Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

“Μήνυμα σε αυτούς που αγωνίζονται”

Mέρος Β’

Ενα σκληρό δοκίμιο για την έλλειψη ανθρωπισμού και την υποβάθμιση της καθημερινής ζωής. Με το φετιχισμό, την υπερλατρεία, του χρήματος να σπέρνει παντού την επικράτηση του εγωισμού. Οπου, ο καθένας για τον εαυτό του έγινε ο καθένας ενάντια στον εαυτό του και εναντίον όλων. Για να συντείνουμε σε μια γενική αποδέσμευση από τη ζωή προς όφελος των οικονομικών δεσμεύσεων με το ψέμα να βασιλεύει εκεί που η μόνη αλήθεια είναι αυτή του κέρδους.

Με την πολιτική να είναι στα χέρια των φουκαράδων που ισχυρίζονται πως υπερσπίζονται το δημόσιο συμφέρον για να το εξαπατήσουν, να κερδίσουν μια εκλογική πελατεία και να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους για εξουσία. Ενα βιβλιο με 12 τολμηρές διαπιστώσεις για την υποβάθμιση των δώδεκα (12) καθοριστικών τομέων της ζωής, αλλά…. κυρίως, οι σημερινές συνθήκες τις μεταλλάσουν σε διαρκή θάνατο.
Ακόμα όμως ο Ραούλ Βανεγκέμ στο βιβλίο του παρουσιάζει πέντε θέσεις για το μεταβατικό στάδιο μεταξύ της στάσιμης χρηματιστηριακής αγοράς και μιας δυναμικής βασισμένης στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.
Για να ολοκληρώσει το δοκίμιό του με δεκατρείς προτάσεις για να τεθεί σε προτεραιότητα η ζωή έναντι της οικονομίας η οποία σωρεύει στη χώρα μας και στον κόσμο.
Ερείπια, με παρακμή όλων των ανθρώπινων συνθηκών για να έρθει ο καιρός η ατομική συνείδηση να αντικαταστήσει την κοινωνική τύφλωση και τον δημοκρατικό μαρασμό της ανθρωπιστικής πολιτικής ευθύνης.

ΟΧΙ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο δεύτερο σήμερα, κείμενό μας για το βιβλίο “μήνυμα σε αυτούς που αγωνίζονται” του Ραούλ Βανεγκέμ θα αναφερθούμε (επιλεκτικά στο τρίπτυχο των περιεχομένων του που είναι):
α’ Δώδεκα διαπιστώσεις…
για την απόλυτη προτεραιότητα που παραχωρείται στην οικονομία και καταστρέφει τον πλανήτη. Με τους παγκόσμιους πληθυσμούς να είναι εγκλωβισμένοι σε μια ολοένα αυξανόμενη φτώχεια, κάτι από το πέπλο μιας σταδιακής απανθρωποίησης.
β) Πέντε θέσεις για το μεταβατικό στάδιο μεταξύ στάσιμης χρηματιστηριακής αγοράς και μιας δυναμικής βασισμένης στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΩΔΕΚΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΩΝ
Με αυτές τις πέντε θέσεις να αιωρούνται πάνω από ένα κόσμο που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ερείπια ανάμεσα σε διαδηλωτές που βλέπουν να επιβεβαιώνεται η κατάσταση τής ερήμωσης του παλαιού κόσμου και:
γ) Δεκατρείς προτάσεις για να τεθεί σε προτεραιότητα η ζωή έναντι της οικονομίας…
Ενώ ο συγγραφέας αποφαίνεται πως «η μόνη προτεραιότητα είναι η ποιότητα της ζωής…».
Ομως ας αρχίσουμε να πλέουμε στην ταραγμένη θάλασσα των δώδεκα διαπιστώσεων του Ραούλ Βενεγκέμ που αντιποιούμενες την ανθρωπιστική ουσιαστικότητα απειλούν τον πλανήτη, τη χώρα μας και τους λαούς με συνεχή καταστροφικά αποτελέσματα.
Πρωταρχική διαπίστωση αποτελεί “Η καταστροφή του αέρα, του νερού, του κλίματος, της πανίδας και της χλωρίδας”.

100.000 ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ
Με τον αέρα της ελεύθερης αγοράς να έχει προκαλέσει μόλυνση. Με ρύπανση, κλιματική απορρύθμιση ψυχική και σωματική υποβάθμιση που μας μαστίζει.
Μόνο στην Ευρώπη η χημική βιομηχανία εμπορεύεται περίπου 100.000 ουσίες από τις οποίες το 95% διασπείρει στην ατμόσφαιρα, τοξικά που συμβάλλουν στην αύξηση θανατηφόρων νοσημάτων…

Ομως, αυτός ο παραλογισμός επιβλήθηκε ως κανόνας και πρότυπα ζωής στο όνομα της ανάπτυξης και της προόδου. Με τις δηλητηριώδεις υψηλοτάτου κινδύνου, αυτές ουσίες να έχουν μολυνθεί όλες οι πηγές νερού αλλά και αέρα που αναπνέουμε.
Με δεύτερη διαπίστωση να είναι η υποβάθμιση της διατροφής με υγειονολογικά επιβλαβείς φρενήρεις εκμεταλλεύσεις του εδάφους… Με ελεγχόμενη γεωργική πολιτική από τα διεθνή λόμπι τα οποία επιβάλλουν και τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Με το χρήμα του εγκληματικού κέρδους να σκοτώνει άμεσα ή εξελικτικά τους καταναλωτές όλων αυτών των δηλητηριωδών με θανατηφόρες ουσίες προϊόντων. Τα οποία αποτελούν ντροπή και εγκληματικότητα όλων όσων τα σχεδιάζουν, τα παράγουν και τα επιβάλλουν στους καταναγκαζόμενους καταναλωτές.

ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Αλλά τι κάνουν οι αρχιτέκτονες της κρατικής εξουσίας στην τρίτη υποβάθμιση των συνθηκών στέγασης; Με δόγμα το άμεσο κέρδος που ακολουθείται πιστά από την πολιτική της αισχροκέρδειας που δημιούργησαν ένα αστικό τοπίο με δομή κυψελών, που οι αρχιτέκτονες της εξουσίας πέτυχαν να καταργήσουν τα σημεία συνάντησης με περιορισμό της κοινωνικής ζωής, με διάλυση της αλληλεγγύης. Αλλά και με πολλαπλασιασμό σε εγκληματογενείς ζώνες εξαθλίωσης και εξαχρείωσης των πάντων. Αλλά και η τέταρτη διαπίστωση υποβάθμισης των δημόσιων μεταφορών ακουμπά στις μαφίες του πετρελαίου, οι οποίες προστατεύονται σε βάρος του παραιτημένου “κυρίαρχου” λαού.

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΙΔΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Η 5η διαπίστωση εξετάζει την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας η οποία τώρα στη χώρα μας έχει πάρει τη χειρότερη μορφή, με ειδεχθή αποτελέσματα για την υγεία των πολιτών της δοκιμαζόμενης χώρας μας. Με αποτελέσματα που προκαλούνται από μια πολιτική η οποία δεν έχει άλλη έγνοια εκτός από την εξοικονόμηση κέρδους.
Η 6η διαπίστωση (και τι να πρωτοπούμε για αυτήν) είναι η υποβάθμιση της παιδείας. Γεγονός που άρχισε από την “μαθητική” επανάσταση του 1968. Για να περάσουμε από την εξέγερση κατά του χουντικού τότε καθεστώτος στη χώρα μας, ώσπου να φθάσουμε στην τρομερή σύγχρονη κατάσταση της ουσιαστικής αποδόμησης της ελεύθερης δημιουργικής παιδείας.

ΟΛΟΙ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ
Ωστόσο η 7η διαπίστωση περιστρέφεται στο σημαντικό θέμα της πολιτικής στις πελατειακές σχέσεις. Αυτή η υποβάθμιση γράφει ο Ραούλ Βανεγκέμ έχει οδηγήσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην κακοποίηση της. Για να γίνει αυτή η δημοκρατία μια κοινοβουλευτική άτυπη δικτατορία που αφαιρεί την ουσία της…
Ωστόσο η 8η διαπίστωση επικρίνει την υποβάθμιση της συνείδησης των ανδρών και τη αλληλεγγύη ως αποτέλεσμα του φετιχισμού του χρήματος και του υλικού μηδενισμού. Οπου ισοσκελίζεται το θύμα με το θύτη: Με αηδία μνησικακία, πλήξη και μαζοχιστική γοητεία. Με όλα αυτά να προκαλούν τον κυνισμό των καταστηματαρχών και των εμπόρων απονεκρωμένων ιδεών (επαναλαμβάνουμε) που ισοσκελίζει το θύμα με το θύτη.
Ετσι, βέβαια, όπως έγινε και με τον ελληνικό λαό που ντόπιοι και ξένοι θέλουν να του φορτώσουν την ευθύνη για τη μεγάλη κρίση που δημιουργήθηκε.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕΝΗ ΣΥΓΧυΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΑΝΟΥΚΛΑ
Για να είναι στη μόδα να αποκαλεί κάποιος “τρομοκράτες” ένα πλήθος διαλυμένων ανθρώπων που οι πάρα πολλές απογοητεύσεις τούς δημιουργούν τη προδιάθεση να επιζητούν το μαρτύριο παρά να μάθουν να ζουν… στη φρίκη.
Με τη σύγχυση όσο περισσότερο απλώνεται τόσο πιθανότερο είναι να μετατραπεί σε μια συναισθηματική πανούκλα. Με τον φετιχισμό του χρήματος (που του αποδίδονται μαγικές ευεργετικές ιδιότητες) να έχει πνίξει με τις στάχτες του (από τις συνέπειες της τρέχουσας κρίσης) και τις τελευταίες ζωντανές σπίθες της ανθρωπότητας.
Ακόμα, όμως και στην 9η διαπίστωση της υποβάθμισης της επιστημονικής και πνευματικής έρευνας, μέσα από την υποταγή στις δυνάμεις της αγοράς και του βραχυπρόθεσμου κέρδους.
Ολα γίνονται ακόμα πιο απελπιστικά με το πρώτο προσόν πλέον του επιστήμονα να πλουτίσει τους εργοδότες του…

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΦΥΣΗ – ΖΩΑ – ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Μέσα από το σχέδιο κατάκτησης της ζωής με γενετικές τροποποιήσεις, κλωνοποίηση, παραγωγή γονιδιακών ζώων, ακόμα και ανθρώπων και φυτών…
Για να βοηθάμε μια τεχνολογική τρέλα, μιας επιχειρηματικής φρενίτιδας. Ετσι η φύση και ο άνθρωπος γίνονται όλο και περισσότερο απλά αντικείμενα ανάλυσης και οικονομικής εκμετάλλευσης κάτω από την τυραννία της κερδοφορίας με την επιστήμη τυφλωμένη από το κέρδος και τις σκοπιμότητες των υπερεξουσιαστικών μηχανισμών να οδηγείται στο σκοταδισμό…
Γι’ αυτά όλα παραθέτει αρκετά στοιχεία ο Βανεγκέμ στο βιβλίο του που είναι τόσο ενδιαφέρον για τους πολλούς π.χ. με τα φάρμακα εργαστήρια που αντί να δημιουργούν φάρμακα για τους αρρώστους να εφευρίσκουν αρρώστιες για να πουλήσουν τα φάρμακα (σελ. 35).
Ωστόσο η 10η διαπίστωση ανατέμνει την υποβάθμιση της αξίας χρήσης εξαιτίας του πληθωρισμού της ανταλλακτικής αξίας και των περιττών υπηρεσιών. Με διαφημιστικές συσκευασίες που υπόσχονται τα πάντα χωρίς να προσφέρουν τίποτα.

ΤΟ ΚΕΝΟ ΑΓΝΟΙΑΣ ΖΩΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΝΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ
Ακόμα στην υποβάθμιση των αγώνων, που παραμένουν στον αρχαϊσμό της συνδικαλιστικής αριστεράς γραφειοκρατίας παράγουν λαϊκισμό που δεν είναι τίποτα άλλο παρά το επιφαινόμενο μιας δημαγωγίας που εκχυδαΐζει την περιφρόνηση του ανθρώπου για τον άνθρωπο.
Με κατάληξη του Ραούλ Βανεγκέμ στην 12η διαπίστωση με τίτλο: “Η έλλειψη ανθρωπισμού και η υποβάθμιση της καθημερινής ζωής.”
Για να πει: «το κενό, που διευρύνεται στο μυαλό και στο σώμα δημιουργεί άγνοια ζωής που είναι γνώση θανάτου. Χωρίς ασφάλεια για τους πολίτες που είναι καταδικασμένοι στην εξαθλίωση, στην αβεβαιότητα, στη δυσαρέσκεια, στο μίσος και στην οργή με παρακμή των ανθρώπινων συνθηκών.
Για να μην υπάρξει καμιά επιστήμη στην υπηρεσία του ανθρώπου, όσο ο κάτοχος της γνώσης δεν καθοδηγείται αποκλειστικά από τις επιταγές της ανθρωπότητας».

ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΔΥΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΒΥΘΙΣΤΕΙ
Ακόμα στο βιβλίο “Μήνυμα σε αυτούς που αγωνίζονται” οι 5 θέσεις που διατυπώνει ο Ρ.B. για τον ερειπωμένο κόσμο μας (στο δεύτερο μέρος του βιβλίου του) είναι:
1) Ο νέος τρόπος παραγωγής που εμφανίστηκε βασισμένος στις δωρεάν φυσικές καθαρές και ανανεώσιμες ενέργειες.
2) Η ανάπτυξη των ελεύθερων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σύνδεση με την ανασύσταση της γεωργίας.
3) Η επικράτηση των γυναικών και των παιδιών.
4) Η δημιουργία ενάντια στην εργασία.
5) Η επιστροφή στη χρηστική αξία των αγαθών.
Ακόμα, ο Ρ.Β. συνεχίζει και στο τρίτο μέρος του βιβλίου του να υψώνει το μεγάλο θέμα της “προτεραιότητας της ζωής έναντι της οικονομίας” με 13 δημιουργικές προτάσεις για την ανάπτυξη των κατάλληλων συνθηκών για τη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής αν καταφέρουμε να πετύχουμε την ανάδυσή μας από την άβυσσο που έχουμε βυθιστεί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα