«Τα εγκλήματα των ναζί δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ, το οφείλουμε στις αυριανές γενιές»! Με αυτά τα λόγια δύο Γερμανοί πολίτες που δεν θέλουν να ξεχάσουν, οι γιατροί Ariadne και Werner Vogt, επισκέφθηκαν τα μνημεία σε Κάντανο και Φλώρια και παρέδωσαν μία επιταγή με χρηματικό ποσό για τις ανάγκες του ιστορικού Μουσείου στην Κάντανο στον τοπικό Δήμο. Εμπνευση για την ενέργειά τους ήταν η ιστορία που τους διηγήθηκε ο Χανιώτης πανεπιστημιακός Aντώνης Σκαμνάκης για τον Αριστείδη Τουρναζάκη (αδελφό της γιαγιάς του) που είχε εκτελεστεί διά αποκεφαλισμού από τους ναζί στη φυλακή της Αγιάς τον Σεπτέμβρη του 1944.
«Θέλαμε να δώσουμε κάτι πίσω στην Ελλάδα και τους Ελληνες. Γνωρίζουμε ότι οι ναζί συμπατριώτες μας έκαναν πολλά εγκλήματα στη χώρα σας και στην Κρήτη. Γι’ αυτό και θέλουμε αυτή η μνήμη για τα εγκλήματα αυτά να μην ξεχαστεί ποτέ και κυρίως να μην ξανασυμβεί ποτέ» τόνισε η κα Ariadne μιλώντας στα “Χ.Ν.”. Ο παππούς της κας Ariadne ήταν από τους Γερμανούς πολίτες που βρέθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. «Ο παππούς μου, που πέθανε πριν από μερικές εβδομάδες, θυμάμαι χαρακτηριστικά να μου λέει ότι “η γενιά σας μπορεί να μην είναι υπεύθυνη γι’ αυτό που έγινε με τον ναζισμό, αλλά είναι υπεύθυνη ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ”. Αυτά τα λόγια δεν μπορώ να τα ξεχάσω» σημείωσε.
«ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ»
Παράλληλα η κα Αriadne υπογράμμισε, συνομιλώντας με τον αντιδήμαρχο Καντάνου – Σελίνου κ. Γ. Βακάκη, στον οποίο και παρέδωσε την επιταγή με το χρηματικό ποσό, πως τα αιτήματα της Ελλάδας για επιστροφή του κατοχικού δανείου και της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν από τις γερμανικές κυβερνήσεις.
«Είναι μεγάλη η τιμή για μας, αλλά κυρίως για τους προγόνους μας, που υπάρχουν άνθρωποι από τη Γερμανία που αναγνωρίζουν τι έγινε εδώ» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ. Γιώργος Βακάκης επισημαίνοντας πως είναι πολύ σημαντικό ότι όλο και περισσότεροι Γερμανοί πολίτες αναγνωρίζουν το ελληνικό δίκαιο σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις. Στη συνέχεια οι Γερμανοί πολίτες κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο της Καντάνου, ενώ νωρίτερα είχαν περιηγηθεί και ξεναγηθεί στο Μουσείο με τα ιστορικά αντικείμενα από την περίοδο της κατοχής που λειτουργεί στο δημοτικό κατάστημα. «Είναι πολλοί οι Γερμανοί που εκτελέστηκαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους ναζί, κάτι που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει. Εμείς οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα του ναζισμού και να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβούν ποτέ» είπε από τη μεριά του ο κ. Werner Vogt.
«Ντροπή το μνημείο στα Φλώρια»
«Είμαι πολύ λυπημένη που βλέπω αυτό το μνημείο» τόνισε η κα Αriadne που βρέθηκε στα Φλώρια και στον χώρο του μνημείου της 5ης Ορεινής Μεραρχίας. «Είναι προφανέστατο ότι δεν πρόκειται για μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης, αλλά για μνημείο που εξυμνεί αυτούς που σκοτώθηκαν για τη “Μεγάλη Γερμανία”. Ενα τέτοιο ναζιστικό μνημείο δεν θα επιτρεπόταν ποτέ στη Γερμανία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο κ. Werner υπογράμμισε πως «πρόκειται για ένα μνημείο καθαρής ναζιστικής τεχνοτροπίας και δεν έχει καμία σχέση με την ειρήνη. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το δέχθηκαν εδώ οι τοπικοί φορείς». Σημειώνεται ότι το μνημείο στα Φλώρια έγινε από την 5η Μεραρχία κατά τη διάρκεια της κατοχής και ανακατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90.