Τη μνήμη και την πολύπλευρη και πλούσια πνευματική και κοινωνική προσφορά του Ειρηναίου Γαλανάκη τίμησε χθες η κοινωνία της Κισσάμου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης πήρε το όνομα του μακαριστού μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου, ενώ ο κ. Παυλόπουλος και ο δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ειρηναίου Γαλανάκη, που φιλοτέχνησε ο Χανιώτης γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης.
Λίγο νωρίτερα, σε εκδήλωση που έγινε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου, ο κ. Παυλόπουλος αναγορεύτηκε σε επίτιμο δημότη του Δήμου Κισσάμου.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και οι μητροπολιτες Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης, οι βουλευτές Ντ. Μπακογιάννη και Μ. Βολουδάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής, οι δήμαρχοι Χανίων και Καντάνου – Σελίνου Τ. Βάμβουκας και Αντ. Περράκης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών καθώς και πλήθος κόσμου.
ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ
Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε τον Ειρηναίο Γαλανάκη μέγα ιεράρχη της Ορθοδοξίας και ανθρωπιστή, που μέσα από το έργο και τον βίο του συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη του Δήμου Κισσάμου, αλλά κυρίως του ανθρωποκεντρικού μηνύματος της Ορθόδοξης Πίστης μεταφέροντάς το και πέρα από τα σύνορα της Κρήτης και της Ελλάδας.
«Εκπληρώνω οφειλόμενο χρέος εκ μέρους της Πολιτείας, σε έναν μεγάλο εκπρόσωπο, μια μεγάλη πνευματική φυσιογνωμία της Ορθοδοξίας και της Κρήτης», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος και τόνισε ότι ο Ειρηναίος Γαλανάκης υπήρξε ένας πνευματικός φάρος, ο οποίος πήρε τα διδάγματα και τα οράματα της Ορθοδοξίας και τα πήγε πέρα από την Κρήτη και την Ελλάδα.
«Εξέπεμψε μέσα από την Ορθοδοξία το βασικό της χαρακτηριστικό: Τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Αυτό το ανθρωπιστικό μήνυμα, που είναι βασικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού μας το υπηρέτησε ο Ειρηναίος Γαλανάκης όσο λίγοι, υπηρετώντας ταυτόχρονα την έννοια της ελευθερίας και της δικαιοσύνης», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ παρέπεμψε στο βιβλίο του μακαριστού μητροπολίτη «Η επανάσταση των συνειδήσεων» αλλά και σε ένα άρθρο που είχε δημοσιεύσει ο ξεχωριστός ιεράρχης την Πρωτοχρονιά του 1995 στα «Χ.ν.» καλώντας τότε την κοινωνία να ξαναβρεί το «πνεύμα του Θερίσου», το ρωμαλέο, δηλαδή, δημιουργικό, ελεύθερο πνεύμα της Κρήτης.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε, μάλιστα, πως ο Ειρηναίος Γαλανάκης υπηρέτησε την ελευθερία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας: «Πόσοι ιεράρχες μπορούν να επαίρονται ότι υπηρέτησαν την Εκκλησία δίχως να υποστείλουν ούτε κατ’ ελάχιστο τη σημαία της αντίστασης απέναντι στην επτάχρονη δικτατορία; Ελάχιστοι. Κορυφαίος, μεταξύ αυτών, ο Ειρηναίος Γαλανάκης. Κι αυτή την πτυχή δεν πρέπει να την ξεχνάμε, δεν πρέπει εσείς οι Κρητικοί να την ξεχνάτε», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ
Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος χαρακτήρισε τον Ειρηναίο Γαλανάκη αληθινό ηγέτη και οραματιστή. «Ήταν ένας άνθρωπος που έβλεπε μπροστά και μακριά και σφράγισε με τον αρχιερατικό του βηματισμό το μέλλον, τούτο τον τόπο και όχι μόνο», επεσήμανε ο κ. Ειρηναίος.
Ο δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης μιλώντας για τον Ειρηναίο Γαλανάκη τον περιέγραψε ως μια «φωτισμένη και αγιασμένη μορφή» και έκανε αναφορά στο πλούσιο κοινωνικό έργο, που κατάφερε να επιτελέσει ως μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου αλλά και την παρακαταθήκη που άφησε μέσα από τα συγγραφικά του πονήματα. «Όλες οι πρωτοβουλίες και οι εμπνεύσεις του είχαν ένα κυρίαρχο μέλημα: τον άνθρωπο και τις ανάγκες του», τόνισε ο κ. Σταθάκης, ενώ υπογράμμισε την αγάπη και την έγνοια του μακαριστού Ειρηναίου για τα παιδιά, τις γυναίκες και την τρίτη ηλικία.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε λόγο για έναν φωτισμένο ιεράρχη και έναν άνθρωπο της Παιδείας, που έδινε έμφαση στην εκπαίδευση αλλά και την ανάπτυξη του τόπου.
«Ο ιεράρχης που σήμερα τιμούμε ήταν πολυσχιδής προσωπικότητα με πλούσια χαρίσματα ως ποιμενάρχης, παιδαγωγός, θεολόγος και ως άνθρωπος, που νοιαζόταν για τον τόπο.
Από τη Γερμανία ως την Κίσσαμο και από την Κρήτη έως το Οικουμενικό Πατριαρχείο φύτεψε την αγάπη στις ψυχές των ανθρώπων», σημείωσε ο κ. Αρναουτάκης και πρόσθεσε ότι ο Ειρηναίος Γαλανάκης έκανε πράξη την έννοια της αλληλεγγύης.
Επίτιμος δημότης
Πριν από τα αποκαλυπτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγορεύτηκε από τον Δήμο Κισσάμου επίτιμος δημότης. Συγκινημένος ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η τιμή αυτή μετατρέπεται αυτόματα σε χρέος άντλησης, εκ μέρους του, των διδαγμάτων που απορρέουν από τη μακραίωνη ιστορία της Κισσάμου και της Κρήτης, διδάγματα, τα οποία -όπως είπε- θα τον συνοδεύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μάλιστα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία υπογραμμίζοντας τον σεβασμό που θα πρέπει να επιδείξει προς το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και την ελληνική ΑΟΖ.
Ο δήμαρχος Θ. Σταθάκης απέδωσε το “κλειδί της πόλης” στον κ. Παυλόπουλο, ενώ την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διάβασε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταυρούλα Βαρουχάκη.
NA ZHSH H KISSAMOS KAI H KRHTH MAS