ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ
Συγγραφέας Ορθοδοξότατος
ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
Εκδόσεις Έρεισμα 2016
Ό αείμνηστος Μιχάλης Ι. Μακράκης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών γράφει στο βιβλίο του «Λευκές χώρες» ότι: «Η ομορφιά του πόνου, που γιορτάζουμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, είναι η ομορφιά του Σταυρού» γιατί μόνο με τον λυτρωμένο πόνο με την εξιλέωση θα μπορέσουμε να βρούμε το χαμένο κόσμο της ψυχής.
Aυτό το «χαμένο κόσμο» αναζητά σε όλα τα έμπνοα κείμενα του βιβλίου ο αείμνηστος αδελφός του Μεγάλου Ειρηναίου της Ειρήνης, Αθανάσιος Γαλανάκης. Τα κείμενα αυτά είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα και οφείλουμε την συγκέντρωση και έκδοσή τους στα εξαίρετα παιδιά του τον Θεολόγο Καθηγητή Μιχάλη, τη Σοφία, την Αθηνά, τη Μαρία, το Γιάννη και τη Νεκταρία που μαζί υπογράφουν στη μικρή εισαγωγή τους στο βιβλίο με ευχαριστίες για την πνευματική κληρονομιά που τους άφησε ο πολυαγαπημένος πατέρας τους.
Για να γράψει στο σημαντικό πρόλογό του ο διακεκριμένος και καταξιωμένος εν Χανίοις, εν Αθήναις-Ελλάδα και στην παραπαίουσα σήμερα Ευρώπη πατέρας Ιγνάτιος Χατζηνικολάου και τα εξής:
Ο Αθανάσιος Γαλανάκης «ζων εν κόσμο, και ουχί κατά κόσμον», έδωσε, αφού εβίωσε ότι καλύτερο θα μπορούσε να ωφελήσει τον συνάνθρωπό του. Πιστός άχρις θανάτου με την αγία και ξάγρυπνη φλόγα της προσφοράς. Ένας γνήσιος θεολόγος, ορθοτομών το λόγον της αληθείας, απλά, αγιογραφικά και αγιοπατερικά. Θρηνώντας για το κοσμικό φρόνημα των χριστιανών καθώς και για τα όσα συμβαίνουν στην εκκλησία, στις ενορίες κ.λπ…
Για να αναφερθεί (για αυτή την πραγματικότητα) και στο εισαγωγικό σημείωμα της οικογένειας Γαλανάκη ό,τι: «στην τρίτη ενότητα επιλέξαμε να εντάξουμε αναφορές σε θέματα ενορίας…. με παραινέσεις προς ιερείς και το ποίμνιο της εκκλησίας για την ανάγκη να διορθωθούν στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες. Ένα βιβλίο, συνολικά, και δημιουργικά χρήσιμο για τους δύσκολους καιρούς μας….».
Για τη σημερινή Μεγάλη γιορτή της Σταυροπροσκυνήσεως το κείμενο της Ε΄ ωδής από τις καταβασίες της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών λέει: «Ορθρίζοντες, σε ανυμνούμεν, Σωτήρ του κόσμου ευραμενοι τω Σταυρώ σου διου ανεκαίνισας, το γένος το ανθρώπινον, φως προς ανέσπερον άγων ημάς».
Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ
Η ομορφιά του πόνου είναι η ομορφιά του Σταυρού, που γιορτάζουμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Γι’ αυτό κι η εκκλησία μας υμνεί το Σταυρό μ’ αυτά τα λόγια: «Σταυρός, η ωραιότης τα εκκλησίας». Στο Ευαγγέλιο αυτής της ημέρας μας προτρέπει ο Χριστός να σηκώσουμε και το δικό μας σταυρό. Γιατί μόνο με το λυτρωτικό πόνο, με την εξιλέωση, θα μπορέσουμε να βρούμε το χαμένο κόσμο της ψυχής, που η ομορφιά του δεν μπορεί να συγκριθεί μ’όλες τις ομορφιές του κόσμου. «Τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδίσει τον κόσμον όλον, και ζημιωθεί την ψυχήν αυτού;».
Το παραπάνω κείμενο είναι ο επίλογος από το 12ο κεφάλαιο, για την Γ΄ Κυριακή ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ. Με τίτλο αυτού του κειμένου «Το πορτραίτο ενός αμαρτωλού».
Το κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνεται στα 52 κεφάλαια του βιβλίου «ΛΕΥΚΕΣ ΧΩΡΕΣ» του αείμνηστου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΡΚΑΚΗ (εκδόσεις αποστολικής διακονίας).
Η ΔΕΙΝΗ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ
ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΒΙΟΥ
Όμως, αυτό τον πόνο, χωρίς ομορφιά, αλλά, με δραματική ασχημία ζει σήμερα ο κόσμος μας, και ιδιαίτερα ο χριστιανικός κόσμος Ανατολής και Δύσης. Ένας κόσμος που βαρύνεται με τραγικές εγκληματικότητες, καλυπτόμενες από «πεποιημένη» ομορφιά. Για να οδηγηθεί, συνολικά, ο χριστιανικός κόσμος μας και ο ορθόδοξος λαός μας σε μια απογοητευτική ασχήμια, την οποία βιώνει τώρα, τόσο επώδυνα, γιατί έχασε την ψυχή του, «πουλώντας της» στους κήρυκες-εμπόρους της απόλυτα «υλιστικής αγοράς» και εξ αγοράς των πάντων, μέσα στην κόλαση του «Ευ-δαιμονισμού της».
Για να έχει παραμορφωθεί ο σύγχρονος κοινωνικός βίος μας, σ’ ένα
«δαιμονιστικό» παραλήρημα κράτους, θεσμών, μηχανισμών και συνεχούς εκμετάλλευσης τους.
ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ: ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΠΟΝΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Όμως, στη σημερινή μεγάλη εορτή της σταυροπροσκυνήσεως παράλληλα με την τελετουργική εκκλησιαστική της διάσταση πιστεύουμε πως είναι ανάγκη για τον ορθόδοξο λαό της να ξαναεπιστρέψει στον ΜΕΓΑ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ για να ξαναβρεί τον, βαθύ πνευματικό δρόμο για την αναγέννηση του χριστιανισμού (ο οποίος εδώ και καιρό είναι πολλαπλά διωκόμενος γιατί συνενεργεί και καλύπτει το συνεχές έγκλημά του απέναντι στους ίδιους του χριστιανικούς λαούς αλλά και απέναντι σε αλλόδοξους λαούς. Με κεντρικό σκοπό τον υπερεξουσιασμό και την υπερεκμεταλλευσή της.
Γι’αυτούς τους λόγους, σήμερα, παρουσιάζουμε ένα ενδιαφέρον «χανιώτικο» βιβλίο, με τίτλο «ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗΣ» Με συγγραφέα τον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΝΑΚΗ (κυκλοφορία Αύγουστος 2016, από τις εκδόσεις «ΕΡΕΙΣΜΑ» του εκδότη Χρήστου Μαχαιρίδη).
ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΜΑΧΟΜΕΝΗΣ ΑΘΕΪΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ
Το απλό, αλλά τόσο αυθεντικό αυτό βιβλίο περιλαμβάνει, πέντε ενότητες: Η πρώτη είναι η μεγάλη ενότητα που περιλαμβάνει 111 θέματα, τα οποία ο ένθρησκος και ένσοφος συγγραφέας τους τα αναλύει σε μια δύο σελίδες με ιδιαίτερη πνευματική εμβάθυνση για να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για θέματα και προβλήματα του καθημερινού πραγματικού και πρακτικού ορθόδοξου Χριστιανισμού μας. Τόσο μέσα από παραδοσιακές παρανοήσεις, όσο και από το μη ενδιαφέρον για ορθή ενημέρωση, για τόσο ευαίσθητα θέματα της πίστης μας και, μάλιστα, σ’ ένα καιρό μαχόμενης αθεΐας και πολύμορφης κοσμικής υποκατάστασης της παραδοσιακής μας θρησκείας.
ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΥ-ΠΡΑΞΙΑ
Τα θεολογικότατα και φωτόμορφα μικρά κείμενα διαχέουν στους αναγνώστες- αναγνώστριές τους μια χαρά για ορθή πιστευτική- εκκλησιαστική γνώση φωτισμού, για την καθημερινή μας ευπραξία. Ενώ, παράλληλα διαχέουν ένα αίσθημα ειρηνικής ηρεμίας, σε κάθε ορθόδοξη ψυχή που θέλει να ζει μακροχριστιανικά και καθημερινά την έλλειψη Ελλαμψης προς εαυτόν και προς εαυτήν, προς τους πλησίον και προς τους μακρά αδελφούς και αδελφές. Αλλά κυρίως προς τον Σταυρωθέντα Χριστό της αγάπης, της θυσίας και της Θεανθρώπινης ευλογίας.
Με αυτή την ευρύτατη έννοια τα «ακτινοβόλα κείμενα του Αθανασίου Γαλανάκη της ψυχοδυναμικης πίστης και διανοούμενης θεολογικότητας αποτελούν μια σημαντική πνευματική κατάθεση, ιδιαίτερα χρήσιμη».
«Βασικά, ο αγαπητός αδελφός του μεγάλου ιεράρχη-Ειρηναίου της ειρήνης στάθηκε με το δικό του τρόπο στο συγγραφικό του έργο, τεσσάρων βιβλίων, να μας καταθέσει μια ενδιαφέρουσα πνευματική-συγγραφική προσφορά, μαζί με το τελευταίο του, που το παρουσιάζουμε σήμερα, τα «Μηνύματα ορθόδοξης πίστης». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνουν έναν θαυμάσιο πρόλογο του «υπερ-επισκοπεύοντος» ακένωτου σε συγγράμματα, σε καίρια δημοσιογραφικά κείμενα και σε σύγχρονα εκκλησιαστικά κηρύγματα του αρχιμανδρίτη και Λυκειάρχη Πατρός Ιγνάτιυν Χατζηνικολάου. Ο οποίος επίσης έχει γράψει και ένα σημαντικό εισαγωγικό σημείωμα για την οικογένεια, Α. Γαλανάκη.
ΕΚΑΤΟΝ ΕΝΤΕΚΑ ΕΝΣΟΦΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Το βιβλίο περιλαμβάνει 111 κείμενα, όπως: ο ρόλος του χριστιανισμού σήμερα, η ευθύνη του κλήρου και του μοναχισμού λόγοι μεγάλων πατέρων και μοναστών, πίστη και επιστήμη, υγεία και πόνοι των ασθενούντων, το μεγάλο λάθος στην ανατροφή των παιδιών, τα τασσίματα, όπως, και τα φαινόμενα θρησκοληψίας. Επίσης για το Μέγα Μυστήριο του γάμου και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα τα ζευγάρι με τους χωρισμούς και τη διάλυση των οικογενειών, για τις καλές σχέσεις της γειτονίας, για τα ΜΜΕ, την τηλεόραση (internet κ.λπ.). Για του διαβόλου την τηλεόραση αλλά και του θεού, για λάθη της Ορθοδοξίας και τα ανθρώπινα πάθη, για τη συγχώρηση που είναι ανώτερη από τη νηστεία, για τον κομματισμό, για την πιο επικίνδυνη αμαρτία την ευθύνη των χριστιανών – στο σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα και τις βασικές αρχές του χριστιανισμού και πολλά άλλα. Τα δύο τελευταία, 110 και 111 είναι τα δικαιώματα του πολίτη και εκσυγχρονισμός η συντήρηση: «δύο θελήσεις, δύο κόσμοι».
Ο ΘΕΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ
Αλλά στη Β΄ ενότητα περιέχονται «Σοφά λόγια», όπως του γέροντα Αγάθωνος, που έλεγε:
«Ουδέποτε εκοιμήθην, έχων κατά τινός, ούτε αφήκα έτερον κοιμηθήναι έχοντα κάτι εναντίον μου. Στη Γ΄ ενότητα ο αείμνηστος πιστός και θεολογικότατος αναζητητής μιας αληθινής εκκλησίας του Χριστού α. γαλανάκης περιλαμβάνει σε δύο μέρη σπουδαία θέματα – προβλήματα της ενορίας που αντιμετωπίζει, τον σκοπό της, το ξεκίνημα της, τα τυχερά, την πολυτέλεια των ναών, τασσίματα, εικόνες και στολίδια, τη θρησκοληψία και άλλα και για την ύπαρξη καλών ιερέων.
Η τέταρτη ενότητα πραγματεύεται οικογενειακές και αυτοβιογραφικές σελίδες από τη ζωή του ιεραπόστολου (Αθανασίου Γαλανάκη), για να εκφράσει, δια του βίου του, την ενότητα που λέει: «Ο ΘΕΟΣ ΘΕΛΕΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ».
ΤΑ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΖΙ ΖΗΣΑΝΕ ΚΑΙ ΦΥΓΑΝΕ ΚΟΝΤΑ-ΚΟΝΤΑ
Η Ε΄ ενότητα αποτελείται από κείμενα επιλογής του συγγραφέα Αθανασίου Γαλανάκη που αναφέρονται στον ανεπανάληπτο αρχιερέα και αδελφό του Ειρηναίο Γαλανάκη: α) για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, για περιστατικά από την ζωή του καθώς και από κείμενα του ίδιου του ιεράρχη…
Τέλος, στην 11 και 12 σελίδα αυτού του χρήσιμου τόμου δημοσιεύεται εισαγωγικό σημείωμα της οικογένειας Γ. Γαλανάκη με εξήγηση της ενδιαφέρουσας προσπάθειάς τους να αναδειχθεί η ορθόδοξη δράση και συγγραφή του πατέρα τους σε όλη τη διαδρομή της ζωής του, δίπλα στον μεγάλο αρχιερέα της Ειρήνης, και αδελφό του Ειρηναίου, ο οποίος τον πήρε μαζί του, 4 μέρες από τη δική του εκδημία στους ουρανούς.
Τα παιδιά του Αθανάσιου που τους άφησε αυτή την πνευματική κληρονομιά, με πρωτεργάτη και άξιο θεματοφύλακα – Ειρηναίου και Αθανασίου Γαλανάκη- του θεολόγου κα καθηγητή Μιχάλη Α. Γαλανάκη.
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ανάμνηση του μέγιστου πόνου, Χριστού Σταυρούμενου…