Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μήνυμα περιβαλλοντικής αφύπνισης από διήμερες δράσεις στο Μουσείο Τυπογραφίας

» Ομιλίες και παρουσίαση εργασιών από μαθητές

 

Μήνυμα περιβαλλοντικής αφύπνισης στέλνει το διήμερο που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένη Γαρεδάκη με τη συμμετοχή μαθητών.

Xθες, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για το περιβάλλον ενώ ομάδες μαθητών από το 7ο Γυμνάσιο Χανίων και το Γυμνάσιο Σούδας παρουσίασαν εργασίες τους στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

 

Σε ομιλία του ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Γιάννης Φίλης αναφέρθηκε στη «δικτατορία των εταιρειών πετρελαίου».
O κ. Φίλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στα “Χ.ν.” ότι «ο κόσμος σήμερα είναι υπό καθεστώς κυριαρχίας και επιβολής των συμφερόντων των εταιρειών πετρελαίου. Ενώ γνωρίζουμε πλέον, χωρίς αμφιβολία επιστημονική, ότι οι εταιρείες αυτές με τα προϊόντα τους, καταστρέφουν το κλίμα, το μέλλον των παιδιών μας κατά συνέπεια και το περιβάλλον γενικότερα, εμείς εξακολουθούμε να τις έχουμε στο βάθρο και να υπακούμε στη βουλησή τους».
Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή «κατασκευάζεται ένας τεράστιος πετρελαιαγωγός στην Αφρική και εκεί, οι δυνάμεις ασφαλείας τρομοκρατούν τους ανθρώπους που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τη γη τους κα το περιβάλλον τους και, κανείς υποψιάζεται ότι ο λόγος είναι τα χρήματα πίσω από την όλη υπόθεση». Ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτό είναι χαρακτηριστικό δικτατορίας» και συνέχισε: «Το ότι επίσης οι εταιρείες πετρελαίου καταστρέφουν χωρίς να λογοδοτούν ή σχεδόν χωρίς να λογοδοτούν και αυτό είναι χαρακτηριστικό δικτατορίας. Θεωρώ λοιπόν ότι ο πλανήτης αυτή τη στιγμή είναι υπό τη δικτατορία των εταιρειών πετρελαίου οι οποίες ενίοτε αγοράζουν κυριολεκτικά κυβερνήσεις. Δηλαδή, με τα χρήματά τους πληρώνουν κάποιους για να κάνουν αυτό που θέλουν αυτοί. Και σ’ αυτό δεν εξαιρώ βεβαίως και κάποιους, λίγους ευτυχώς, επιστήμονες οι οποίοι παίρνουν project από εταιρείες πετρελαίου για να αποδείξουν ότι η γη είναι επίπεδη ή ότι ο ήλιος δεν βγαίνει από τη δύση και ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν καταστρέφουν τον πλανήτη που βλέπουμε όλοι πλέον ότι τον καταστρέφουν».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, Φώτης Ποντικάκης, αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα διαφορετικό μοντέλο εκπαίδευσης σε σχέση με το παραδοσιακό μοντέλο το οποίο βασίζεται κυρίως στις εξετάσεις, στους βαθμούς, στον ανταγωνισμό. Το μοντέλο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης βασίζεται περισσότερο στη συνεργασία στη δημιουργικότητα των παιδιών, στην επαφή με τη φύση και στη σύνδεση του σχολείου με τα προβλήματα και την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων μέσα από την ενεργοποίηση των παιδιών».
Ο κ. Ποντικάκης σημείωσε ότι «στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, κάθε χρόνο 4.500 – 5.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί, συμμετέχουν στα σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, μονοήμερα και διήμερα και κάτι αντίστοιχο γίνονται στα 53 Κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα. Αρα, κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου 250.000 μαθητές επισκέπτονται Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και συμμετέχουν σε μονοήμερα, διήμερα ή τριήμερα προγράμματα σχετικά με το περιβάλλον και την αειφορία. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τη φύση και το περιβάλλο».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Αρετή Μαρματάκη, αναφέρθηκε στη συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με το Μουσείο Τυπογραφίας.
Σημείωσε ότι συστηματική συνεργασία ξεκίνησε το 2016 με πρόταση από τον καθηγητή εφαρμογών του Τμἠματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας, Γιώργο Δ. Ματθιόπουλο και
τον ιδρυτή και πρόεδρο του Μουσείου, Γιάννη Γαρεδάκη «να δημιουργήσουμε στοιχεία της τυπογραφίας της Αναγέννησης, συνδυασμένα με την τέχνη του δρόμου (γκραφίτι)».
Τότε, μαθητές από Λύκεια και ΕΠΑΛ έφτιαξαν δίστιχα από στίχους της Ερωφίλης και του Ερωτόκριτου σε τοίχους επιλεγμένους και όλη αυτή η συνεργασία «που ανέβασε το επίπεδο των πολιτιστικών προγραμμάτων, παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο του συνδέσμου ευρωπαικών μουσείων τυπογραφίας το οποίο έγινε τον Μάιο του 2017 στα Χανιά και είχε οργανωθεί από το Μουσείο Τυπογραφίας. Αυτή η συνεργασία που ήταν ιδιαίτερα πρωτοπόρα οδήγησε την επόμενη χρονιά στην εμπλοκή περισσότερων σχολείων».
Η εκπαιδευτικός Μαρία Μαράκη, σημείωσε ότι χθες και σήμερα η καρδιά της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των σχολείων της Κρήτης «χτυπά σε τούτη την κοιτίδα πολιτισμού», το Μουσείο Τυπογραφίας «που αναλαμβάνει τούτες τις μέρες ενεργό ρόλο για την προστασία του περιβάλλοντος με ποικίλες δράσεις στο οικολογικό σταυροδρόμι του πλανήτη γη».
Η ίδια, απευθυνόμενη στους μαθητές, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των παιδιών σε αυτή τη διαδικασία «όχι μόνο γιατί το μέλλον ανήκει σε εσάς, αλλά και γιατί παρόμοιες βιωματικές δράσεις σας θέτουν προ των ευθυνών σας και σας καθιστούν συμμέτοχους σε μια διαδικασία αλλαγής στάσεων και συμπεριφορών όπου ως αυριανοί πολίτες θα διαμορφώσετε ενεργό ρόλο για την αντιμετώπιση των σοβαρών περιβαλλοντικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον πλανήτη μας».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ο Νίκος Κερδέλας.
Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό από τον ιδρυτή και πρόεδρο του Μουσείου Τυπογραφίας, Γιάννη Γαρεδάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη δημιουργία και στις δράσεις του μουσείου και απευθυνόμενος στους μαθητές και εκπαιδευτικούς τόνισε ότι «το Μουσείο Τυπογραφίας είναι διαθέσιμο για τις όποιες εκδηλώσεις αποφασίσετε».
Την εκδήλωση συντόνισε η Μυρτώ Κοντομιτάκη.

Μαθητές για
το περιβάλλον

Μαθητές παρουσίασαν, στη διάρκεια της εκδήλωσης, δράσεις τους στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Τα παιδιά από το 7ο Γυμνάσιο Χανίων συμμετείχαν σε πρόγραμμα του σχολείου με τίτλο: “Ιχνηλατώντας το παρελθόν”. Σε σχετικές δραστηριότητες πραγματοποίησαν δράση για τα «καρστ-νερά και διαμόρφωση της βιοποικιλότητας στην περιοχή του Κοιλιάρη ποταμού στο Στύλο, από το παρελθόν μέχρι σήμερα» με υπαίθρια εργαστήρια παλαιοντολογίας, καρστικών φαινομένων, νέων τεχνολογιών.
Οπως μας είπε η Ειρήνη, μέλος της ομάδας, «αρχικά γίναμε μία πολύ καλή ομάδα και μάθαμε διάφορα πράγματα για τα νερά. Αναλόγως σε ποια υποομάδα ήμασταν μάθαμε τα αντίστοιχα για την ιστορία και την αρχαιολογία, άλλοι για την εκτύπωση και τις νέες τεχνολογίες».

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Οι μαθητές από το Γυμνάσιο Σούδας παρουσίασαν εργασία τους για τον πολιτισμό και την ιστορία της ελιάς. Η καθηγήτριά τους, Βασιλεία Μουζουράκη, ανέφερε ότι «επιλέξαμε την ελιά επειδή είναι ένας βασικός οικονομικός παράγοντας της περιοχής μας. Ο νομός Χανίων στηρίζετε στην ελιά. Πολλά παιδιά του σχολείου μας, μας λένε ότι βοηθούν τους γονείς στο μάζεμα. Εχουμε όμως και παιδιά του Ναυστάθμου από άλλες πόλεις που δεν γνωρίζουν και προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε τη γνώση, την εμπειρία των μαθητών του χωριού με των παιδιών της πόλης. Τα παιδιά έκαναν πάρα πολλές εργασίες. Επισκεφτήκαμε παλιά και νέα ελαιοτριβεία. Τα παιδιά κέρδισαν πολλές εικόνες και γνώσεις μέσα από αυτό».
Η Ελπίδα, μαθήτρια, σημείωσε ότι παρουσίασαν στοιχεία για την ελιά, τον πολιτισμό και την ιστορία της ελιάς, τη μυθολογία. Η Ιωάννα, μαθήτρια του σχολείου, τόνισε ότι «κάναμε πολλές δράσεις σε σχέση με την ελιά αλλά και σε σχέση με το περιβάλλον ώστε να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση. Αυτά τα προγράμματα πρέπει να υποστηρίζονται πάρα πολύ διότι τα παιδιά μαθαίνουν πολλά πράγματα και αποκτούν πολλές γνώσεις και πρέπει αυτά τα προγράμματα να γίνονται».

Ελεύθερη είσοδος σήμερα

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του διημέρου, σήμερα Πέμπτη Πέμπτη από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο, μικροί και μεγάλοι προσκαλούνται να θαυμάσουν από κοντά την νέα έκθεση του Μουσείου Τυπογραφίας με θέμα “Ο Πλανήτης Γη στο οικολογικό σταυροδρόμι”, από τον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Αφίσας και να περιηγηθούν στον κόσμο της Τυπογραφίας.
Σημειώνεται ότι το διήμερο Περιβαλλοντικής Αφύπνισης, με τίτλο “Περιβάλλον & Εκπαίδευση στο Μουσείο Τυπογραφίας”, πραγματοποιείται με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων (18 Μαΐου 2023), με το θέμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείου (ICOM) να είναι: “Μουσεία, Αειφορία & Ποιότητα Ζωής”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Από ότι γνωρίζω η μόνη εξόρυξη πετρελαίου στην Ελλάδα είναι στον ” Πρίνο “με ελάχιστες ποσότητες!
    Από την άλλη,η χώρα μας πληρώνει τον χρόνο 10 δισεκατομμύρια ευρώ για καύσιμα!
    Αυτό το ποσό η χώρα μας τα δανείζεται με υψηλό τόκο οδηγώντας μας σε νέα χρεοκοπία!
    Είμαστε από τις πλέον χρεωμένες χώρες του κόσμου!
    Γιατί λοιπόν αυτοί που είναι εναντίον στις εξορύξεις δεν ζητούν από τις χώρες του περσικού κόλπου να μειώσουν τις δικές τους γεωτρήσεις που έχουν χιλιάδες;;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα