Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μικροπολιτικά και όχι μόνο

-(αποχαιρετισμός στον Αύγουστο) Μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, με μια παρατεταμένη ζέστη και υγρασία. Ο τουρισμός “καλά κρατεί” στο νησί, όπως και η θερινή ραστώνη. Το σύνηθες παράπονο των καταστηματαρχών; «Πολλοί τουρίστες, λίγα τα ευρώ»!
Σε λίγο θα ανοίξουν τα σχολεία, θα ορκιστούν οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, θα ανοίξει η ΔΕΘ με τους πολιτικούς μας να αναζητούν βήμα λόγου και πειθούς των ψηφοφόρων τους για τα μελλούμενα: επανέναρξη, λοιπόν, και της πολιτικής ζωής. Υποτίθεται ότι ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας των ανακατατάξεων, της εκκαθάρισης λογαριασμών, των μετακομίσεων και της οικονομικής ενδυματολογικής και πολιτικής “ανανέωσης”… Οψόμεθα.

-(υπερπλεόνασμα) Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) απέβλεπε “ντε και καλά” σε υπερ-πλεονάσματα κάθε χρόνο! Δηλαδή σε περισσότερα χρήματα από όσα ζητούσαν οι δανειστές! Μια αφελής παραπειστική εξήγηση ήταν ότι έπρεπε να βοηθηθούν τα “ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα”, έστω με ολιγόευρα επιδόματα. Σωστό, αλλά τα λεφτά από πού θα αντλούνταν, αν όχι από από τους ίδιους τους φουκαράδες φορολογούμενους -τα ίδια υποζύγια του κρατικού προϋπολογισμού; Κουτοπόνηρη δηλαδή ψευδοφιλοσοφία “ρηχής αλληλεγγύης” και δήθεν ανθρωπισμού μιας ιδιότυπης “αριστεράς”, η παραπάνω πολιτική! Αντίθετα, μια πραγματικά αριστερή κυβέρνηση, θα έπρεπε να είχε ως πρώτο μέλημά της τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης φορολογώντας κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο (εφοπλιστές). Οι Ευρωπαίοι επιμένουν για “πλεονάσματα” (3,5%), όχι για “υπερ-πλεονάσματα”! Θα μπορέσει η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευθεί κάποια μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων; Λίγο απίθανο κατά τη γνώμη μας. Αλλά, αν θέλουμε να ξεκινήσει η περίφημη ανάπτυξη, μόνον έτσι θα μπορούσε να αρχίσει.

-(τα ενοίκια) Και στα Χανιά είναι φοβερό το πρόβλημα της εξεύρεσης στέγης για νέους φοιτητές και δημόσιους υπαλλήλους (δάσκαλους, καθηγητές κ.ά.) Και όμως υπάρχουν οικήματα που ανήκουν στο Δήμο και είναι, χρόνια τώρα, αναξιοποίητα και μάλλον υπό κατάρρευση (π.χ. παλιό ΙΚΑ). Το παλιό ΙΚΑ θα μπορούσε κάλλιστα, με κάποια μικρή διαμόρφωση και ανακαίνιση, να φιλοξενήσει μικρό αριθμό της κατηγορίας αυτής έναντι λογικού ενοικίου.

-(παγκόσμια ύφεση) Η νέα παγκόσμια ύφεση της οικονομίας (μετά από εκείνη του 2008) αργά ή γρήγορα θα φανεί στον ευρωπαϊκό ορίζοντα. Ο οικονομικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας έχει ήδη αρχίσει. Αλλά μια ανεπιθύμητη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, στην Ελλάδα μόνο προβλήματα θα φέρει. Βλέπετε, οκτώ χρόνια λιτότητας είναι πάρα πολλά για μια μικρή οικονομία που μόλις τώρα συνέρχεται.
Τι θα σημαίνει για μας μια μείωση της διεθνούς ανάπτυξης; Σίγουρα μικρότερη τουριστική κίνηση, λιγότερες εξαγωγές και φυσικά επενδυτές πολύ πιο επιφυλακτικούς. Κι αν σταματήσει η έστω αναιμική ανάπτυξη που έχουμε σήμερα, τότε και οι θέσεις εργασίας θα ελαττωθούν και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα δυσκολέψει ξαναφέρνοντας την κοινωνία μπροστά στο φάσμα νέας λιτότητας… Το παραπάνω πρόβλημα επιδεινώνουν άλλοι δυο παράγοντες: η κλιματική αλλαγή που φουντώνει με τα δάση του Αμαζονίου να καίγονται, αλλά και ένα άτακτο (No deal) Brexit με επιπτώσεις στην οικονομία της Ε.Ε., και της χώρας μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα