Μηνύματα συναδέλφωσης έστειλαν Χανιώτες και Κύπριοι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια της συγκινητικής αδελφοποίησης του 9ου Δημοτικού Σχολείου με το “Ελένειον” Δημοτικό Σχολείο της Λευκωσίας Κύπρου που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στα Χανιά.
Εκπαιδευτικοί και γονείς από τα δύο σχολεία ισχυροποίησαν τους στενούς δεσμούς που ενώνουν την Κρήτη και την Κύπρο, δύο νησιά, που όπως επισημάνθηκε κατά την αδελφοποίηση, είναι οι θεματοφύλακες της μακραίωνης ελληνικής παράδοσης. Η επίσκεψη της Κυπριακής αποστολής στο 9ο Δημοτικό Σχολείο περιελάμβανε παρουσίαση από μαθητές/τριες της Β’ τάξης του 9ου Δημοτικού Χανίων τραγουδιών, αλλά και σύντομα δρώμενα. Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης παρουσίασαν το τραγούδι του Μινωταύρου και χόρεψαν τον παραδοσιακό συρτό. Επίσης, οι προσκεκλημένοι από την Κύπρο επισκέφθηκαν το Φρούριο στην Απτέρα, όπου έγινε σχετική ξενάγηση. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας οι μαθητές/τριες της Δ’ τάξης του 9ου Δημοτικού Χανίων παρουσίασαν ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο “Ορνιθες” του Αριστοφάνη, με μάσκες που δημιούργησαν τα παιδιά. Στη συνέχεια χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.
Οι εντυπώσεις που αποκόμισε η Κυπριακή αποστολή και οι μνήμες που κατέγραψαν μοναδικές. Οπως ανέφερε η διευθύντρια του “Ελένειου” Δημοτικού Σχολείου κα Σοφία Κολακίδου «ανυπομονούμε να συναντηθούμε ξανά. Μας ενώνει αδελφική αγάπη. Η καλή χημεία μεταξύ μας φάνηκε από την πρώτη μας επικοινωνία και επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κύπρου κ. Χαράλαμπος Διονυσίου σημείωσε πως «παίρνουμε στις αποσκευές μας πλούσιες και όμορφες αναμνήσεις. Νιώθουμε ότι έχουμε στα Χανιά δικούς μας ανθρώπους. Ήταν ένα ταξίδι σπου θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη».
Από την πλευρά της η διευθύντρια του 9ου Δημοτικού Χανίων Τριανταφυλλιά Γιαννουλάκη επεσήμανε «την εκπληκτική και ουσιαστική επικοινωνία και την πηγαία αγάπη που αναπτύχθηκε μεταξύ μας, το σύντομο διάστημα της παραμονής των Κυπρίων αδελφών μας». Παράλληλα, ανέφερε πως στο πλαίσιο της αδελφοποίησης, επιλέχθηκε ο χώρος της αρχαίας Απτέρας, για τη σύνδεση με τη μακραίωνη ιστορία μας. Ταυτόχρονα, η επιλογή της παράστασης που δόθηκε από μαθητές/τριες της Δ’ τάξης στο αρχαίο θέατρο, συμβολίζει τον ελληνικό πολιτισμό που βρίσκει τους συνεχιστές του στη νέα γενιά».
Φεύγοντας οι Κύπριοι αφιέρωσαν και δυο μαντινάδες στην Κρήτη και τα Χανιά:
Επά στην Κρήτη ήρθαμε
τους φίλους μας να δούμε
να δώσουμε, να πάρουμε
ν΄αδελφοποιηθούμε.
Οι μέρες που μας πέρασαν
αδέλφια μου απ΄την Κρήτη,
θα μείνουν πάντα στην καρδιά
για πάντα εις τη μνήμη.
Τις ακόλουθες μαντινάδες τις αφιέρωσαν τα παιδιά στου φίλους μας από Κύπρο.
Κύπρος είσαι πολύ ωραία
είσαι η ομορφιά μου,
ακόμα κι αν πεθάνω,
θα μείνεις στην καρδιά μου.
Κύπρος μου όμορφο νησί,
Κύπρος μου πονεμένη,
που χρόνια τώρα σε έχουνε
στα δυο μοιρασμένη.
Μικρό νησί είσαι μα ψυχή
έχεις την λιονταρίσια.
Οι Κύπριοι πολέμησαν
τσ΄ οχτρούς τους εις τα ίσια.
Να ΄ταν ο Πενταδάκτυλος
πάνω στον Ψηλορείτη
και να ΄ταν μόνο ένα νησί
η Κύπρος και η Κρήτη.
Η Κρήτη πίνει τη ρακί
η Κύπρος ζιβανία
η μία δίνει τη χαρά
κι η άλλη ευτυχία!!!
Να σημειωθεί πως θα ακολουθήσει επίσκεψη εκπαιδευτικών του σχολείου της Χαλέπας στη Λευκωσία τον ερχόμενο Οκτώβριο.