Μηνύματα αφύπνισης για το περιβάλλον αλλά και το μέλλον του πλανήτη μας, στέλνουν τρία βιβλία του συγγραφέα, πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητή Γιάννη Φίλη, για τα οποία μιλά ο ίδιος σε εκδήλωση στην Πύλη Σαμπιονάρα στο πλαίσιο του φεστιβάλ βιβλίου.
Και τα τρία είναι μυθιστορήματά του στις εκδόσεις Έναστρον με τα οποία ο κ. Φίλης αναπτύσσει θέματα που απασχολούν διαχρονικά το έργο του: κλιματική αλλαγή και άνοδος της στάθμης των ωκεανών («Το αρχιπέλαγος»), καταστροφή της Αμαζονίας από εταιρείες πετρελαίου («Ημέρες στο Οριέντε»), άνθρωπος και πόλεμος («Πολεμούσαμε σκιές»).
Για το βιβλίο: “Αρχιπέλαγος” εξήγησε ότι «αυτό το βιβλίο είναι μικρό παράθυρο στην Ιστορία, στη βάση του αληθινό. Η αφήγησή του είναι των απρόσωπων δυνάμεων που χτίζουν και αποδομούν τα έθνη, που ανεβάζουν στην κορυφή ή ρίχνουν στα βάραθρα τους ανθρώπους με ψυχρή αδιαφορία. Η υπόθεση του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από το νησί Ντιέγκο Γκαρσία το οποίο ανήκει στη Βρετανία αλλά η τελευταία ουσιαστικά τα παραχώρησε στις ΗΠΑ για να κατασκευάσουν μεγάλη ναυτική βάση με πυρηνικά όπλα ώστε να ελέγχουν περίπου τον μισό πλανήτη. Η παραχώρηση έγινε μυστικά στη δεκαετία του 60 με τη συναίνεση της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ακολούθησε ο βίαιος ξεριζωμός περίπου δύο χιλιάδων κατοίκων του αρχιπελάγους τους οποίους πέταξαν στον Μαυρίκιο και τις Σεϋχέλες χωρίς βοήθεια. Μετέπειτα δικαστικές αποφάσεις των δικαστηρίων στη Βρετανία οι οποίες διέταζαν την επιστροφή των κατοίκων ακυρώθηκαν μυστικά από την Βασίλισσα.
Το βιβλίο ξεδιπλώνει το διπλό δράμα, από τη μια των ανθρώπων που αγωνίζονται, ερωτεύονται και πεθαίνουν πάντα ελπίζοντας από την άλλη των σκοτεινών δυνάμεων της παγκόσμιας πολιτικής που δείχνουν πανίσχυρες, αλλά μοιάζουν γελοίες μπροστά στις δυνάμεις της φύσης καθώς το Ντιέγκο Γκαρσία θα πνίγεται από την ανερχόμενη στάθμη του ωκεανού λόγω κλιματικής κρίσης. Κάτι σαν λύση του δράματος».
Αναφερόμενος σε επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «το 2021 η θερμοκρασία στην Ελλάδα έφτασε τους 46οC Μεγάλης κλίμακας πυρκαγιές κατέστρεφαν τα δάση μας. Στην Ιταλία κατέγραφαν 48.8οC και στη Γερμανία και το Βέλγιο πνίγονταν από πλημμύρες και πολίτες έχαναν τη ζωή τους. Μέχρι τον Ιούλιο 2022 είχαν καεί στην Ελλάδα 215.000 στρέμματα (μαζί η Δαδιά)».
«Ο κόσμος βαθμιαία βυθίζεται στην κλιματική απώλεια αλλά οι δυνάμεις της πολιτική και της εξουσίας συνεχίζουν να παίζουν την αλλόκοτη μουσική τους κάπως σαν τον βυθιζόμενο Τιτανικό».
“ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΟΡΙΕΝΤΕ”
Για το βιβλίο: «Ημέρες στο Οριέντε» ο κ. Φίλης σημείωσε ότι είναι μια κινηματογραφική παρουσίαση από εικόνες της Ελλάδας και του Οριέντε που έχουν αφετηρία το σύγχρονο δράμα του ανθρώπου και της φύσης.
“ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΜΕ ΣΚΙΕΣ”
Με αφορμή το βιβλίο: “Πολεμούσαμε σκιές”, το οποίο αναφέρεται στον πόλεμο της Κορέας και στις συνέπειές του στον άνθρωπο, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε τον πόλεμο «μάστιγα του πολιτισμού» και τόνισε ότι «ο πόλεμος καταστρέφει την κοινωνία και το περιβάλλον. Είναι ξεπερασμένος και πρέπει να καταργηθεί».
Τέλος, ο καθηγητής τόνισε ότι επείγοντα προβλήματα πλανητικών διαστάσεων είναι:
«ο πυρηνικός πόλεμος, η κλιματική αλλαγή, η αισχρή ανισοκατανομή πλούτου, η εξαφάνιση των ειδών, η εξάντληση των πόρων».
» Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ μιλά για τη σημασία αυτής
της εκλογικής αναμέτρησης έχοντας μπει στην τελική ευθεία