Μηνύματα προς πολλαπλές κατευθύνσεις, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε χαιρετισμό του προς τις Ελληνίδες και του Ελληνες της Διασποράς. Στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για «εις το διηνεκές» συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. και τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Ο κ. Παυλόπουλος έκανε στη συνέχεια εκτενή αναφορά στα εθνικά θέματα, με αιχμές οι οποίες κατά κύριο λόγο απευθύνονται προς την Τουρκία. Οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, αλλά «και η ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας κρατών», εξαρτώνται, όπως είπε, από τον σεβασμό ορισμένων σταθμών, όπως το σύνολο «της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης». Εξαρτώνται επίσης από το σύνολο του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία, όπως είπε, «προσδιορίζει, επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ο κ. Παυλόπουλος άφησε, επίσης, έμμεσες πλην σαφείς αιχμές και για την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι απαιτείται σεβασμός των υφιστάμενων συνόρων «αποκηρύσσοντας τη χρήση ονομάτων που όχι μόνον παραχαράσσουν βαναύσως την Ιστορία αλλά και αποπνέουν αλυτρωτισμό, εντελώς αντίθετο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Υπενθύμισε, επίσης, τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, «πρωτίστως δε του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».
Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τους Ελληνες του εξωτερικού για τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους και το 2017, καθώς, όπως είπε, η συμβολή τους «προκειμένου να ξεπεράσουμε οριστικά και το συντομότερο τη δεινή αυτή κρίση, όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά εντάθηκε». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέγραψε την Ελλάδα ως «πραγματικό πυλώνα δημοκρατικής σταθερότητας και ασφάλειας» στην περιοχή, παρά την κρίση. Και προέβλεψε ότι «αρχής γενομένης από το 2018», η Ελλάδα θα μπορέσει να χαράξει «το μέλλον που μας αναλογεί και μας ταιριάζει», μιλώντας ουσιαστικά για το τέλος της κρίσης.
Πηγή:Καθημερινή