Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Μινωική ραψωδία ο Δίσκος της Φαιστού;

Μία νέα, ποιητική προσέγγιση του κειμένου που απεικονίζεται στον Δίσκο της Φαιστού επιχειρεί ο Γκάρεθ Οουενς, ερευνητής στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.
Ο  Δίσκος της Φαιστού παραμένει έως τις μέρες μας ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Μινωικού πολιτισμού καθώς παρά τις συστηματικές προσπάθειες των ερευνητών δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί. Σύμφωνα τα όσα επισημαίνει – μεταξύ άλλων – ο κ. Οουενς, «Είναι πράγματι η πρώτη φορά που επιχειρώ να προσφέρω μια «ποιητική μετάφραση» του Δίσκου της Φαιστού. Ό,τι, δηλαδή, ο Σεφέρης αποκαλούσε ως μεταγραφή και ο Ελύτης ως δεύτερη γραφή. Πέρσι στο ΕΚΕ/ΕΚΤ, μετά από μια δεκαετία μελέτης, προσπάθησα να δώσω μια «εξήγηση» για το τι μπορεί να σημαίνουν περισσότερες από τις μισές λέξεις του Δίσκου της Φαιστού. Αυτός ήταν και ο στόχος που είχα θέσει στον εαυτό μου, δηλαδή ότι δεν θα επιχειρούσα μια «ανάγνωση» του Δίσκου της Φαιστού σε κοινό, αν δεν πίστευα πραγματικά ότι θα καταλάβαινα πάνω από το μισό του μινωικού κειμένου, που ‘γράφτηκε’ πριν από 37 αιώνες. Μετά και την όμορφη απόδοση της φωνής του Δίσκου Φαιστού από τη Δέσποινα Χιωτίδου, ήμουν βαθύτατα συγκινημένος από το ενδιαφέρον και την ενθάρρυνση ειδικών και μη και έτσι αποφάσισα να προσπαθήσω περαιτέρω. Πρόκειται για ένα τεράστιο βάρος ευθύνης, και υπόσχομαι να δώσω ό,τι καλύτερο μπορώ».

ΔΙΣΚΟΣ ΦΑΙΣΤΟΥ – ΜΙΝΩΙΚΗ ΡΑΨΩΔΙΑ
«Ο Δίσκος της Φαιστού περιλαμβάνει εξήντα μία λέξεις σε δεκαοχτώ στίχους με ομοιοκαταληξία και στις δύο πλευρές του, την Α πλευρά και την Β πλευρά» σημειώνει ο κ. Οουενς. «Έξι εκ των λέξεων αναφέρονται στο Φως ενώ άλλες έξι αναφέρονται στη Δύση του Φωτός. Τρεις λέξεις αναφέρονται στην Κυοφορούσα Θεά και άλλες δέκα κάνουν λόγο για τη Θεά με διαφορετικά επίθετα. Μία πρόταση αναφέρεται στην Αφαία (Δίκτυννα), τη Θεά του Τοκετού. Η Α πλευρά του Δίσκου κάνει λόγο για την Κυοφορούσα Θεά που λάμπει και η Β πλευρά περιλαμβάνει μία πρόταση με στίχους, δίστιχα με ομοιοκαταληξία και σονέτα με ποιητική παρήχηση, που αναφέρονται στη Θεά που δύει. Προφανώς, γίνεται αναφορά στη Δύση της Αστάρτης, Αφροδίτης, Αφαίας και Δίκτυννας στην Πάφο, Φαιστό και Φαλάσαρνα. Εξ ου και Αφροδίτη, Άστρο της Αυγής και Αποσπερίτης. Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένας Μινωικός Λυρικός Ύμνος προς  τη Θεά και φέρει ένα σπουδαίο μήνυμα από την Εποχή του Χαλκού, 37 αιώνες πριν».

1 Ω Φωτεινή Θεά
2 Εσύ που Δύεις
3 Θεά που Δύεις
4 Κυρία Μας, Ροδιού Θεά,
Παντάνασσα Θεά
5 – [ … ] –
6 Κυοφορούσα Θεά
7 Θεά, Κυοφορούσα Θεά
8 – [ .. ] –
9 Κυοφορούσα Θεά
10 Θεά, Κυρία Μας, Φωτεινή Θεά
11 Σπονδές στην Φωτεινή Θεά, Σπονδές στην Δυόμενη Θεά
12 – [ … ] –
13 Φωτεινή, Ω Φωτεινή – [ …….. ] – Αφαία
14 Εσύ που Δύεις
15 – [ . ] –
16 Ιφινάμα, Σιρυτέ, Εσύ που Δύεις
17 Εσύ που Δέχεσαι Ικεσίες
18 Ιφινάμα Εσύ που Δύεις


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα