρησιμοποιούν παρόμοιους μηχανισμούς όπως τα φυτά, απαιτώντας μάλιστα μικρότερες εκτάσεις γης.

Μπορούμε να τα αναπτύξουμε είτε σε τεχνητές λίμνες, είτε σε κλειστά συστήματα με ελεγχόμενες συνθήκες. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι ότι δεσμεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε και να δεσμεύσουμε ένας μέρος των καυσαερίων από εργοστάσια, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα μικροφύκη έχουν χρήση σε διάφορους τομείς, όπως την παρασκευή εμβολίων, φαρμάκων, καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής (πχ. πρωτεΐνες, υδατάνθρακες). Μπορούν ακόμα και να χρησιμοποιηθούν ως βιοκαύσιμα» απαντάει ο υποψήφιος διδάκτορας.

Τα μικροφύκη είναι απλά κύτταρα, συνήθως πράσινου χρώματος όταν αναπτύσσουν τις αποικίες τους. Για τα πειράματα του ο υπ. Διδάκτορας πήρε στελέχη μικροφυκών από την εκβολή ποταμού στη Σούδα.

Μέσα από τη διδακτορική του διατριβή ο ερευνητής θέλει να επιτύχει τρεις στόχους:

• Αρχικά τη μετάλλαξη του ήδη υπάρχοντος στελέχους για την αύξηση της παραγωγικότητας του.

• Την εύρεση καινοτόμων μεθοδολογιών για τη βελτιστοποίηση των διεργασιών παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμβάλλοντας στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

• Τρίτος στόχος αποτελεί η εύρεση καινοτόμων μεθοδολογιών για την ανάκτηση και ξήρανση βιομάζας μικροφυκών, οι οποίες θα έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Χαρακτηριστικά εξηγεί πως στη συγκεκριμένη διδακτορική διατριβή « θέλαμε να δοκιμάσουμε μια διαφορετική μέθοδο καλλιέργειας των μικροφυκών, με τα κύτταρα να βρίσκονται ακινητοποιημένα πάνω σε μια τραχιά επιφάνεια από γυαλί αμμοβολής για το σχηματισμό “βιοφιλμ”.

Σκοπός είναι η μείωση των σταδίων επεξεργασίας της βιομάζας εφόσον τα κύτταρα θα βρίσκονται σε συγκεκριμένο σημείο στο μέσο καλλιέργειας (φωτο-βιοαντιδραστήρας) και κατά συνέπεια θα μπορούσε να μειωθεί το συνολικό κόστος καλλιέργειας».

Μέρος τη δουλειάς του ο κ. Μακάρογλου την έχει ήδη παρουσιάσει σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια, παράλληλα ετοιμάζει σχετικές δημοσιεύσεις σε εξειδικευμένα επιστημονικά περιοδικά, ενώ πραγματοποιεί τα πειράματα του στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα