Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Μηνύματα Ελλήνων ακαδημαϊκών: Αδιαμφισβήτητη η συνθήκη της Λωζάνης

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ισχυρή και μόνο ένας πόλεμος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Την επισήμανση αυτή έκανε στο περιθώριο της εκδήλωσης με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάννης: Ιστορία και Επικαιρότητα»που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος ξεκαθάρισε ακόμα ότι « η Συνθήκη της Λωζάνης έχει υπογραφεί από ένα πολύ μεγάλο αριθμό κρατών και μεγάλων δυνάμεων και δεν είναι από τις συνθήκες οι οποίες εύκολα μπορεί να αλλάξουν. Τέτοιες Συνθήκες που φτιάχνουν τέτοιου είδους σύνορα δεν λήγουν ποτέ. Θα μείνουν μέχρι ένας πόλεμος να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα».
Αναφορικά με την στάση της κυβέρνησης στις προκλητικές αυτές δηλώσεις του τούρκου προέδρου ο κ. Συρίγος τόνισε ότι «ο Μακιαβέλι συμβούλευε τον ηγεμόνα του ότι “να θυμάσαι ότι τους εχθρούς τους αντιμετωπίζεις με ισχυρό στρατό και ισχυρούς συμμάχους. Μόνο του ένα από τα δύο δεν αρκούν. Επομένως εμείς οι Έλληνες χρειάζεται να είμαστε μέσα σε ισχυρές συμμαχίες και ταυτόχρονα να έχουμε ισχυρό στρατό, ώστε να μην μπαίνει ο οποισδήποτε στην επιθυμία να σκεφτεί να αλλάξει την Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά να μένει στην ρητορία».

ANAΓΚΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΙΣΗΣ
Από την πλευρά του ο έτερος ομιλητής της εκδήλωσης, ο Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε μια ευτυχή περιοχή, όπως αυτή μεταξύ του Βελγίου και της Ολλανδίας, βρίσκεται σε μια άλλη πιο ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη. Έτσι η προστασία των συμφερόντων της απαιτεί την επίδειξη διαρκώς προσοχής και σύνεσης. Δεν μπορεί κανένας να πει ποιες είναι οι προθέσεις του τούρκου προέδρου από τις δηλώσεις που δημοσιοποιεί. Όμως η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα οφείλει να λάβει υπόψιν της, όλα τα δεδομένα και να είναι πάντοτε έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντα της- και αν είσαι έτοιμος -αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις περιπέτειες ή ακόμα και συγκρούσεις», ενώ για την Συνθήκη της Λωζάννης τόνισε ότι «είναι η βάση των διεθνών σχέσεων στη περιοχή μας, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Εάν κάποιος αρχίσει να αμφισβητεί ένα κομμάτι που περιλαμβάνεται στη συνθήκη, είναι πολύ εύκολο να αρχίσει να αμφισβητεί και για κάποιο άλλο και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσκετικοί».

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ
Σε ερώτησή ότι νέος αμερικανός πρόεδρος δείχνει μια φιλική στάση απέναντι στη Τουρκία,αν αυτό αποτελεί μειονέκτημα για την ελλάδα ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε ότι « όταν υπάρχει μια καινουργια αμερικανική κυβέρνηση πάντοτε περιμένει κανείς να δει τι πολιτική θα ακολουθήσει, ειδικά όταν υπάρχει αυτή που προέκυψε από τις εκλογές και που αποτελεί μια εξαίρεση στο αμερικανικό κανόνα. Ελπίζω να μη σηματοδοτεί κάτι το ιδιαίτερο δυσμενές για τα ελληνικά συμφέροντα. Πάντως καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος σπανίως γίνονται αντικείμενο από τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο. Ο πρόεδρος μπορεί να ασχοληθεί με λίγα θέματα και συνήθως δεν είναι τα ελληνικά. Από εκεί και πέρα η Τουρκία αυτή την στιγμή θεωρεί τον ευατό της ένα αναβαθμισμένο παράγοντα στη διεθνή σκηνή. Αυτό είναι ακριβές και εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να το συνεκτιμήσουμε, ενώ παράλληλα θα πρέπει να δούμε με πολύ προσοχή την τουρκική αυτή φιλοδοξία».

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ  ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νικος Παπαδάκης επεσήμανε ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στη πολιτική σταδιοδρομία του Ελευθερίου Βενιζέλου. Είχε την δύναμη να παλέψει και μέσα από από τα ερείπια να ανοικοδομίσει την νέα Ελλάδα. Όταν πηγε στη Λωζάννη δεν υπήρχε ελληνικό κράτος. Αντέκρουσε με σθένος τις απαιτήσεις των Τούρκων που ζητούσαν τα πάντα. Διαπραγματεύτηκε σκληρά, όχι ως εκπρόσωπος ενός ηττημένου κρότους, αλλά ως εκπρόσωπος εμπόλεμου κράτους. Ο Βενιζέλος πέτυχε ένα διπλωματικό θρίαμβο, αν και στη συνέχεια η ελληνικές κυβερνήσεις, μετά την γερμανική κατοχή, δεν αγωνίστηκαν και δεν υποστήριξαν στο ακαίριο την εφαρμογή της Συνθήκης. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε υποχωρητικότητα στις προκλήσεις των Τούρκων».

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο πρώην υπουργός Χρήστος ΜΑρκογιαννάκης, ο πρώην βουλευτής Ευτύχης Δαμιανάκης και εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα