Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Μήνυμα περί ισότητας των φύλων μέσα από την έκθεση του Κ. Σπανάκη “Γαλάζιες Κυρίες”

Μήνυμα περί ισότητας των φύλων έστειλε η έκθεση με επιλεγμένα έργα του Κώστα Σπανάκη “Γαλάζιες Κυρίες” που διοργανώθηκε στο Πολύκεντρο Βουκολιών στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Πλατανιά με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.
Το απόγευμα της Παρασκευής με αφορμή το κλείσιμο της έκθεσης με επιλεγμένα έργα του Κώστα Σπανάκη “Γαλάζιες Κυρίες” παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο “Σπάσε τη σιωπή” από την ομάδα “Αλατιέρα” όπου μέσα από τρία μικρά θεατρικά δρώμενα παρουσιάστηκαν στο κοινό οι μορφές βίας που μπορεί να υποστεί μία γυναίκα όπως είναι η λεκτική, η ψυχολογική και η σωματική.


Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της προαναφερόμενης έκθεσης του Κώστα Σπανάκη η ιστορικός τέχνης δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων στην ομιλία της ότι «ο ζωγράφος ανάγει τις σύγχρονες “Γαλάζιες Κυρίες” του σε σύμβολα αναφοράς σε ένα θαυμαστό πολιτισμό, τον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό της λεγόμενης «εποχής τού χαλκού» που τίμησε τη γυναίκα, της επέτρεψε την ισότιμη με τους άνδρες συμμετοχή σε δρώμενα και τελετές και τη λάτρεψε ως θεά».
Η ίδια συνεχίζοντας επισημαίνει ότι «μέσα από την ανάδειξη των “Γαλάζιων κυριών” του Κώστα Σπανάκη και τις αναφορές των έργων στον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό που τίμησε τη γυναίκα, επιθυμούμε να στείλουμε ένα μήνυμα για την ισότητα, τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, την αρμονική συνύπαρξη και την αντιμετώπισή των δύο φύλων με όρους ίσης αξίας».
Από μεριάς του ο καλλιτέχνης Κώστας Σπανάκης σημείωσε: «Η έμπνευσή μου ξεκίνησε από τη γνωστή τοιχογραφία της Κνωσού. Ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά τις “Γαλάζιες Κυρίες” και μόλις λίγα χρόνια πριν είχα την ιδέα να τις προσκαλέσω στη δική μου εποχή αφού εγώ δεν μπορούσα να πάω στη δική τους. Σαν καλός οικοδεσπότης, τους πρόσφερα όλα αυτά που απολαμβάνουμε κι εμείς σήμερα. Το μοντέρνο ντύσιμο, την επαγγελματική τους ενασχόληση, τα συναρπαστικά ταξίδια και φυσικά τον έρωτα. Kάλεσα και τις άλλες μορφές του Μινωϊκού Πολιτισμού να τους κρατάνε συντροφιά».
Η συνέχεια δόθηκε στη δικηγόρο Ρόζα Μοτάκη η οποία μέσα από μια μακρά εμπεριστατωμένη αναφορά στην Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και την έκθεση του κ. Σπανάκη επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι « τα πράγματα, όμως για τις κατακτήσεις της γυναίκας από την δόμηση του ελληνικού κράτους πέρασαν από εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες και ουσιαστικά φτάσαμε στο 1975 για να απολαύσουν μια ισότιμη σχέση με τον άνδρα. Σήμερα 200 χρόνια μετά το 1821 η γυναίκα, θεωρώ ότι έχει κατακτήσει αρκετά, αλλά με αργό ρυθμό. Ακόμη ουσιαστικά δεν κατάκτησε τη ζωή της, δεν έχει κατά τη γνώμη μου την κουλτούρα, την εις βάθος παιδεία αλλά και στην απαιτούμενη αυτοσυνείδηση. Αυτό λείπει στην Ελληνίδα αλλά και στους Έλληνες. Ας ελπίσουμε σε κάτι καλύτερο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα