Φτιάχνοντας ένα κύκλο στη μέση της πλατείας Αγοράς οι πρώην εξαρτημένοι και οι γονείς τους έδωσαν το μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούν να καταφέρουν να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα των ουσιών και να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη ζωή.
Η δράση που πραγματοποίησε το ΚΕΘΕΑ-Αριάδνη το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς πέτυχε το στόχος της να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών, τζόγου κα.
Τα μέλη του ΚΕΘΕΑ πέρα από τον κύκλο, μοίρασαν φυλλάδια και κέρασαν σουβλάκια τους οδηγούς ως μια ανταμοιβή για την μικρή καθυστέρησης τους.
«Η δράση μας δείχνει ότι όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα. Επικεντρωνόμαστε στις θετικές ιδιότητες του ανθρώπου και στις θετικές αξίες που μπορεί να εκμαιεύσουμε», ανέφερε ο κ. Γαβριλάκης συμπληρώνοντας πως ΚΕΘΕΑ στα Χανιά υποστηρίζει 200 άτομα, 140 εξαρτημένους και 70-80 γονείς.
ΟΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ
«Με λένε Σήφη, είμαι 3 χρόνια στο ΚΕΘΕΑ και 3 χρόνια καθαρός. Είχα χάσει πολλά χρόνια από τη ζωή μου. Ήμουν εξαρτημένος στην κάνναβη και άλλες ουσίες. Ήλθα στο ΚΕΘΕΑ και άλλαξε η ζωή μου. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρέπει να μας κτυπήσουν την πόρτα. Από την πρώτη μέρα κιόλας θα δουν ότι θα γίνουν άλλοι άνθρωποι», μας είπε ένα από τα παιδιά που παρακολουθεί τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μανώλης. «Ήμουν στις ουσίες (ηρωίνη) περίπου 9 χρόνια, απέχω δυόμιση χρόνια που είμαι στην ομάδα του ΚΕΘΕΑ- Αριάδνη. Είμαστε μια μεγάλη ομάδα ατόμων που όλοι κάνουμε μια καθαρή προσπάθεια, στηρίζουμε ο ένας στον άλλο και δεν ξεχνάμε. Στεκόμαστε στην κοινωνία όπως όλοι οι άνθρωποι διεκδικώντας τα δικαιώματα μας. Πριν δεν είχαμε στόμα να μιλήσουμε γιατί ήμασταν εξαρτημένοι. Τι θα συνιστούσα στα παιδιά που είναι εξαρτημένοι; Να ζητήσουν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ και στους ανθρώπους που είναι δίπλα τους!».
Η ΓΟΝΕΑΣ
Η Δέσποινα είναι μητέρα μιας κόρης που στα 25 της αποφάσισε να απεξαρτηθεί και παραμένει 4 χρόνια καθαρή. «Η κόρη μου αποφάσισε να μου μιλήσει, ζήτησε τη στήριξη μου, και πήγαμε στο ΚΕΘΕΑ. Μπήκαμε σε ένα τελείως διαφορετικό δρόμο. Ψάχνω ως γονιός της δικές μου ευθύνες, τα δικά μου λάθη και παραλείψεις πολλά χρόνια πίσω, ειδικά στην εφηβική ηλικία» μας είπε η μητέρα που παρακολουθεί και αυτή τις συνεδρίου του Κέντρου.
Τις ζητάμε να μας περιγράψει την καθημερινότητα του γονιού με εξαρτημένο παιδί. «Στην αρχή ήταν το αλκοόλ. Οι άλλες ουσίες ήλθαν πιο μετά. Δεν ντρέπομαι να πω ότι αδιαφόρησα γιατί δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε. Δεν έβλεπα και πάρα πολλά το πιο βασικό είναι ότι άλλαξαν οι συμπεριφορές του παιδιού. Έγινε επιθετική, κλείσθηκε στον εαυτό της, σταμάτησε το σχολείο (πολύ βασικό), σταμάτησε άλλες δραστηριότητες που έκανε, δεν ήθελε τα αδέλφια της. Και αυτά ήταν σημάδια πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Εγώ δεν έτρεξα γρήγορα, προσπαθούσα μόνη μου μήπως διορθώσω τα πράγματα. Όταν μπεις σε αυτή τη δίνη, δεν μπορείς μόνος σου. Χρειάζεται να κάνει μια συγκεκριμένη πορεία μέσα από τη βοήθεια που σου δίνει το ΚΕΘΕΑ», ήταν η απάντηση της.