«Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια», λέει η αλεπού στον μικρό πρίγκιπα, στο εμβληματικό βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ.
Τα λόγια αυτά περιγράφουν ίσως και με τον καλύτερο τρόπο το θεατρικό εγχείρημα που πρόκειται να παρουσιάσει το Σάββατο, 28 Μαϊου, στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” το Εργαστήριο του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης για άτομα με αναπηρία, σε συνεργασία με το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ΑμεΑ “Ατλαντίδα”. Κι αυτό γιατί οι “Μικροί πρίγκιπες και μικρές πριγκίπισσες” είναι μια παράσταση αλλιώτικη και γοητευτική, όπου τα όσα θα διαδραματίζονται επί σκηνής, είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από τα όσα έχουν κατακτήσει οι συντελεστές του έργου στις πρόβες.
Λίγο πριν ανέβει η αυλαία, τα “Χ.ν.” μίλησαν με συντελεστές της παράστασης, για τα όσα έζησαν οι “πρίγκιπες” και οι “πριγκίπισσες” του έργου έως ότου καταφέρουν να πατήσουν στο θεατρικό σανίδι για να παρουσιάσουν το έργο τους.
“ΟΡΑΤΟΙ” ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Η σκηνοθέτις Ανθή Μαρινάκη γνώριζε τα περισσότερα άτομα της παράστασης ήδη από την “Ατλαντίδα” κι είχε συνεργαστεί μαζί τους, ενώ παράλληλα εργάζεται στο ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. «Η παράσταση αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ένα πραγματικό θέατρο και μια διαδικασία καλλιτεχνική. Έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτά ότι οι πρόβες τους γίνονται έξω από το σχολικό τους περιβάλλον, στο Πνευματικό Κέντρο, σε έναν χώρο που φιλοξενεί κι άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και με άλλους ανθρώπους που κάνουν πρόβα εκεί, προετοιμάζουν κάποια δουλειά τους κ.λπ. Το κυριότερο όμως είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία τα άτομα με αναπηρία που συμμετέχουν θα γίνουν περισσότερο “ορατοί” στην πόλη, θα τους γνωρίσει η τοπική κοινωνία καλύτερα», εξήγησε η κα Μαρινάκη και πρόσθεσε ότι η ανταπόκριση των παιδιών που συμμετέχουν στην παράσταση ήταν εξαιρετική.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ “ΣΑΝΙΔΙ”
«Σκοπός αυτής της παράστασης είναι να κοινωνικοποιηθούν άνθρωποι που έχουν ζήσει τη ματαίωση κι έχουν βρεθεί στο περιθώριο λόγω της αναπηρίας τους και να εκφράσουν συναισθήματά τους», σημείωσε ο κοινωνικός φροντιστής, βοηθός σκηνοθέτη και σκηνογράφος της παράστασης Βασίλης Γκίκας.
Η παράσταση δουλεύεται εδώ και μήνες, όπως εξήγησε και πρόσθεσε: «Όταν ξεκινήσαμε κινούμασταν σε ένα επίπεδο περισσότερο ψυχοθεραπευτικό και καταλήξαμε στις τελευταίες πρόβες σαν να βλέπεις μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα που κινείται με σοβαρότητα, είναι όλοι αφοσιωμένοι, και οι πρόβες γίνονται σαν να επρόκειτο για μια ομάδα τυπικών, χωρίς αναπηρία, ατόμων».
Για τον κ. Γκίκα η παράσταση αποτέλεσε την αφορμή ώστε τα παιδιά με αναπηρία να αποκτήσουν καινούριες κοινωνικές δεξιότητες και να δουν την καθημερινότητά τους διαφορετικά: «Η παράσταση αποτέλεσε καθημερινό θέμα συζήτησης γι’ αυτά. Ήταν ένας λόγος για να χαμογελάσουν, να πειράξει ο ένας τον άλλον. Υπήρχαν παιδιά που έμαθαν να πηγαίνουν μόνα τους στο Πνευματικό Κέντρο για τις πρόβες κι άλλα που θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τη συγκοινωνία».
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Παράλληλα, όμως, η “σφραγίδα” της θεατρικής ομάδας μπήκε σε όλα τα στάδια και σε όλες τις εργασίες που προϋποθέτει μια θεατρική παραγωγή: από την επιλογή του έργου μέχρι τα σκηνικά και τη μουσική.
«Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν πολύ καλά. Σιγά σιγά “ξεκλείδωσαν” συναισθηματικά μέσα από ασκήσεις που κάναμε» τόνισε η βοηθός σκηνοθέτη Ειρήνη Μαυροματάκη.
Η τέχνης, όπως υπογράμμισε, εκτός των άλλων, λειτουργεί θεραπευτικά για όλους, και γι’ αυτούς που την ασκούν αλλά και για όσους την παρακολουθούν: «Λειτούργησε με αυτό τον τρόπο και γι’ αυτά τα παιδιά. Έγιναν πιο κοινωνικά, “ανοίχτηκαν”», πρόσθεσε.
ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι συντελεστές της παράστασης στην τοπική κοινωνία είναι να μπει ένα “φρένο” στην περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία. Να δημιουργηθεί μια γέφυρα με το “διαφορετικό”, να αποκαλύψει τις δυνατότητες ενός κόσμου συνεργασίας, συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς: «Μέσα από την παράσταση θέλουμε να σταματήσει η περιθωριοποίηση των ατόμων με αναπηρία και να καταλάβει η κοινωνία ότι οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν ικανότητες και μπορούν να λάμψουν. Αρκεί να τους δώσεις την ευκαιρία και να έχεις τη διάθεση να επικοινωνήσεις μαζί τους πέρα από τα κοινωνικά στερεότυπα», ήταν τα λόγια των συντελεστών καθώς κλείναμε την κουβέντα μας.
Μια πρωτοβουλία που ήρθε για να μείνει
Για το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης είναι η πρώτη φορά που οργανώθηκε ένα Εργαστήρι για άτομα με αναπηρία, όπως τόνισε μιλώντας στα «Χ.ν.» η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ Σοφία Μαλανδράκη. Τόνισε, δε, ότι πρόθεση του Δ.Σ. είναι το Εργαστήρι να συνεχίσει τη λειτουργία του και τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας στη συζήτηση για την ισότιμη αντιμετώπιση των ΑμεΑ μέσα στην κοινωνία. «Θέλουμε να συνεχιστή αυτή η πρωτοβουλία και να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν. Πιστεύουμε ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα και τη δύναμη να θέτει θέματα, όπως είναι αυτό της ισότιμης αντιμετώπισης των ΑμεΑ, και αυτό θέλουμε κι από τη μεριά μας να κάνουμε», ανέφερε σχρτικά η κα Μαλανδράκη, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ήρθε για να μείνει.
Η παράσταση
Το Εργαστήριο του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης για άτομα με αναπηρία σε συνεργασία με το Κ.δ.α.π. ΑμεΑ “Ατλαντίδα” θα παρουσιάσουν την παράσταση “Μικροί πρίγκιπες και μικρές πριγκίπισσες” το Σάββατο 28 Μαΐου στο Θέατρο «Μ. Θεοδωράκης» στις 7.30 το απόγευμα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Εμψυχωτές του εργαστηρίου: Ανθούλα Μαρινάκη, Ειρήνη Μαυροματάκη και Βασίλης Γκίκας.
Συμμετέχουν: Βίκη Βαμβακούλα, Νίκη Γιαπιτζάκη, Κώστας Δασκαλάκης, Εμμανουέλα Δρακάκη, Παντέλης Δαράκης, Σταμάτης Θυμάκης, Γιώργος Καλαϊτζιδάκης, Νίκος Καρεδάκης, Μαρία Κουτσογιαννάκη, Γιώργος Μυλωνάκης, Νικολέτα Πανούση, Μαρία Παντελάκη, Βαγγέλης Παντελάκης, Γιάννης Παπαδερός, Ίρις Παπαδοπούλου, Αντώνης Πεντεράκης, Κώστας Πιπεράκης, Νίκος Πιπεράκης, Κωνσταντίνος Τζιομάκης, Γεράσιμος Στυλιανακάκης, Βαγγελιώ Φαραντάκη
Μουσικοί: Έσλα Στουρνάρα, Κατερίνα Πιτροπάκη, Δέσποινα Βαϊγκούση