Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Μήνας εφηβείας

Τα ζητήματα του εκφοβισμού, της βίας και του ρατσισμού στα σχολεία, της φιλίας, της οικονομικής κρίσης  καθώς και άλλα θέματα που αφορούν τους εφήβους συζήτησαν χθες η συγγραφέας Αννα Κοντολέων με μαθητές από το 1ο Γενικό Λύκειο Νέας Χώρας, με αφορμή τον “Μήνα εφηβείας” που φιλοξενείται για τρίτη χρονιά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε συνεργασία με τις εκδόσεις “Πατάκη”.
Στο περιθώριο της συνάντησης μιλώντας στα “Χ.Ν.” η συγγραφέας Αννα Κοντολέων τόνισε ότι «με αφορμή το βιβλίο “Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπάνω” εστιάζουμε στο ζήτημα του ρατσισμού και του σχολικού εκφοβισμού. Μέσα από βίντεο, διαδραστικές ασκήσεις και παιχνίδια προσπαθούμε να αγγίξουμε πολύπλευρα τα δύο αυτά σοβαρά ζητήματα που αφορούν τα παιδιά, τα οποία τα αντιμετωπίζουν στη ζωή τους και στην καθημερινότητά τους». Η κα Κοντολέων υπογράμμισε ότι «η ανταπόκριση των παιδιών είναι εξαιρετική. Θεωρώ ότι οι συναντήσεις αυτές με αφορμή και τον “Μήνα εφηβείας” είναι  ένας τρόπος για να επισκεφθούν τα παιδιά τη  βιβλιοθήκη, να δουν ότι είναι ένας χώρος “ζωντανός”. Να βρουν βιβλία που τα αφορούν μέσα από δεκάδες εξαιρετικούς τίτλους και να βάλουν το λογοτεχνικό βιβλίο στη ζωή τους. Παράληλα στο τέλος των συναντήσεών μας εξηγούμε στα παιδιά τι σημαίνει και ποια είναι η δουλειά ενός συγγραφέα καθώς και πώς γράφεται ένα βιβλίο. Επίσης λύνονται απορίες και ερωτήματα που μπορεί να θέσουν τα ίδια τα παιδιά και θέλουν να τα συζητήσουμε μαζί», κατάληξε η κα Κοντολέων.
Για το πώς βλέπουν τον “Μήνα εφηβείας” και τις συναντήσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη μίλησαν στα “Χ.Ν.” τρεις από τους μαθητές.

Ειρήνη: «Εναλλακτικός τρόπος διδασκαλίας»
«Ο “Μήνας εφηβείας” στη βιβλιοθήκη θεωρώ ότι αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο διδασκαλίας. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, γιατί μάθαμε πώς να συνεργαζόμαστε καλύτερα, ενώ με παιδιά που δεν κάνουμε παρέα στο σχολείο ήρθαμε πιο κοντά. Δεδομένο ότι κάθε πηγή βίας πηγάζει από μέσα μας, με τις συζητήσεις αυτές μαθαίνουμε να δαμάζουμε αυτά τα συναισθήματα, με όφελος να γίνουμε καλύτεροι και συνεργάσιμοι άνθρωποι».

Ρούσσος: «Γνωριμία με τη βιβλιοθήκη»
«Με αυτές τις συναντήσεις καταφέρνουμε και λύνουμε κάποιες διαφορές και προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ μας στις τάξεις. Ο διάλογος που ακολουθεί μάς κάνει να διορθώνουμε τα λάθη μας και να εκτονώνουμε την ενέργεια που διαθέτουμε, θετική ή αρνητική και να βελτιώνουμε τη γενική μας συμπεριφορά. Επίσης οι συναντήσεις αυτές τη βιβλιοθήκη την καθιστούν πιο οικεία, ενώ για πολλά παιδιά θα αποτελέσει την απαρχή, ώστε να την επισκέπτονται στο μέλλον πιο συχνά».

Γιάννα: «Συνεργασία και οικειότητα»
«Θεωρώ ότι οι συναντήσεις – συζητήσεις  αυτές θα πρέπει να γίνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και όχι μόνο τον “Μήνα εφηβείας”. Οι συναντήσεις αυτές δημιουργούν μια καλύτερη συνεργασία και μια πιο μεγάλη οικειότητα μεταξύ των μαθητών, που είναι αναγκαία την εποχή που ζούμε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα