Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μήνυμα κατά του ρατσισμού από τον διεθνή διαγωνισμό αφίσας του Μουσείου Τυπογραφίας

Πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής βραβείων

Μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας έστειλε ο 8ος διεθνής διαγωνισμός αφίσας του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, στον οποίο οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 700.

Η τελετή απονοµής βραβείων των νικητών του διαγωνισµού, πραγματοποιήθηκε στο Αµφιθέατρο του Μουσείου, το Σάββατο 25 Μαΐου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον δημιουργό του Μουσείου, Γιάννη Γαρεδάκη για να ακολουθήσει δράση μαθητών του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων οι οποίοι συμμετείχαν και σε πρόσφατο μαθητικό φεστιβάλ στον ίδιο χώρο.
Οι μαθητές που κατάγονται (οι ίδιοι ή οι γονείς τους) από άλλες χώρες, συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους καθώς παρουσίασαν δρώμενο κατά της ξενοφοβίας. Μίλησαν για την πολυπολιτισμικότητα και τόνισαν ότι η πολυμορφία μάς κάνει πιο ισχυρούς και ενωμένους. Διάβασαν ποιήματα, τραγούδησαν, είπαν συνταγές και ιστορίες από την πατρίδα τους και εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού η οποία απαρτιζόταν από τους: Αλέξανδρο Κοκκόλα (γραφίστα, Creative Director AKC και καθηγητή στο Κολλέγιο Βακαλό Art & Design), Ιωάννα Κωσταρέλλα (αναπληρώτρια καθηγήτρια ∆ηµοσιογραφίας, Τµήµα ∆ηµοσιογραφίας και ΜΜΕ, του ΑΠΘ) και Κατερίνα Λαζαρίδου (γραφίστρια – διακοσµήτρια). Η τριμελής επιτροπής επέλεξε 30 αφίσες ενώ οι τρεις πρώτες έλαβαν σηµαντικά χρηµατικά έπαθλα.

Ο κ. Κοκκόλας χαρακτήρισε «πρότυπο -για πάρα πολλούς λόγους- στο ευλογημένο αυτό νησί, το Μουσείο Τυπογραφίας» και τόνισε ότι «αυτό το μοναδικό, εμπνευσμένο ίδρυμα, είναι η απόδειξη της δύναμης της γραπτής επικοινωνίας και της τέχνης της εκτύπωσης, είναι μια γιορτή των εργαλείων και των τεχνικών που διαμόρφωσαν -και συνεχίζουν να διαμορφώνουν- τον ανθρώπινο πολιτισμό».
Σημείωσε ότι «στο μουσείο είναι όλα μαγευτικά, από τα πιεστήρια με τους περίπλοκους μηχανισμούς τους και τον διαχρονικό σχεδιασμό τους, που αποτέλεσαν την καρδιά της διαδικασίας εκτύπωσης και μας υπενθυμίζουν την επίπονη προσπάθεια και την ικανότητα που χρειάστηκε για την παραγωγή κάθε σελίδας, κάθε βιβλίου, κάθε εντύπου, κάθε αφίσας, κάθε εφημερίδας που ενημέρωσε και ενέπνευσε γενιές».

Είπε επίσης ότι «κάθε αφίσα που παρουσιάζεται εδώ σήμερα δεν είναι απλώς ένα έναυσμα οπτικής επικοινωνίας, αλλά ένα κάλεσμα για δράση, μια απόδειξη της συλλογικής μας αποφασιστικότητας να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία σε όλες του τις εκδηλώσεις» και προέτρεψε να «παρακινήσουμε τα θεσμικά μας όργανα – οι νόμοι και οι πολιτικές δεν πρέπει μόνο να προστατεύουν από τις διακρίσεις, αλλά και να προωθούν την ισότητα και την ένταξη, με δέσμευση για διάλυση των συστημικών δομών που διαιωνίζουν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Απέναντι στο μίσος, πρέπει να απαντήσουμε με αγάπη. Απέναντι στον διχασμό, πρέπει να αγωνιστούμε για ενότητα».
Η Ιωάννα Κωσταρέλλα τόνισε ότι «σήμερα, όπως συχνά στην ιστορία, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, η έλλειψη πρόσβασης σε πόρους, οι εμφύλιες συγκρούσεις και οι πόλεμοι οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους έξω από τα σύνορα της χώρας τους σε αναζήτηση αξιοπρεπούς εργασίας και ευημερίας. Χιλιάδες είναι εκείνοι που ρισκάρουν τη ζωή τους, ξεκινώντας επικίνδυνα ταξίδια από στεριά και θάλασσα.

Σε αυτό το τοπίο ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και ιδιαίτερα του τοπικού Τύπου είναι κομβικός. Μάλιστα, ο τοπικός Τύπος έχει αποδείξει σε σειρά περιπτώσεων και ειδικότερα στα κύματα προσφυγιάς του 2015 ότι μπορεί και τα καταφέρνει καλύτερα από τα εθνικής εμβέλειας μέσα. Γιατί; Γιατί οι δημοσιογράφοι των τοπικών μέσων μπορούν και στέκονται εκεί στην καρδιά των γεγονότων, κοιτώντας τους ανθρώπους στα μάτια».
Η Κατερίνα Λαζαρίδου υπογράμμισε ότι «ο ρατσισμός είναι το φαινόμενο κατά το οποίο μια ομάδα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική) τυγχάνει αρνητικής αντιμετώπισης από μια άλλη ομοειδή ομάδα και μπορεί να διακριθεί σε πολλά είδη.

Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη (από το αγγλικό race = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός. Οι ρατσιστές πιστεύουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν ανώτερη από τις άλλες. Γενικά η λέξη ρατσισμός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις πράξεις μιας ομάδας ανθρώπων εναντίον μίας άλλης ομάδας. Έτσι οι ρατσιστές κατά βάση απορρίπτουν την διαφορετικότητα».
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε βίντεο με σύντομους χαιρετισμούς από νέους και νέες από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Ακολούθησε η ψηφοφορία του κοινού για την καλύτερη αφίσα αλλά και η ανακοίνωση των ονομάτων των νικητών.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού:

1ο: Το πρώτο βραβείο που απένειμε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, έλαβε ο Christoph Stettler από την Ελβετία (2.000 ευρώ).
2ο: Το δεύτερο βραβείο το οποίο απένειμε ο πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΠ, Μανώλης Αποστολάκης, έλαβε η Alexandra Devyatova από τη Ρωσία (1.500 ευρώ).
3ο: Το τρίτο βραβείο απένειμε ο προϊστάμενος Δημοσίων Σχέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Ιάκωβος Ρούσσος και το έλαβε η Flora Lazar από την Ουγγαρία (1.000 ευρώ).
4ο: Το βραβείο κοινού απένειμε ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, στον Tewis Kimingi από τη Κένυα.

Οι συµµετοχές ήταν πάνω από 700 από περισσότερες από 60 χώρες. Ενδεικτικά αναφέρουµε Βρετανία, Γερµανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Λευκορωσία, Αµερική, Ιράν, Ουκρανία, Αζερµπαϊτζάν, Ουζµπεκιστάν, Ινδία, Ελλάδα, Κύπρο, Ελβετία, Ισπανία, Μεξικό, Κίνα, Ιαπωνία, Τουρκία, Ινδονησία, Μαλαισία, Φινλανδία, Γεωργία, Ταϊβάν, Πολωνία, Αίγυπτο, Αργεντινή, Βέλγιο, Νότιο Αφρική, Καζακστάν, Βουλγαρία, Πακιστάν, Σουηδία, Φιλιππίνες, Βραζιλία, Εσθονία κ.ά.

Οι 30 πρώτες αφίσες θα εκτίθενται στο Αµφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας για έναν χρόνο, µέχρι τον επόµενο διαγωνισµό.
Οι 30 δηµιουργοί των φετινών επιλεγµένων αφισών είναι:
Christoph Stettler (Ελβετία), Arina Cherednichenko (Ρωσία), Parisa Golab (Ιράν), Bartosz Mamak (Πολωνία), Ελισάβετ Παρασκευοπούλου (Ελλάδα), Yingying Xia (Κίνα), Layne de Marco de Paula (Βραζιλία), Alpha Sanou Diallo (Μάλι), Alexandra Devyatova (Ρωσία), Qinghui Ji (ΗΠΑ), Flóra Lázár (Ουγγαρία), Θοδωρής Κασκάνης (Ελλάδα), Anna Czlonkowska (Πολωνία), Eunica Damaris Mangani (Ιταλία), Yildirim Bayazit Yaylak (Τουρκία), Oliwia Karczewska (Πολωνία), Voltaire Mbatchou (Καµερούν), Tewis Kimingi (Κένυα), Ioana Vallimarescu (Ρουµανία), Iwona Pedryc-Korzeniak (Πολωνία), Danil Syura (Ρωσία), Katarzyna Krysińska (Πολωνία), Jingyi Yuan (Κίνα), Dara Gumerova (Ρωσία), Mehmet Nuri Ünver (Τουρκία), Ivan Gremitskikh (Ρωσία), Anastasia Parish (Ρωσία), Lei Zhang (Κίνα), Nabi Morovati (Ιράν), Vladimir Dubrovin (Ρωσία).

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, υπογράμμισε πως συνολικά ως κοινωνία οφείλουμε να εναντιωθούμε στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, σημειώνοντας πως «ειδικά εμείς οι αιρετοί οφείλουμε να συμβάλλουμε ούτως ώστε να μην υπάρχουν τα καθημερινά προβλήματα που καταγράφονται στην κοινωνία».
Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην πολύπλευρη προσφορά του Γιάννη και της Ελένης Γαρεδάκη μέσα από το Μουσείο Τυπογραφίας και των δράσεων που αναπτύσσει το Μουσείο, επισημαίνοντας πως πρόκειται για σημαντική προσφορά που θα πρέπει να συνεχιστεί για πολλά χρόνια, όχι μόνο γιατί προσδίδει σημασία για όσα γίνονται στο νησί αλλά για την προστιθέμενη αξία που προκύπτει για όλη την Ελλάδα.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι η Περιφέρεια Κρήτης υποστήριξε επίσης τη μεγάλη διεθνή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα Αγία Σοφία) με τίτλο “Εκδόσεις και βιβλιοθήκες στη Νοτιανατολική Ευρώπη – Από τον 17ο αιώνα στις προκλήσεις του σήμερα” και συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, το Εργαστήριο Ιστορίας Βιβλίου, τον Σερβικό φορέα Adligat, το Εργαστήρι Νέων Τεχνολογιών του ΕΚΠΑ και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.
Ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε ότι ο Γιάννης και η Ελένη Γαρεδάκη, στο Μουσείο Τυπογραφίας κατέθεσαν τη ψυχή τους και τα βιώματά τους και, με την ευκαιρία, έκανε αναφορά στο θέμα των πυλώνων υψηλής τάσης και στις προσπάθειες του Δήμου να αποτραπεί η εγκατάστασή τους.
Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση ήταν η βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Σέβη Βολουδάκη και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος Νίκος Παπαδάκης, ο τ. δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περράκης, η τ. νομάρχης Χανίων Αλέκα Μαρκογιαννάκη, ο καθηγητής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα στο Ιπποκράτειο, Γιάννης Γαλάνης καθώς και εκπρόσωποι φορέων της Σερβίας που συμμετείχαν την Παρασκευή στην επιστημονική ημερίδα που συνδιοργάνωσε το Μουσείο στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.
Μετά την εκδήλωση απονομής, την οποία συντόνισε η μουσειολόγος Μυρτώ Κοντομιτάκη, ακολούθησε δεξίωση στον κήπο του Μουσείου με μουσικό πρόγραμμα από τη Μαρούλα Κασκαβέλη και τον Γιώργο Καλαφάτη.

H τελετή απονομών πραγματοποιήθηκε µε την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Περιφερειακού Ταµείου Ανάπτυξης, της Aegean Airlines, του ξενοδοχείου “Κύδων”, των νερών “Samaria”, του ∆ήµου Αποκορώνου, του Μεσογειακού Αγρονοµικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και της εφηµερίδας “Χανιώτικα νέα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα