Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Μηνύματα από Μπάιντεν και Πούτιν

Βρισκόμαστε στο τέλος του χρόνου τις ώρες που άλλαξε η φρουρά στην Καγκελαρία και ο Σολτς αντικαθιστά τη Μέρκελ, ενώ συνομίλησαν διαδικτυακώς Μπάιντεν και Πούτιν και αμέσως μετά έγινε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο στη θερινή κατοικία του στο Σότσι. Απ’ το κάδρο των κινητοποιήσεων δεν λείπει ο Ερντογάν, δείχνοντας τις δραστηριότητές του στον Αραβικό κόσμο, όταν συνάπτει συμφωνία με τον Εμίρη του Κατάρ για δανεισμό Α/Φ Rafal με αντάλλαγμα την αποστολή 3200 Τούρκων αστυνομικών, να βοηθήσουν την ασφάλεια του Εμιράτου και ποιος ξέρει τι άλλο!!

Λόγω συγκυρίας, λοιπόν, οι ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων ασχολούνται με ζέοντα γεγονότα, να κλείσουν χαίνουσες πληγές, για να μην κακοφορμίσουν, ξέροντας πόσο επικίνδυνο είναι να συμβεί θερμό επεισόδιο. Διότι σε παγκόσμιο επίπεδο σιγοκαίει η πανδημική φωτιά του Covid-19 με τις μεταλλάξεις του, αλλά υπάρχουν εμφυλιοπολεμικές εστίες από την υποσαχάρια περιοχή του Σαχέλ, το Κατάρ, τη Λιβύη, την Αν. Μεσόγειο, με την ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ, την Αρμενία με τους Αζέρους μέχρι την Ουκρανία.

Από τα ΜΜΕ μαθαίνουμε ότι η συζήτηση Μπάιντεν – Πούτιν επικεντρώθηκε στο Ουκρανικό και στον αγωγό Νord Stream 2, για τον οποίο ενώ οι ΗΠΑ είχαν πει ότι δεν θα επέβαλλαν κυρώσεις, τώρα θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης αποτροπής επίθεσης της Μόσχας εναντίον του Κιέβου.

Ένα απ’ τα αιτήματα του Πούτιν ήταν η μη Νατοποίηση της Ουκρανίας, θέμα για το οποίο ο Μπάιντεν δεν έκανε καμία νύξη. Οι αναλυτές δεν μπόρεσαν ν’ αποκρυπτογραφήσουν την επί 24ώρου συζήτηση των δύο προέδρων. Αποφάσιαν όμως, να συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις με τους ΥΠΕΞ Μπλίνκεν και Λαβρώφ.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε υπό την σκιά 180.000 Ρώσων στρατιωτών κατά μήκος των Ρωσο-Ουκρανικών συνόρων, όπου ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε πως αν συνεχισθεί η ανάπτυξη στρατού στα σύνορα της Ουκρανίας και εισβάλλουν οι Ρώσοι στα εδάφη της, θα επιβληθεί ένα πακέτο σκληρών μέτρων κυρίως στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, εξετάζονται στις ΗΠΑ σενάρια απομάκρυνσης των Αμερικανών από την Ουκρανία σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης.

Ο Πούτιν υπεραμύνθηκε για την παρουσία Ρωσικών στρατευμάτων στα Ουκρανικά σύνορα, ότι πρόκειται για αμυντική κίνηση σε περίπτωση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να αναπτύσσει τέτοια στρατεύματα οπουδήποτε στο κράτος του.

Μετά την τηλεοπτική επαφή Μπάιντεν – Πούτιν έγινε μια σημαντική συνάντηση του τελευταίου στο Σότσι με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έχουν ξανασυναντηθεί το 2016, όταν ο Πούτιν είχε επισκεφθεί την Αθήνα και ο Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στόχος τώρα ήταν να αναθερμανθούν οι σχέσεις των δύο χωρών σε μια συγκυρία ευπρόσβλητης περιόδου των Αμερικανορωσικών με αντιπαραθέσεις για το Ουκρανικό, που μονοπωλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον με κοινό παρονομαστή το ΝΑΤΟ.

Ετέθησαν πάντως ζητήματα και για τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο καθώς η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ έχει ταχθεί υπέρ του Δικαίου της Θάλασσας και στηρίζει λύση του Κυπριακού, βασισμένη σε Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία χωρίς ξένα στρατεύματα και κατάργηση του συμφώνου των τριτεγγυητών.

Όμως δεν θα παρέλειψαν να θίξουν το θέμα “Αλεξανδρούπολις”, που για τη Μόσχα θεωρείται φλέγον.

Πάντως η συνάντηση έγινε σε εύθραυστη περίοδο στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων και τούτο δεν ευνοεί την ελληνική πλευρά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα